probiotični izdelki
Pozdrav,
Moj 1,5 letnik je imel ta teden prvič antibiotike
Zdravnica me je opozorila da naj ne pozabim mu dajati malo več jogurtov (probiotični izdelki)…on jogurtov ne mara in tudi sedaj ni nič drugač (ne poje niti žličke)…potem pa je rekla da bi to moral ne samo takrat koima antibiotike ampak tudi na splošno ter naj mu dajem kakšna nadomestila za probiotične izdelke (sirup ali kapsule)
Sedaj pa me zanima kakšno je vaše mnenje o tem…ali res potrebuje nadomestila (ne bi ga rada po nepotrebnem filala s sirupi oz. kapsulami)???
Nekje pa sem zasledila da je radenska nadomestilo za jogurte…ali je kaj na tem in če ali 1,5 letnik lahko sploh pije radensko????
Hvala
Jogurti in femrentirani mlečni izdelki so na splošno zdravi, lahki in urejajo prebavo. Po antibiotikih, ki pobijejo vse bakterije v telesu, ne le tiwstih, ki povzročajo bolezen, je potrebno črevesno floro urediti, zato uporabljamo probiotike.
Če otrok ne uživa mlečnih fermentiranih izdelkov (kar pa bi bilo dobro, potrudite se), je zanj bolje, da probiotike pač date v drugi obliki, da se čim prej popravi.
Radenskoi lahko pije, če mu ustreza.
mi3je, naša 2 in pol letnica ima zelo rada actimel in jogurtni napitek čebelica maja za otroke, ki je pakiran tako kot actimel po štiri majhne stekleničke skupaj, navadnih jogurtov pa tudi ne spravimo vanjo (je bila alergična na kravje mleko in je imela dolgo odpor do vsega mlečnega). Tanč naj pa pove, če je actimel primerno nadomestilo za probiotične jogurte. LP!
Radenska pa ne!
Fermentirani mlečni izdelki: jogurt, skuta, kefir, nekateri siri …
Fermentirani (kisli) mlečni izdelki
Za najbolj priljubljen fermentiran mlečni izdelek velja jogurt. Ljudje po vsem svetu ga poznajo in pijejo že toliko časa, kot pijejo mleko.
Fermentiranim mlečnim izdelkom daje značilne lastnosti njihova bakterijska kultura. Jogurt pridobimo tako, da mleku dodamo dve bakterijski kulturi – Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus termophilus. Obe mleko zakisata in dobljenemu izdelku dasta značilen okus in kislost. Jogurt je lahko čvrst ali tekoč, kar je odvisno od tehnološkega postopka.
Osnovni proces pridobivanja fermentiranih mlečnih izdelkov je torej mlečnokislinsko vrenje, ki ga povzročijo različne mleku dodane bakterijske kulture. Eden izmed kislih izdelkov je kefir, ki izvira iz Kavkaza in so ga najprej izdelovali iz ovčjega in kozjega mleka, danes pa večinoma iz kravjega. Je prijetno kisel in osvežujoč, kar je posledica delovanja mlečnokislinskih bakterij in kvasnic (tvorijo CO2 in alkohol). Vsebuje veliko vitaminov skupine B in je lahko prebavljiv.
Priljubljeni fermentirani mlečni izdelki so še kislo mleko, ki ga lahko naredimo tudi doma s kisanjem mleka na sobni temperaturi (približno 24 oC), probiotični fermentirani izdelki z bakterijami Lactobacillus acidophilus ali Lactobacillus bifidus, biogurt, kumis in drugi.
Fermentirani mlečni izdelki vsebujejo hranilne snovi mleka, iz katerega so narejeni, le da so lažje prebavljivi. Beljakovine so delno razgrajene, večja je koncentracija aminokislin, iz mlečnega sladkorja nastane mlečna kislina. Mlečna kislina pospešuje črevesno peristaltiko in tako izboljšuje prebavo ter poveča tudi absorpcijo kalcija in fosforja, ki sta pomembna za zdravje in trdnost kosti in zob.
Mlečnokislinski mikroorganizmi, ki jih zaužijemo s fermentiranimi mlečnimi izdelki, ustvarjajo v prebavilih neustrezne pogoje za razvoj gnilobnih bakterij.
Vsi kisli izdelki so osvežujoči in se zelo okusno mešajo z najrazličnejšim sadjem.
http://ro.zrsss.si/projekti/kmetijstvo/mlekoinm/mizdelki/ferma.htm
http://www.viva.si/clanek.asp?id=2372
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=2325
http://www.zzv-lj.si/nimages/static/zzv_static/349/files/Probiotiki%20v%20prehrani.doc –
http://sl.wikipedia.org/wiki/Probiotik
http://www.flora-natura.si/slo/floraprobiotik.html
http://www.zps.si/sl/testi-vip/hrana-in-pijaca/vipov-test-probiotiki.html
Actimel je probiotično živilo.
in koliko tega je dovolj (sploh zdaj ob jemanju antibiotikov)
ali bi bilo bolje da vseeno kupim kakšen sirup oz. kapsule
naj povem da več kot 5 žličk jogurta še ni pojedel do svojega leta in pol….poje skuto če mu jo vmešam v banano
sprašujem predvsem zato ker so ti sirupi zelo drag finančen zalogaj
Hvala
1 jogurt dnevno ali 1 mala skutka … Odlično je doma narejeno kislo mleko (mleku dodajte nekaj žlic kefirja in počakajte, da se naredi kislo mleko).
Tudi jogurtu lahko dodate banano ali kuhano jabolko ali drugo sadje.
Sicer pa vsaj 1 Actimel dnevno.
Če ste že vi sami prepričani, da ne bo nič, potem zagotovo ne bo nič.
Antibiotiki poškodujejo črevesno floro, s probiotiki jih popravljamo. Lahko bo vse v redu, svetujemo pa pomoč v obliki probiotikov.
Nič ni narobe, spadajo med zdrava živila.