problem
Moja 59. letna Mama, je pred dvema mesecema na vratu opazila izpuščaj, ki je spominjal na vneti mozolj. Pri česanju je prišlo do večkratne poškodbe omenjenega izpuščaja. Vsakokrat pa se je izpuščaj pojavil znova.
Sedaj ima Mama na vratu nad kožo dvignjen izpuščaj, stožičaste oblike, temne barve. Bolečine ji sevajo navzdol po vratu v ključnico.
Minuli petek je bila pri zdravniku. Opravila je tudi citološko punkcijo na Onkološkem inštitutu. Izvide pričakuje prihodnji teden.
V izvidu, ki ga ima sedaj, ko še nima rezultata punkcije, je zapisana diagnoza: Lymphadenitis colli lat. dex.
in opis: na vratu desno tik pod anglusom mandibule tipna zatrdlina, ki je delno premakljiva od podlage.
Naj omenim, da Mama tudi pogosto kašlja, vendar sama temu ne daje pozornosti.
Kaj menite, za kakšno bolezen bi lahko šlo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Dragi Gašper!
Gre za povečano in vneto bezgavko, v kateri se je morda napravil absces. Limfadenitis pomeni okužbo z bakterijo in v bezgavki se nabira gnoj. V tem primeru je potrebno naglo zdravljenje z antibiotiki, saj je možen razsoj infekcije po telesu.
Možno je, da so termin limfadenitis uporabili kot delovno diagnozo in ne gre za vnetje (čeprav bi glede na spremenjeno barvo, ki jo opisujete, prišlo v poštev predvsem vnetje), marveč samo za povečano bezgavko. V tem primeru pa tudi ne morem ugibati, kakšna diagnoza se skriva za opisanimi težavami, saj je punkcija v tem primeru najustreznejša diagnostična metoda. Potrebno bo torej počakati na rezultate.
Lepo vas pozdravljam!
Irena
Pozdravljeni!
Sem sladkorna bolnica. Že dolgo sem imela na vratu bulico, ki ji nisem posvečala veliko pozornosti. Sedaj se mi je pred kratkim naredila še ena bulica, sicer na roki. Šla sem do zdravnice in dobila napotnico za ORL. Sedaj sem opravila šele pregled, diagnoza pa je lymphadenitis colli dex, kar sem razumela kot nekaj z bezgavko. Dobila sem antibiotik Amoksiklav in čez 1 mesec sem naročena na UZ vratu. Razmišljam, da ta bulica na vratu obstaja že dolgo, vmes sem sigurno imela tudi terapije z antibiotiki, pa je bulica še vedno prisotna. Mislite, da bo Amoksiklav zdaj pomagal? Za bulico na roki pa se zdravnik sploh ni zmenil, ker to ni “njegovo področje”. Je to prav? Prosim za odgovor.LP