Probiotiki-dopolnilo ali zdravilo?
Spoštovani,
čez 10 dni se odpravljam na dopust v Turčijo. Ker imam nasploh že pogoste težave s prebavo (vključeno z gerb in laktozno intoleranco) me malo skrbi prebava na dopusto (kdo pa si želi imeti unčen dopust zaradi driske 🙂 )
Kar se tiče pitje usteklenčene vodo itd,.. sem že poučen, saj sem tudi lani bil na dopusto v Tuniziji, kjer mislim, da je omenjen problem lahko še hujši oz.vsaj primerljiv,…
S sabo sem imel probiotično dopolnilo Lacto Seven ter aktivno oglje v primeru zastrupitve s hrano,…
Odkrito povedano, “me ni volja plačati za zdravila “”več”” kot pa za dopust”, zato sem lansko leto pač nabavil omenjeno “poceni probiotično dopolnilo”.
-A kljub 2x dnevnemu preventivnega jemanju Lacto Seven sem imel motnje prebave -mešanica med zaprtostjo in drisko. Vsekakor pa na srečo Ničesar hujšega, -le vsakodnevni napet trebuh!
Zanima me, če je razlika med probiotičnimi dopolnili in zdravili velika (ker vem, da so zdravila bolj kontrolirana in testirana), ter če je smiselno odšteti “kakšen evro” več za nabavo Linex Forte ali kaj podobnega (kjer bi kapsulo jemal 1x dnevno preventivno), dražjega, je boljša izbira Waya AD? (sicer jo kljub vsebnosti laktoze ponujajo brezskrbnemu jemanju tudi intolerantnim ljudem na omenjen sladkor).
Potem pa spet odkriješ Nutrisante Ultrabiotique, ki ga dobiš že za bore 4€ 60 kapsul,….
Da naredim krajši povzetek -je recimo nabava linex forte boljša izbira, ker je zdravilo in ne dopolnilo,…
So dopolnila kaj preverjena-testirana?
Hvala vam za nasvete.
Pozdravljeni
Se bom lotil vašega vprašanja z drugega konca… Imam zelo slabo mnenje o kakršnih koli probiotikih za zdravljenje potovalnih drisk. Ne vem, kako je s statistiko, a u praksi nekako nočejo pomagati. Jaz sem nad njimi obupal in za potovanja zanje ne porabim centa. Ker so na potovanjih vzroki za driske drugi kot doma, predlagam preverjeno zdravljenje z antibiotiki (recimo ciprofloksacin) in za nujne primere antiperistaltik loperamid. Oba sta na (sicer samoplačniški) recept in boste potovalni načrt morali razložiti svojemu zdravniku. Praviloma pa ta terapija učinkuje zelo hitro. Če vztrajate na probiotičnih tabletah, pač predlagam najcenejše. Žal enako mislim o živalskem oglju, ki bolj kot ne obarva drisko na črno in to je to. Moje mnenje tu zgoraj se nanaša izključno na potovalne driske in nobena druga stanja! Upam, da vam bo kaj v pomoč.
Lep dopust!
Hvala za informacije. Tudi v lekarni so mi danes predlagali, da naj raje srknem kakšen šnops 😀
(probiotiki pa mogoče zgolj za preventivno jemanje vseeno svetujejo, vendar mogoče, če se jih res “lotimo” z jemanjem že nekaj dni prej)
V primeru diareje pa so svetovali, da se lahko na pomoč obrnem tudi na dopustu. (na vse zadnje res nisem za hec plačal zdravstvenega zavarovanja)
hvala še enkrat.
@ icebreaker:
Se popolnoma strinjam s tem kar je dr. Rebolj napisal!
Lahko povem, da sem poskusil vse probiotike : linex, prolife, probiolex, lacto7 in vse ostale. Naročil sem si preko neta tudi FLORASTOR in tudi ni nič pomagal. Tudi če sem predoziral, ni bilo nikoli učinka. Tako, da jst v to ne verjamem. Prav tako nikoli niso pomagali mojim prijateljem.
In v bistvu niti ni možno, da bi pomagali. Če dobiš virusno drisko itak ne morejo pomagati. Eno so bakterije, drugo so virusi. In teorija, da bi naj probiotiki vzelo vtran mesto v črevesju, da se pol virusi ne bi oprijeli je larifari.
Kar se tiče bakterijskih drisk je pa tako, da je ta količina, ki jo ti s kapsulami zaužiješ (tudi če na njej piše miljarda) kaplja v morje. Tam notri je na biljone bakterij in ti s to kapsulo ne nardiš nič.
Pri meni niso nikoli pomagali ne na potovanjih, ne ob virusnih driskah, sploh pa ne ob driskah zaradi antibiotikov. Tudi različne strokovne študije niso mogle potrditi pozitivnih učinkov. V teoriji gre, praksa pa je druga stvar.
Osebno na potovanjih raje uporabim antibiotik ciprofloksacin (Ciprobay) ali pa metronidazol (Efloran).
Deluje po nekaj urah in pa loperamid (Seldiar).