Problem pri uriniranju
Lep pozdrav
Hiter opis problema:
Imam probleme pri uriniranju ne spomnim se koliko časa že ampak zdi se mi da se je zacelo nekje pred 3 leti ko sem dobil infekcijsko mononukleozo. od takrat imam povečane bezgavke predvsem v predelu sečil, na obeh straneh -zato sem šel na punkcijo in ugotovili so reaktivni lymphoditis.
ultrazvok prostate in spolovil je bil vredu.
V glavnem zanima me ali me lahko kaj skrbi? zadeva je še zmeraj ista kot je bila (kdaj je malo boljše kdaj slabše) opazil pa sem da je sečnica na vrhu glave penisa (v notranjosti) vijolične barve je to normalno? peče me samo takrat če zbolim pa še to samo mogoče enkrat ko grem na potrebo drugič ne več. Omenim lahko še kar stallno utrujenost
Raje prašam tukaj gor ali naj me kaj skrbi ,da ne bom zastonj hodil k zdravniku
Lp
Spoštovani!
Omenjate “probleme pri uriniranju”, vendar jih ne opišete, zato vam ne morem svetovati. Pa tudi sicer ne bom mogel prek interneta, ne da bi vedel karkoli o vas, reči, da pa zdravnika ni potrebno obiskati. Urolog lahko z neko dobro verjetnostjo oceni (seveda pa ne 100%, to še z urodinamiko ni mogoče), da ni objektivnih težav z uriniranjem potem, ko izmeri pretok urina in zastojni urin.
Glede subjektivnega občutka težav z uriniranjem, pa sprašujemo na primer takole (primer skrajšanega IPSS, tako imenovanega UWIN vprašalnika):
1. Kako pogosto ste v preteklem mesecu imeli težave, da ste zadržali urin,
potem ko ste začutili potrebo po uriniranju?
0 – nikoli
1- redkeje kot pri polovici mokrenj
2 – pri polovici mokrenj
3 – pogosteje kot pri polovici mokrenj
2. Kako pogosto ste v preteklem mesecu opazili šibak curek urina?
0 – nikoli
2 – pri polovici mokrenj
3. Kako pogosto ste v preteklem mesecu imeli občutek
nepopolnega izpraznenja mehurja po končanem uriniranju?
0 – nikoli
2 – pri polovici mokrenj
4. Kako pogosto ste se v preteklem mesecu v povprečju
vsako noč med spanjem zbudili, ker ste morali urinirati?
0 nikoli
1 1-2x
2 3x
3 4 ali večkrat
blagi simptomi: 0-3; zmerni simptomi: 4-7; resni simptomi: 8-12;
Torej – če vas skrbi, pojdite k zdravniku, ki vas bo pregledal, povprašal podobno kot zgornja vprašanja in ocenil, da je potrebna napotitev naprej ali pa vas pomiril, da ni razloga za skrb.
Lepo pozdravljeni!