Problem
Zanima me, na osnovi česa me lahko po pregledu na plastični kirurgiji zavrnejo za operacijo, če je mnenje spec. endokrinologa, da je operacija potrebna? Imam namreč ginekomastijo, ki me je sprva motila le vizuelno, sedaj pa so prisotne tudi občasne bolečine. Endokrinolog me je napotil tudi na hormonske preiskave iz katerih je razvidno, da ne gre za nepravilno delovanje le-teh. Spec. na plastiki pa je rekla, da bi me dala na opercijo čez par let, ko se bo moja rast zaključila oz. ko se bo hormonsko stanje stabiliziralo. Star sem 20,5 let, rastem ne več zadnje 2,5 leti, imam 194cm in 95kg, aken nimam…ne vem ali se delajo norca ali kaj? Ginekomastijo imam že od malega in ne od pubertete kakor je menila spec, zato sem prepričan da se stanje ne bo popravilo, procent telesne maščobe pa imam cca. 11%. Kolega je šel na takšno operacijo pri 18,5 letih pa ni bilo nobenih zapletov. Zdaj pa me zanima ali obstaja še kakšna druga pot do posega, razen samoplačniška? Ali se lahko v tem primeru obrnem na varuha bolnikovih pravic? Hvala za Vaš trud!
LP, Darko
Razlog proti operaciji je po mnenju spec. plast. kirurginje to, da sem še v puberteti (?!) in se še moje hormonsko stanje ni stabiliziralo, ki pa je po vseh izvidih popolnoma normalno. Ona misli, da bo ginekomastija zginila sama od sebe, jaz pa mislim da ima kakšne druge razloge za svojo odločitev.
LP, Darko
Spoštovani!
Ginekomastija ne izgine, saj gre za žlezno tkivo. Drugo pa je nakopičeno maščevje, ki pa prav tako nič kaj rado ne izgine. Puberteta nima kaj bistvenega s tovrstno odločitvijo. Res pa je tudi, da nisem plastični kirurg in ne poznam vseh njihovih meril odločanja o umestnosti operacije.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik