Najdi forum

Lepo pozdravljeni! Pravzaprav sploh ne vem če bi moje probleme lahko označili kot motnje hranjenja, vendar bi se želela nekomu izpovedati in povprašati par stvari. Stara sem 18 let in vse se je začelo nekako dve leti nazaj. Ukvarjam se s plesom, ki od mene zahteva popolno postavo in po navodilih učiteljice sem začela s hujšanjem. Shujšala sem kar precej, in sicer sem pri 167 centimetrih tehtala 45 kilogramov. Izgubila sem tudi menstruacijo, ki se od takrat še ni pojavila. Ko pa sem to težo dosegla, se je pojavila obsedenost. Kot nora sem telovadila, štela kalorije, se kaznovala za vsak dodaten grižljaj, posledica tega pa je bila, da je hrana orva stvar na katero pomislim ko vstanem in zadnja preden ležem v posteljo. Hrane nisem več videla kot užitek, temveč zgolj, kot predmet s kalorijami. Potem pa je moja samokontrola popustila. Začela sem s prenajedanjem. Jedla sem kot nora, od jutra do večera, ponoči sem včasih vstala in šla jest. Jedla sem celo stvari, ki jih drugače še povohala nebi, vse dokler mi ni bilo grozno slabo in sem imela občutek da mi bo razneslo želodec. Sama sebi sem se gabila, zlasti še nato, ko sem pridobila 10 kilogramov. Ko sem držala v rokah hrano, so se mi slednje tresle kot starki, srce mi je bilo kot za stavo in ko sem goltala, sem že razmišljala o tem kaj bom pojedla kot naslednje. Sedaj zopet hujšam in počasi mi tudi uspeva, želim doseči primerno težo in nato jesti normalno, brez slabe vesti, prenajedanja in se držati tistega: Jemo zato, da živimo in ne obratno. Vem da s tem početjem škodim sebi in družini, izgubljam najlepša leta svojega življenja in sploh ne razmišljam o stvareh s katerimi se ukvarjajo normalni, brezskrbni najstniki. Pred kratkim sem zaradi mestruacije obiskala ginekologa, jemati bi morala hormonske tablete, vendar jih nočem, ker se bom zredila. Kakšne posledice lahko takšna izguba menstruacije prinese? Zahvaljujem se vam za potrpežljivost in tudi drugim želim veliko uspeha pri premagovanju težav. Lep pozdrav!

Izguba menstruacije zaradi prenizke telesne teze ima lahko zelo resne posledice, predvsem je pomembna nevarnost razvoja osteoporoze. Studije so pokazale, da je redcenje kostne gostote sorazmerno casu trajanja amenoreje (stanje brez menstruacije). Glede na to, da iz vasega pisma razbiram veliko zeljo po tem, da motnjo hranjenja dokoncno premagate in da dosezete zdravo tezo, pri kateri bodo izginili tudi napadi basanja s hrano in preokupiranost s hrano (to je neizogibno povezano), vas zelim podpreti predvsem pri tem. Ob normalizaciji telesne teze se namrec menstruacija vrne, v veliki meri se popravi tudi stanje kosti, ki je za vas plesalce, zaradi velikih fizicnih obremenitev, se posebej pomembno. Ce bi vam teze ne uspelo zvisati vsaj do tiste, pri kateri ste se imela menstruacijo, v naslednjih sestih mesecih ali se kljub zvisanju teze menstruacija ne bi vrnila, vam priporocam, da se obrnete na ginekologa in poskusate najti hormonske nadomestke, pri katerih je moznost prekomernega narascanja teze najmanjsa.

Z lepimi pozdravi,
Marija Anderluh

New Report

Close