Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Pritožba na zdravnike

Pritožba na zdravnike

Kam se lahko človek pritoži, če vidi, da osebje v zdravstvenem domu ne opravlja svoje dolžnosti, oz. kako lahko izboljša to situacijo.
Kritika se nanaša na ZD Sežana, kjer je živi obup: pričeti bi morali ob 7.00, a se gospe prikažejo ob 7.15 in se smehljajo, ob 7.40 (ne vedo, da morajo tudi drugi biti v službi ob 8.00 ali še prej) pričnejo z delom in kar vzamejo eno gospodično, ki sploh ni bila na vrsti; seveda se še zmeraj smehljajo; da ne govorim o neprijaznosti, itd., itd..
Tudi jaz sem v LJ, na Meteljkovi že velikokrat čakal, vendar pa je bilo vsaj osebje prijazno in tudi zdravnica. V Sežani pa groza.
A slučajno kdo ve, kateri zdravnik-zdravnica je v Sežani najboljša za osebnega zdravnika?
Ali pa, kje bi bila v bližini kakšna alternativa?
Hvala za odgovore.

Opazil sem, da je že bila tema v zvezi s pritožbami, pa bi le opozoril, da nisem mislil na pritožbo, temveč je bil glavni cilj, da bi to stanje izboljšali.

Zanima pa me, če ta naslov velja za celo Slovenijo, ali le za Gorenjsko, ker sem zasledil, da gre le za Osnovno zdravstvo Gorenjske.
http://www.drmed.org/pritozni_sistem/index.htm
Hvala.

To velja za celo Slovenijo. To ni samo pritožba, je lahko tudi pripomba, pohvala, pobuda, predlog. Temu sistemu se drugače pravi tudi 5P.

Vsekakor lahko kaj napišete in če daste svoje podatke, boste o postopku tudi obveščeni.

primož

Res bi bilo treba izboljšati marsikaj v zdravstvenem sistemu. Vendar se mi zdi, da zdravniki v Sloveniji dokaj dobro opravljajo svoje delo v primerjavi s tem, kako majhna je njihova plača. Seveda se najdejo tudi izjeme. Zamujajo res dostikrat. Tako pač je. Če hočeš k zdravniku si navadno moraš vzeti prosto cel dopoldan. Potrebna bi bila malo boljša organiziranost dela. Tudi čakalne dobe so obupno dolge. Ne vem, kaj je vzrok. Ali je tako malo zdravnikov ali pa le ti delajo tako počasi?

Res, da je molčati zlato, a če svojih pripomb ne sporočite, se zadeve ne morejo nikoli približati vašim željam in potrebam. Prav temu je namenjen pritožni sistem in uporabite ga.

Razlikovati moramo med čakanjem v čakalnici in čakanjem na pregled pri kliničnem specialistu. V prvem je to problem organizacije dela in (razvad) navad bolnikov. Če vsi bolniki pridrvijo ob 7.30, to ne koristi ne njim ne zdravniku. Ker pa ni mogoče pričakovati, da se bodo bolniki samoupravno dogovorili, kdaj bo kdo prišel, je to naloga zdravnika, bolje rečeno njegove ambulantne sestre, da vas naroča na pregled. Ne boste verjeli, koliko jih je to že poizkušalo in veliko obupalo, ker bolniki nočejo upoštevati sistema, ker raje čepijo v čakalnici in dihajo slab zrak ali ker imajo drug pomembnejši razlog proti spremembi. Dajte možnost medicinski sestri, da bo vodila naročanje po svojih najboljših močeh. Ne nazadnje je med vrati čakalnice in ambulante ona šef.

V naši ambulanti smo se o tem pogovarjali in pogajali 4 leta, zadnjih sedem let pa ne bi zamenjali za razpuščenost v čakalnici, da vsak pride, ko se mu zljubi. Res pa je tudi, da se naši bolniki temu zlahka prilagodijo, Angležem to ne predstavlja posebnih problemov, le nekateri gospodje vikendaši in turisti iz svetovne prestolnice Ljubljane in drugih pomembnejših naselbin zahtevajo takojšen pregled, ker imajo, po ne vem katerem pravilniku, PRAVICO, da pridejo k dohtarju, ko jim ravno kapne, ali pa ni v Kranjski Gori kaj pametnega početi (tik pred večerjo ali pred kosilom), ali se jim ne ljubi v Ljubljano po zdravila, ali pa imajo kakšen drug pameten izgovor (po predpisih lahko uresničujejo svoje pravice le pri svojem osebnem zdravniku), da gre za nujno stanje. Najhuje je, da nekateri znajo tudi groziti, tako z rokami, kot s sodiščem in drugimi elementi demokracije. Seveda pa so mnogi tudi hvaležni, da ne bo pomote, ampak zapomnimo si tiste, ki izstopajo.

Strinjam pa se tudi z izjavo, da dostikrat zamujam, a se tolažim s tem, da sem včasih kje tudi takrat, ko nisem v službi in da se verjetno sam večkrat žrem, da nisem dal vse od sebe, kot pa to opazijo bolniki. Nihče ni popoln. Zaradi točnosti in štempljane ure ne bo nihče bolj zdrav. Red lahko naredi le naročanje na pregled na uro, ker se morava potem obadva: bolnik in jaz držati ure, za medicinske sestre me pa to sploh ne skrbi. Ne nazadnje včasih tudi kaj odgovorim na internetu, kaj potelefoniram. Človek je le samo človek in zagotovo ima dobre in slabe dneve, svoje muhe in posebnosti. Sploh si ne predstavljate, kakšno glavo ima včasih človek in z neko drugo aktivnostjo se lahko na hitro razbremeniš in lahko z večjim elanom sprejmeš naslednjega bolnika. Ker pa skoraj gotovo prihajate v ambulanto, ker nekaj potrebujete (marsikdaj marsikdo ne ve kaj potrebuje in niti zdravnik ne uspe tega ugotoviti), se je pametneje obračati tako, da ne izzovete negodovanja, slabe volje, malce vljudnosti in kompatibilnosti z organizacijo dela v tuji hiši ne škodi. Na nek način ste le prišli na obisk. Če že vnaprej molite sulico nejevolje, boste le-to tudi izzvali in se vam bo slej ko prej povrnila. Anekdota: Nekoč me je bolnik vpričo medicinske sestre in še nekaj bolnikov brez kakršne koli pametne osnove grdo nadrl. Kljub izgredu, sem to sprejel kot del službe. Po nekaj letih je sredi noči doživel infarkt in njegova glavna bojazen je bila, da ne bom hotel priti. V kakšni nepotrebni zmoti je živel, ker so mu popustile običajne zavore kulturnega vedenja.

V kolikem času morate priti v čakalnici na vrsto? Tam, kjer naročajo, naj bi 75% bolnikov ne čakalo več kot 20 minut od naročene ure do vstopa v ambulanto. Ne boste verjeli v raziskavi v ZD Kranj so to uspeli celo potrditi. Kjer ni naročanja, pa lahko čakaš neprimerno dlje, tudi dve uri. In še eno presenečenje, razlike v zadovoljstvu ni. Človek se vsemu privadi!!! Začuda dboremu prav tako kot slabemu.

Čakanje na pregled pri kliničnem specialistu pa je mehanizem sistema zdravstvenega varstva, s katerim je možen planski sistem gospodarjenja – tj. za določena sredstva opraviti dogovorjeno število pregledov, ker za več ni denarja. K temu težijo tudi v ZDA, saj je popolnoma absurdno, da bi iz javnih sredstev plačevali prav vse preglede, ki bi jih lahko zdravstvena služba opravila. za lažje razumevanje: zaradi angine lahko obiščete zdravnika 1-krat ali pa 3-krat. V obeh primerih se boste pozdravili, le manj časa mu bo ostalo za druge, večja verjetnost je, da boste dobili še kakšna zdravila, prenesli kakšne klice, izgubili boste veča časa ipd. Če pa bi bila zdravstvena služba plačana po učinku, tj. več obiskov, več denarja, bi vas zagotovo naročali kar naprej in se vam izmišljali tisočero bolezni, le da bi vas imeli pred vrati – a le do takrat, dokler nekdo tretji plačuje obiske. Samoplačniki se kmalu začnejo vesti bolj varčno.

In za medsebojno zaupanje gre. Če mi verjamete, da vam hočem dobro, potem boste to tudi dobili. Če pa boste iskali korist in gledali, kje me lahko spodnesete, bo to kaj kratkega veka in vsem nam bo žal.

Pa lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spostovani!

Vase sporocilo sem posredoval vodstvu ZD Sezana.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Malo realnosti!
1.)Zdravniki zelo pogosto zamujajo začetek dela!
2.)Ogromno specialistov med delovnim časom skače še kam po bolnici – ne rečem da brez potrebe, ampak če bi moral biti v ordinaciji tega ne bi smel početi
3.)80% zdravnikov ne ve kaj je prijaznost; 70% jih komaj posluša zakaj ste tja prišli; 70% splošnih zdravnikov vam predpiše veliko preveč antibiotikov in podobne navlake

Stanje se mogoče počasi boljša, ampak ZELOOO počasi!
Situacijo v Sežani poznam izpred let nazaj. In taki naj bi dobili večje plače – že tako si jih ne zaslužijo!

Moja prijateljica je končala pravno fakulteto (5let) in mora 2 leti opravljati pravosodni izpit, medtem časom pa je “deklica za vse” in dobi 110 000 sit na mesec. Opravka ima s posiljevalci, alkoholiki, pretepači, domnevnimi morilci, s prekupčevalci mamil … Kaj če jo kdo na ulici zaradi njenega dela kar “zaštiha”? Ali pa piloti, ki so po novem tarče terorističnih napadih… Govoriti o najvišji odgovornosti v zdravniškem poklicu, ne bi mi o tem, da so plače PREMAJHNE!

No ja. Glede na to, da sem tudi jaz zdravstveni delavec Vam lahko povem, da ni čisto tako in to prav dobro veste.Če ne bi poznala osebja v KC-ju in BPD-ju bi tudi jaz vedno čakala tako pa redkokdaj čakam NA VRSTNI RED zaradi vez in poznanstva.V zdravstvu je že tako, da dr.-ji zamujajo v službe pa ne vem zakaj je temu tako.Zakaj drugje veliko manjkrat ljudje zamujajo v zdravstvu je pa to OK? Ja, pa pitje kave.Ta je še boljša. Čeprav vedo, da jih zunaj čakajo ljudje, si vseeno vzamejo čas zase. Jaz v šoli ne morem zamujati k pouku, ker me učenci ne bi čakali. Ljudje pa čakajo tudi po 5 UR( poliklinika hodnik A), ker tako rabijo zdravnika.

Pa lp

Gospa Aša,

Ko vi uporabite zveze in se pomaknete preko vrste s tem povzrocite, da nekdo drug caka se dodatno uro. Bodite vsaj tako pametni in o tem molcite.

S spoštovanjem (no ja, no ja),
EP

Ja, meni se je zgodilo, da je zdravnik kinknil, ko sem mu pripovedoval težave, pa ne da bi bil dolgo pri njem, kakih pet minut. Nekoč pa me je spet drug zdravnik nadrl, zakaj sem pa tako pozno prišel k specialistu in zdraj mislim, da bodo pa zdravniki čudež naredili. A naj si sam diagnozo postavim, pa še operiram, če me njegov predhodnik ni resno vzel?

Najbolje, da predlagaš kar 1 000 000 sit netto, ne, še to je premalo. Kar hišo na hipoteko, če se hoče kdo še zdraviti, kajti nekateri tu mislijo, da če bolnika rešijo, ga ni denarja, ki bi potešil njihovo ponosno delo. Ostali poklici pa so ničvredni. Tako si moja žena kupi čevlje za 6000 sit in se vozi s petko, gospa doktor dve ulici nižje pa v Baldinini za 60 000 sit in se odpelje z audijem. Seveda, potem pa hitro zmanjka denarja.

Najbolj žalostno pa je, da delamo mi in vsi slabi zdravniki veliko krivico tistim, ki se pa res trudijo izboljšati stanje, biti korektni in kvalitetni pri delu z bolniki, a jih je najbrž vseeno premalo, da bi osvetlili trenutno črne poglede na zdravniški poklic. Zdravniki poštenjaki, sami izobčite svoje šlampaste kolege in zaslužen bo vaš trud, pa tudi poklic bo spet cenjen! Lepo se imejte vsi v klepetalnici

Vidim, da je ogromno kritik glede zdravstvenih domovih.

Jaz bi pa tako povedala: Sem skoraj 100%, da je najboljši in prijazni v Sloveniji zdravstveni dom VELENJE……….. Kadarkoli prideš te lepo in prijazno sprejmejo ne glede ali imaš v tem zdravstvenem domu lečečega zdravnika. Imela sem veliko slabih iskušenj po drugimi zdravstvenimi domovi, kjer nebi rada jih omenjala.
Kaj naj povem vse pohvale in želim, da ostanejo takšni, kot do sedaj……

Naj jim bo vzgled ostalimi zdravstvenim domovim……..

Spoštovani!

Kaj če bi napisali tudi nekaj pohval za zadravnike in zdravstveno osebje.
Sem iz okolice Ljubljane in zaenkrat imam dobre izkušnje z zdravniki.

Upam, da boste tudi vi našli zdravnike s katerimi se boste dobro razumeli.
ĆAO!

Zdravo!
Se strinjam, da je treba tudi pohvaliti zdravnike in zdravstveno osebje. Jaz lahko kar takoj pohvalim zdravnike in zdravstveno osebje bolnišnice Trbovlje, ginekološki oddelek. Zahvala gre vsem, tudi njihovim negovalkam, operacijskemu osebju in vsem ostalim. Čeprav sem iz Ljubljane,sem rajši šla gor in moram priznati, da mi ni žal. Tako, pa lep dan še naprej

Zdaj pa nečesa res ne razumem. Nekje sem bral, kako se je ena ženska strašno pritoževala nad ginekološkim oddelkom v Trbovlah (češ da imajo popolnoma neprimeren odnos do ljudi), zdaj ga Tia hvali…..Potem spet, nekateri strašno kritizirajo KC, drugi ga hvalijo….Imajo naše bolnišnice res dva obraza ( temno in svetlo plat)?

Ja, res je tako. Jaz sem iz Lj. pobegnila v Trbovlje. Saj me je bilo strah, ampak roko na srce, res je bilo vse OK.Sem namreč zdravstveni delavec in imam slabe izkušnje, čeprav velikokrat uporabljam veze. Preveč stvari sem pa videla, žal ne samo lepe, tudi grde. Vedno ima vsaka zgodba dve plati.

LP

Saj ne bom povedal nič novega. Prijazna beseda vedno lepo mesto najde in če je človek prijazen bo tudi na drugi strani deležen prijaznosti in včasih celo usluge, do katere ni po nobenem pravilniku upravičen. Če seveda ob dveh zjutraj zaradi nepomembne težave želi kompletno zdravstveno uslugo, se pritožuje, da ga že pri vratih ne čaka kar zdravnik temveč ga mora celo pol ur čakati, ko nikogar ni v čakalnici in namesto “dober večer” najprej prične razburjeno pridigat, kako je v zdravtvu vse zanič in nesramno…..potem lahko pričakuje tudi hladen tuš ter razosebljen odnos. Pogledan bo seveda strokovno vendar kot je dejal znani ginekolog V.C., za prijaznost nismo posebej nagrajeni. Dodal bi, da temu ni čisto tako. Smo nagrajeni, s prijaznostjo svojih pacientov, ko odhajajo od nas. Za večino od nas je to popolnoma dovolj.

A je to dr. Pušenjak? LP; Arja

New Report

Close