problem
Spoštovani
Sem fant in v vsakdanjem življenju nimam težav pri uriniranju. Problem pa nastane, če moram urinirati zraven drugih ljudi. Tako sem bil pred kratkim na zdravniškem pregledu zaradi študentskega dela. Ker tam pregledujejo tudi urin na mamila, je sestra stala med priprtimi vrati stranišča. Kljub polnemu mehurju, nisem mogel oddati vode. Prosil sem jo, da se umakne in ji povedal za problem, pa ni upoštevala. Tako moram še enkrat. Rekel sem ji, da naj pogleda, da nimam nikjer “shranjenega” urina, pa ni hotela.
Prosim vas za nasvet, kaj mi je storiti, da se stvar čez par dni ne bi ponovila.
Sicer sem zdrav, ukvarjam se s športom, ne uživam nobenih substanc, ne kadim, ne pijem niti kave.
lep pozdrav
Spoštovani!
Kako pa urinirate npr. na morju, v lokalu, na javnem stranišču? Tudi v vseh teh situacijah je potrebno urinirati “v javnosti”. Zamislite si, da ste v takem položaju.
Glede “paraureze”, “bashful bladder syndrom” preglejte internet in če znate angleško, boste našli veliko. Sicer vam kot urolog ne morem pomagati, je pa to realna in ne tako redka stvar, ki spada v roke psihologa ali psihiatra in naj bi šlo za eno od običajnih fobij. In menda v tujini to psihiatri redno obravnavajo in zdravijo.
Menda se je zdravi tako, da pač poskusite doma urinirati pri odprtih vratih in vam morda partner ali starš pomaga – stoji zraven vi pa poskušate urinirati – morda najprej stoji zraven tako da vi veste, da je zraven, vendar na drugi strani zaprtih vrat – ko to lahko prenašate vrata niso več zaklenjena, nato so priprta, ko lahko lulate in je nekdo zraven za priprtimi vrati jih pa malo bolj odpirate… Druga varianta je, da greste na javno stranišče ko ste v njem sami in lulate (ali pri tem zaprete oči. štejete do 20 in lulate). Naslednjič to storite na javnem stranišču, ko bo še nekdo zraven, pa ko jih bo več zraven…
Med treningom se opazujte, kako poln mora biti vaš mehur, da vam gre najbolje. Pri nekaterih mora biti mehur močno poln, pri drugih zgolj udobno poln. Poskusite popiti liter vode 1 uro pred treningom za začetek, potem boste pa videli, koliko prej in koliko vode, da vam bo šlo.
Glede farmakoterapije – Persen forte brez recepta, ali npr. Apaurin 2mg to je pa že na recept in stvar psihiatra ali osebnega zdravnika.
Urolog vam tu lahko pomaga le izjemoma tako, da vas nauči samokateterizacije in vam predpiše posebne katetre in si pač s katetrom vzamete urin sami pred sestro. Vendar je to ekstremna možnost, v vašem primeru skoraj gotovo ne pride v poštev, jo pa literatura omenja kot skrajnost, če nekdo nima možnosti, da bi uriniral drugje kot v skupini in tega ne more.
Lepo pozdravljeni!