Najdi forum

Pozdravljeni,

zopet vam pišem ker imam eno težavo. Sin noče več k očetu, ker pravi, da se ga boji. Tud prej nista bila veliko skupaj tako, da mene to nič ne preseneča. Ampak njegov oče to izkorišča, da me žali, da sem slaba mama, ker otroku branim očeta. Kljub mojemu trudu, da se zaradi otroka lepo obnašam in pozabljam kaj mi je storil dobivam potem takšne komentarje in da me bo prijavil, da mu ne dam otroka. Pa se lepo zmenimo, da pride zjutraj po njega, ampak se zadnji trenutek spremisli in pravi, da nekam gre da pride po njega takrat, ko ve da ponavadi spi. Ves moj trud je zaman trudim se biti dobra mama in dober človek, ampak vsakič ko se vidimo nama obema samo škoduje. Samo čaka priložnost, da me užali. Če se pa ne vidimo pa pošlje saj kakšen tak sms, da mi malo pokvari dan. Zanima me kako lahko tri letni otrok sam po sebi brez, da mu kdo kaj reče začne odklanjati očeta. Sej res da se tudi prej ni veliko ukvarjal z njim ampak vseeno me skrbi zakaj je tako.

lep dan, mami samohranilka

Lepo pozdravljena,

Krog nasilja ste prekinili, sedaj pa ste se znašli v igri manipulacij bivšega partnerja, ki kot sredstvo uporablja vajinega otroka. Na nek način vas ima še vedno v šahu. Vsaj deloma še vedno kontrolira vaše življenje. Ne dopustite mu tega. Glede stikov z otrokom se obrnita na CSD, kjer se bosta dogovorila natančno, kdaj in kako bodo stiki potekali. Tam se boste lahko pogovorili tudi o načinu vajinega komuniciranja glede otroka in stikov ter določili v zvezi s tem tudi neke meje, v okviru katerih so partnerju še dopuščeni kontakti z vami. Vsa druga sporočila in klice ignorirajte in o njegovih kršitvah dogovora obveščajte CSD.

Zakaj otrok noče k očetu? Tu je možnih več odgovorov. Otrok je bil posredno tudi sam žrtev nasilja svojega očeta. Gotovo so v njem ostale stiske in strahovi povezane z očetom. Če se ni veliko ukvarjal z njim, pa je tukaj še odtujenost. Vseeno je njegov oče in verjamem, da si bo tudi še želel biti z njim, ko bo na to pripravljen. Dajte mu čas. Na začetku naj bosta skupaj le za krajši čas, potem pa postopoma širite stike. Tudi o tem se pogovorite na CSD. Če bo otrok še naprej vztrajno zavračal stike z očetom, bi bilo potrebno ugotoviti, zakaj je tako. Za to pa so usposobljeni strokovnjaki v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše.

Želim vam, da bi bili stiki za vaju s sinčkom čim manj stresni.

Jana Metelko Materinski dom Škofljica-Zavod Pelikan Karitas, tel.: 01/366-77-21, <http://pelikan.karitas.si/materinski_domovi.htm>

New Report

Close