Najdi forum

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, kaj se lahko zgodi v primeru, če imaš dovoljenje za prizidek k hiši, dim. cca. 4,5×4,5 m in še to kot npr. prijavo za garažo ali shrambo, če ta nekdo začne graditi enkrat večji prizidek oz. bivalne prostore?

Kako lahko v takem primeru ukrepam?

Na kater inšpektorat se moram obrniti?

Pogodbo o priglasitvi del pa sem ravno tako videla in preverila dimenzije tega novega prizidka.

Za vaše odgovore se vam lepo zahvaljujem.

Lp

Kaj, a spet slovenska nevoščljivost?
Ne razumem, zakaj ste ljudje tako nevoščljivi, in škodoželjni. Oprosti, ampak, zakaj preprosto tega ne bi pustila na miru, pa naj naredijo kar hočejo? Vem, da če bi vsak delal kar hoče, da bi nastal vsesplošni kaos, ampak, da se greš za par metrov prjavljat, pa ne vem kaj ga srat, a ni brez veze?
Samo moje skromno mnenje
Maška

Sploh ne razumeš za kaj se gre, zato prosim ne obsojaj v naprej.

Sva brat/sestra: gre se v odstopanju v isti hiši. Jaz tebi to, ti meni tisto. Ne pa samo enostransko, jaz hočem, to , to , to in to,……. brez kompromisov.

Zato me zanima, zato sprašujem. Če smem seveda. Ne gre pa za nobeno navoščljivost, le pravično razdelitev nečesa kar je od obeh. Po zapuščninski razpravi jasno razvidno.

Tako, to je pa le moje skromno mnenje.

Lp

Maška res je, da smo slovenci velikokrat nevoščljivi!
Praviš, da naj pusti na miru pa naj naredijo kar hočejo.
Vendar to, kar počnejo nekateri je pa višek. Naši sosedi nas podijo celo iz občinske zemlje, ki je last vseh.
Parkiral nam je kamion pred vhodna vrata in ko ga je zjutraj prižgal, ter ga grel je bilo grozno.
Zakaj pa ni njen sosed zaprosil za dovoljenje, ki bi ustrezalo dejanskemu stanju kot ga želi narediti.
LP

Ja, oprosti, nisi v provem postu povedala zakaj se gre.
Pa še vedno moje mnenje, da poizkusi zadevo rešiti brez inšpekcije. Verjetno obstaja kaka druga rešitev. Oprosti še enkrat.
Maška

Leonardo, sej vem, da ljudje počnejo vse sorte. Eni tudi samo zato, da dražijo, nagajajo, težijo. Sama sem vedno zato, da se stvari poizkušajo rešiti s pogovorom brez vpletanja ne vem koga.
Pri nas se je tudi vse sorte dogajalo, pa smo na koncu le sklenili en kompromis, ki je bil za vse vpletene strani dokaj ok. In imamo še danes fajn odnose, in meni pomeni zelo veliko. Ma, ne vem, k sem jest vidla, kolk daleč lahko eno vztrajanje, pa trma, pa žlehtnoba, pa nepopustljivost pripelje, te kar strah postane. A včasih res ne gre drugače. Samo, do takrat, pa poizkušat rešit sam.

Vem Maška, strinjam se s tabo.

Jaz bi se na inšpektoratu samo pozanimala, kakšne so kazni glede tega. Saj to le potem bremeni celo hišo, mar ne?

Rada bi vedela kaj se lahko zgodi v najbolj črnem scenariju. In seveda ob informaciji z inšpektoratom bom ostala anonimna, ni mi do tega da grem v spore. Samo vedeti hočem določene stvari.

Lp in hvala vseeno

xy, kaksne posebne kazni ni. Najprej le opozorilo in vse kar se alhko zgodi je nova priglasitev. Ne potrebuje nobenega dovoljenja sosedov itd., ce je prizidek odmaknjen od soseda 1.5m.

Od soseda je odmaknjen, to ni problem.

Samo ta parcela zraven ni zazidljiva, le za garažo je dobil dovoljenje na onovi priglasitve del. Dovoljenja nima za zidanje bivalnega/stanovanjskega prizidka. Se pravi se mora delat tud podaljšana streha, in še ogromno stvari, na podlagi česa nima dovoljenja.

To je to.

Hvala in lp

Glede na to, da ti ni nihče konkretno odgovoril na zastavljeno vprašanje, ti razložim naslednje:

Investitor se MORA držati tako mer kot konstrukcije gradnje, ki je dovoljenja bodisi z odločbo o dovolitvi priglašenih del, bodisi z veljavnim lokacijskim in gradbenim dovoljenjem oziroma enotnim gradbenim dovoljenjem. Preden prične investitor z gradnjo se mora prepričati, če je postala odločba PRAVNOMOČNA (pri lokacijskem dovoljenju dokončna!).

Če ima torej investitor v rokah pravnomočno odločbo in če ne gradi v skladu z dovoljenim, lahko vsaka fizična ali pravna oseba PREDLAGA gradbenemu inšpektorju ukrepanje skladno z Zakonom o graditvi objektov, ki zajema tudi delovanje inšpektorja (inšpektorat je na Vilharjevi ulici v Ljubljani). Vsekakor pa je potrebno povdariti, da inšpektor ukrepa po uradni dolžnosti in ne na zahtevo stranke (torej, če je podan predlog sicer pregleda, ali je zadeva godna za ukrep ali ne, ne more pa se ga prisiliti v to, da bo ukrepal).

Če bo torej inšpektor ukrepal in ugotovil nepravilnost pri gradnji, bo investitorju izdal odločbo, s katero mu bo bodisi prepovedal nadaljnjo gradnjo dokler si ne pridobi ustrezne spremembe dovoljenja, možni pa so tudi drugi ukrepi (glej stari 91. člen ZGO oz. nov ZGO, ki je pričel z veljavo s 1.1.2003). Investitorja je mogoče tudi kaznovati z denarno kaznijo.

Torej….. vsakdo se mora ravnati po zakonu in delovati v okviru zakona ne glede na to, če je pravnik ali ne. V primeru kršitve ima prizadeta oseba VEDNO ustrezno pravno varstvo, le ZNATI GA JE TREBA IZKORISTITI.

Srečno,

stroka

Stroka!

Najlepša hvala za odgovor na moje vprašanje.

Inšpektorat pa sem ravno tako našla v elektronskem imeniku, tako da sem se že pozanimala kako in kaj.

Še enkrat hvala.

LP

New Report

Close