Naslovnica Forum Zdravje Rak Pravna pomoč bolnikom z rakom Pritožba na odločbo

Pritožba na odločbo

Pozdravljeni!

Delavec je na bolniški že več kot eno leto (operacija, kemoterapija, obsevanja), čaka ga še ena operacija. Zdaj pa je dobil odločbo po kateri bi bil 4 ure v bolniški, 4 ure pa bi delal. Delavec ima še vedno vrečko za odvajanje, dela pa prevej težko fizično delo. Tako delavec kot mi (delodajalec) smo prepričani, da dela v takšnem stanju ne bo mogel opravljati. Kaj lahko kot delodajalec naredimo v tem primeru? Lažjega dela mu ne moremo ponuditi, ne želimo pa, da pride do kakšnih zapletov, če bi delal.

Pa še to: delavec izpolni januarja 2019 pogoje za upokojitev, že sedaj pa bi lahko na zavodu za zaposlovanje koristil nadomestilo. Mu lahko damo odpoved in je 4 ure v bolniški in 4 ure na zavodu, kjer koristi nadomestilo?

Najlepša hvala za odgovor!

Tudi delodajalec se lahko zoper odločitev o bolniškem staležu pritoži, lahko pa sproži tudi socialni sodni spor pred Delovnim in socialnim sodiščem v Ljubljani.
Glede na trajanje bolniškega staleža bi se moral začeti tudi invalidski postopek.
Ker opisujete, da je narava dela delavca takšna, da opravlja pretežno težko fizično delo, menim, da bi morali v pritožbi zoper odločitev imenovanega zdravnika uspeti.
Delavca lahko napotite tudi na pregled pred izbranim zdravnikom za medicino dela, prometa in športa glede njegove sposobnosti opravljanja dela.
Da bi mu lahko dali odpoved pogodbe o zaposlitvi morajo obstojati razlogi za odpoved, kot jih določa ZDR-1. Zgolj bolniški stalež delavca ni zakoniti razlog za odpoved pogodbe o zaposlitvi.

Lep pozdrav ,

Jaka Cepec