problem hrane
A mi lahko date nasvet???
Moj oče ima karcinom na pljučih metastaze so tudi drugod na hrbtenici kosteh ledvicah in jetrih, prestal je pet obsevanj decembra, potem je imel 4 cikluse kemoterapij( po dva dni mu je kemoterapija tekla 6 ur), v mesecu marcu je terapijo na svojo željo prekinil, ker se je počutil zelo slabo. Upirala se mu je hrana in tudi nsploh je bil slaboten.
Od zadnje terapije je preteklo že mesec dni, mapak pojavil se je problem njeeščnosti, pravi da bi rad jedel, ampak vsako hrano zelo težko spravi vase, upira se mu skoraj vse, če poje par žlic je že uspeh… Vse mu smrdi, tako da ne vem kaj naj mu še skuhamo, da bo sploh jedel. Ima protibolečinske obliže in tablete proti bolečinam, drugih zdravil ne jemlje. Prej je imel veliko volje, sedaj pa vidim da je vsak dan bolj obupan in da samo poležava in dremlje. Full mi je hudo.
Nujno se obrnite na dietetičarki na OI. To sta Denis Mastnak Mlakar in Irena Hren. Pokličite ju lahko preko centralne številke Onkološkega inštituta. Oni odlično poznata različne finte, kako pomagati v takšnih primerih. Če je potrebno za pomoč prosita tudi mag. Nado Rotovnik Kozjek, dr.med.
Kot sem slišala od drugih, se v primerih neješčnosti svetuje tudi pitje energetskih napitkov Prosuer ali ensure, ki se dobijo v lekarni in vsebujejo nujno potrebne dnevne količine beljakovin, maščob, vitaminov in hranil.
Lp,
Pozdravljeni,
želim le povedati, da je bilo stanje mojega očeta popolnoma enako.
Njegova onkologinja nam je tako stanje napovedala in poudarila, da
naj ga ne silimo jesti, ker mu zaradi prizadetosti jeter ne bo nič
prijalo, pa tudi da bo veliko spal je rekla. In res je bilo tako.
Vem, da težko sprejmemo, ko odkloni hrano, ker je to za nas nekaj
pomembnega. A za zelo bolnega človeka hrana ni nujna. Mi smo se trudili
da je vsaj pil, ko pa to ni bilo več mogoče smo mu ves čas močili usta.
No, toliko iz mojih izkušenj.Več ne bi napisala, ker prihajajo na dan
spet tisti boleči spomini na mojega dragega očeta.
Želim vam vse dobro.
Ne vem.Povprašajte njegovega onkologa ali pa morda Hospic. Oni imajo s takimi primeri izkušnje. Mi našega očeta nismo vozili nikamor,ker se je
stanje iz dneva v dan slabšalo in vsak dan ga je bolj bolelo celo telo.
Tudi zdravnik, ki ga je obiskal (klicali smo dežurnega zdravnika, tel.št.
smo dobili od Hospica) je rekel, da je pač potek bolezni tak in da mu
v negovem stanju pripiše le antiobolečinsko terapijo.In da naj, ko bo buden poskrbimo, da popije vsaj malo tekočine. Ampak tak je bil le zadnji teden njegovega življenja.
Je pa res, da je vsak bolnik primer zase, zato je moj nasvet- pokličite Hospic.
Želim vam vse dobro.Bodite močni,prisluhnite očetu in ravnajte tako kot
želi in se počuti on.