problem
Pozdravljeni!
Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj uporabila ta forum. Rabila pa bi nasvet, ker ne vem, kako ravnat v mojem primeru. Imela sem sestrično, ki smo jo pokopali prejšnji teden. Ona pa ima sina, za katerega sem izvedela, da se drogira. Nič ne vem kaj ima. Videla sem ga malokrat-star je okoli 27 let, ker nismo imeli preveč stikov, ker sestrična sama ni hotela. Včeraj pa se pojavi pri meni in me prosi za denar do petka. Bila sem zelo presenečena, kako se je spomnil name in brez problema prosil za denar- ne veliko 3000 sit, za bencin. Povedal je, da oče noče imeti stikov, sestra pa tudi ne preveč. Imeli so stanovanje in so ga prodali, ko je sestrična še živela, ker je mislila kupit hišo. Sedaj pa me on sprašuje, kako bi prišel do denarja. Vse skupaj mi ni prav nič všeč in me zelo skrbi. Sedaj bom počakala do petka, kaj bo storil. Kako naj mu povem, da jaz ne bom posojala denarja? Zdravil pa se je tudi v Polju in mi je rekel, da sedaj jemlje apaurin. Ali mi lahko svetujete, kako naj se s takim človekom pogovarjam, da ne bom kaj naredila narobe oz. da bom imela mir pred njim. Mislim, da je tudi moja sestrična obupala nad njim, saj ni umrla zaradi bolezni. Jaz imam sama družino in oba bolna starša in kup dela in res ne rabim še en problem več.
Res bi bila vesela za kakšen nasvet. Hvala!
Joži, v taki situaciji je treba postaviti določen ultimat. Naj ti sploh ni pomembno, če je ožji sorodnik ali pa sorodnik, s katerim nimaš nikoli stikov. Spametoval se bo lahko samo po lastni iniciativi, tebi pa lahko samo odžira finance, če mu boš to dopustila. Za golih 3.000 SIT lahko dobi edinole travo ali pa okrog sto injekcij. Razen če mu je ravno toliko manjkalo za minimalno dozo …
Ne vem … Taki trenutki so običajno bolj čustveno nabiti. Jaz mu pod nobenim pogojem ne bi dal niti deset tolarjev, kajti taki potem postanejo pijavke.
Drugače je, če je nekdo v finačni krizi kot taki (zaradi izgube službe itd.). Takemu potem pomagaš, če se le da.
Skratka, ne posojaj mu denarja več.
joži kakšen nerazumljiv strah pred ljudmi imate?! in kako nerazumljivo ste zaverovana samo vase…
1. ne veste če se fant zares drogira. ste samo nekaj slišali po možnosti na kakšnem vaškem shodu, očitno pa ima veliko problemov s katerimi se vam ne da ukvarjati, torej mu tako povejte…ker od vas očitno ne bo imel nikakršne koristi revež
2. jasno je, da nima veliko ljudi na katere se lahko obrne, zato se je obrnil na vas, vi pa samo razmišljate kako bi se ga znebili…
takih ljudi nisem nikoli razumela….
lp Katja
res sm se čudn izrazla/napisala..zato še ni treba zmerjat da sm butasta,oz.da je to butasto..hotla sm sam napisat,da če mu ne želi pomagat,se pravi se od njega distancirat,naj mu ne posoja denarja,ker tako se ga ne bo nikoli znebila,čim bo zavohal da pri njej dobi denar,bo vedno znova in znova zvonil na vratih..
sj vsi vemo,da mu s “posojanjem” denarja ne pomaga..
pa noben ni reku da je ona kriva! jAo
mislim, da tako obsojanje gospe joži nikakor ni na mestu
vsak nosi svoj križ in njen je očitno že pošteno težak, saj se ne ukvarja samo s seboj
in zakaj bi človek plačeval a grehe drugih?
jaz pa takih ljudi nikoli nisem razumela, ki so ustvarili probleme in jim potem niso bili kos in so pričakovali od drugih, da jim pomagajo
kakor si boš postlal tako boš spal
in iz lastnih izkušenj vem, da če daš denar enkrat, hodijo nazaj po več in več in več in ko ti sam več nimaš, da bi jim dal, te ozmerjajo ali pretepejo…pa naj bo alkohol ali droga.
res ne vem, zakaj bi morali “trezni” še za ostale prevzet odgovornost
ozdravljena, vidim da imaš zelo objektiven pogled na drogo, se vidi, da si ven iz tega že…ni bilo naravnano na tebe, le razjezi me, da se gospa obrne v stistki in potem večina spet podpira človeka, pred katerim se brani in bi začel z izkoriščanjem, ki se ne bi končalo.
vem o čem govorim, čeprav ni droga, je pa alkohol prav tak hudič, le da je legalen in zato nima take stigme v družbi….
pa me veseli, da si si tako uredila življenje in verjamem, da te je utrdilo, saj pri 25 skozi vse to it, je vrag in pol. pa tudi da si našla novo ljubezen, je zelo spodbudno. želim ti vse najlepše.
hvala tazja..
gospo joži čist razumem,da pač ne bo pomagala fantu,to je njena odločitev in je niti ne zagovarjam niti ne obsojam,ker to ni moja stvar..
hotela sem ji samo povedati,da če bi rada imela mir pred njim,naj mu denarja ne posodi..
kar se pa alkohola tiče,pa mnogi trdijo da je še večje sranje kot heroin,kar mi sploh ni težko verjet..verjetno je približno isto,zasvojen si pač in ne vidiš dlje od svoje zasvojenosti..
lp
natanko tako…
problem pa je večji zato, ker je to dovoljeno in se niti policija v te zadeve ne vmešava…če vejo za koga, ki ima kak gram pri sebi, se bojo prekleto potrudli, da ga zašijejo, da si lahko napišejo v svoj urnik, da so si prislužli plačo, če pa mu alkoholika, ki terorizira pokažeš, pa rečejo, če vas ne vdari, vam ne moremo pomagat 🙂
pa hvala lepa za tako varnost…
odvisnost je pač odvisnost….al od droge, alkohola ali pa od nakupovanja ali ženska odvisnost od moških, ki zlorabljajo svoje ženske….
vse je treba zdravit
počakajte do petka..če bo fant denar vrnu je vse okej…pol vas ne izkorišča….pa četudi ga bo uporabu za šut..še vedno bolje da si “sposodi”..kot pa da krade al kaj podobnega. do tega šuta bo itak prišu..tako ali drugače…z manj ali več muke..to itak vemo vsi tuki gor..mene je vedno najbolj razjezilo..če so me spraševal zakaj rabim dnar ko sn si ga hotla sposodit…to..da ga nisn vrnala je seveda druga zgodba:)ampak osu gre sam enkrat na led..človek pa dvakrat..tretjič pa tud ne:) če si dnar sposodiš si ga pač sposodiš….bistveno je da ga vrneš…joj….ta zakaj ga rabiš…je odveč….