Probelmi s komedoni?
Rada bi vprašala za nasvet… stara sem 20 in do zdaj nisem imela nobenih težav s kožo. Je nagnjena k rdečici, suha in kar precej občutljiva, vendar sem s pravilno nega vse to imela pod nadzorom. V zadnjih nekaj mesecih pa sem na licih začela opažati čudno teksturo, take majhne pikice kožne barve, ki včasih nekako “prerastejo” v majhne mozoljčke.. tekstura je vidna predvsem s strani pod določeno svetlobo. Mislim, da gre za zaprte komedone, a nisem popolnoma prepričana. Vem, da pri tem lahko pomagajo retinoli, benzol peroxide, salicidna kislina in druge kisline, a se bojim “purge” obdobja ko se zaradi delovanja aktivnih sestavin videz kože za nekaj mesecev poslabša (na površje pride več mozoljčkov, “vsa umazanija pod kožo”). Poskusila sem kremo s salicidno kislino namenjeno za mozljčke, ker si mi od časa do časa katera od teh pikic poveča v manjši mozoljček. Nanesla sem jo 2x na dva mozoljčka zelo majhno količino in pustila delovati nekaj ur, rezultat pa je bila samo rdeča lisa na koži pod mozoljčkom, mozoljček pa skoraj nespremenjen.
Moja koža na prvi pogled sicer deluje čisto, a ko si umivam obraz pod prsti čutim te pikice in pri sami sebi me tudi zelo motijo. Nisem prepričana kaj bi bilo tuka najbolje narediti, ker kože nebi rada spravila še v slabše stanje poleg tega pa se bojim kako bo odreagirala na nove izdelke. Obstaja kakšna alternativa s katero bi se lahko izognila temu “purge” obdobju
Zdi se mi, da imam relativno zdrav življenki slog, pazim pri prehrani, jem veliko sadja in zelenjave, ne kadim, zelo redko uživam alkohol, se gibam na sveže zraku in svojo kožo negujem z nežnimi kremami in čistilci kože. Redno menjam rjuhe in si obraz vedno obrišem s svežo čisto brisačo, prav tako pa razkužujem površino mojega mobilnega telefona, da bi čim bolj preprečila stik kože z umazanimi površinami. Včasih sem zelo manj pazila na te stvari pa s kožo sploh nisem imela problemov.
Morda je vredno omeniti še, da sem težave opazila v petem mesecu jemanja kontracepcijskih tablekt drovelis? Je možno, da so te vzrok za stanje moje kože? V prvih štirih mesecih jemanja sem bila z njimi zelo zadavoljna, se pa hkrati bojim, da se bi koža lahko poslabšala, če jih neham jemati zaradi hormonskih sprememb.
Prav tako ne vem kam naj se obrnem za pomoč. Ne vem kakšno nego kože morem izbrati pri kozmetičarki niti kako posikati dobro kozmetičarko, trenutno pa sem tudi brez osebnega zdravnika, ker v okolici kjer bivam nihče ne sprejema novih pacientov.
Upam, da nisem vsega skupaj preveč zapleteno napisala in se že vnaprej zahvaljujem za odgovor.
Pozdrav!
Ko sem bral vaše vprašanje sem preden sem prišel do podatka o kontracepciji pomislil : kaj se je hormonsko spremenilo? Pa se očitno je. Glede na ponavadi prehodno obdobje po jemanju kontracepcije svetujem , da negujete s kremami za aknavo kožo, če pa bo stanje slabše pa bo potrebno uporabiti sestavine, ki jih navajate, ki pa zahtevajo pred uvedbo pregled stanja.
Lp
Najlepša hvala za odgovor!
Razmišljam o tem, da bi prekinila z jemanjem tabletk.
Torej pravite, da se po prenehanju jemanja tabletk ponavadi zgodi to prehodno obdobje, ko se koža precej poslabša? Koliko časa pa traja? Nekaj mesecev? Tabletke jemljem zdaj že sedmi mesec in prve štiri mesece jemanja nisem opazila nikakršnih sprememb, prav tako nikoli prej nisem imela težav s kožo. Menite, da bi stanje po prenehanju jemanja precej poslabšalo? Kakšna je pravilna nega aknave kože katere kreme naj izberem in kako jih moram uporabljati? Trenutno uporabljam samo nežen čistilec, tonik in pa dnevno kremo za suho in občutljivo kožo, ker je moja koža kljub mozoljčkom še vedno suha in precej občutljiva. Se vam sploh zdi smiselno, da tabletke preneham jemati, saj koža kljub vsemu na prvi pogled ne izgleda tako zelo slabo. Obstaja kaj s čimer bi videz kože lahko izboljšala in še vedno nadaljevala z jemanjem tabletk?
Problemi s kožo in jemanjem kontracepcije so ob spremembah: ko se prične, še bolj pa ko se ukine.
Zato če so potrebe po kontracepciji nadaljujte, kaj pa bo ko se po nekaj letih ukine jemanje pa je veliko vprašanje.
Pogosto so kar močne akne v tistem času. Zato je svetovati kaj in kako dvorezno.
Kaj in katero terapijo uporabljati pa se lahko posvetujete z osebnim zdravnikom, če pa ne najdeta rešitve pa z dermatologom.
Lp