Problem
Spoštovani!
Niste navedli nikakršnih podatkov o starosti, vašem delu, morebitnih boleznih in nedavno prebolelih okužbah.
Potenje uravnava avtonomni živčni sistem. S potenjem telo odvaja toploto iz telesa. Za pojačano potenje je lahko vrsta vzrokov: uživanje določene vrste hrane in pijače (kokakola, teinski preparati, kava, alkohol, red-bull …); stres, zdravila, telesni napor, stanja po prebolelih okužbah, hormonske motnje (npr. povečano delovanje žleze ščitnice), kronična vnetja, …
Zelo pogosto pa je funkcija avtonomnega živčnega sistema neodvisna in vezava predvsem s “psihogenimi dejavniki”.
Pozdrav!
sem študent, star 22 let. Uživam pa bolj zelenjavo in bolj redko gazirane pijače. To povečano potenje se mi pojavlja kakšnega pol leta. Že pri manjši telesni aktivnosti se začnem hitro potiti. Pri tem pogosto opazim hitro bitje srca-je povezava s tem? Ko se umirim-naprimer zdaj pri predavanju, pa se mi kr pojavljajo sline. Je to povezano z ščitnico?
Hvala
simon
Slinjenje gotovo ni povezano z obolenji žleze ščitnice, potenje že pri manjšem telesnem naporu pa je morda posledica padca telesne kondicije: ste v zadnje pol leta nekoliko opustili telesno aktivnost?? študirali za naporen izpit?? preboleli kakšno okužbo??
Če bi ob povečanem potenju opazili tudi druge znake, npr. utrujenost, splošno slabo počutje, pospešen srčni utrip oz. motnje srčnega ritma, je na mestu posvet z osebnim zdravnikom, lahko pa tudi preiskava hormonov ščitnice.
Pozdrav!
Nina