pritlikavemu kuncu zrastel 3cm-trski zob?
Pozdravljeni!
Imam kunca starega 5 let, včeraj sem opazila da mu je zrastel zob in to toliko da mu gleda ven iz gobčka sigurno ene 2 cm in je zavihan navzgor.
To se mu ni zgodilo še nikoli, opazila sem pa šele sedaj, ker je zajček pri mojih starših.
Pregledati se ne pusti, da bi vsaj videla ali je to stari ( stalni ) zob, ali mu je zrastel čisto nov.
Ali je imel kdo podobne izkušnje, in zakaj do tega pride?
Očitno mi veterinar ne uide, samo mogoče je še kakšna druga rešitev, ker še nekaj časa ne bo možno it k veterinarju ( bom odsotna)
LP
Kunca pelji k veterinarju (priporocam ambulanto na veterinarski fakulteti, dr. Račnik, tel: 01 477 92 51), da mu zob pobrusi (oz. odscipne). Naj tega ne dela kar nek zivinozdravnik, ki mogoce ne oblada zadeve. Imam slabo izkusnjo s podobno tezavo, le da je slo za morskega prasicka. Zob se je med posegom preklal po dolzini in pujs je zacel mocno krvaveti. lp
Dajmo se lepo obnašat, brez nepotrebnih besednih vložkov prosim.
primož
morje, poslusaj nasvet tanje in pelji kunca k dr. Racniku!
Ko bo imel skrajsane zobe pa mu daj v izpust oz. kjer imas kunca nastanjenega, les-veje, manjsi hlod, grizalne igracke za kunce itd.
Z zobmi pri glodalcih se ni za igrat in kljub temu, da pravis, da normalno je, v to nekako dvomim, ker je fizicno zelo tezko oz. skoraj nemogoce. Je morda lahko, samo koliko in kako je vprasanje, da o neugodnem obcutku pri kuncu ne govorim.
Pelji ga nekam, kjer zobe brusijo in NE scipajo. Vsekakor pa ga pelji cimprej, ker kunca tako dolg zob ovira pri hranjenju. Ce ga mislis peljati sele po praznikih (na VF do ponedljka ne delajo), ga med tem casom vsak dan tehtaj in v kolikor opazis, da manj je, oz. ce pricne izgubljati na tezi, ga umetno dohranjuj (zmiksana zelenjava + namoceni briketi , lahko dodas se frutek).
Do predolgih zob pri kuncih praviloma prihaja zaradi napacne prehrane – vecinoma semenske mesanice, taka hrana je za kunca namrec prekaloricna in zaradi tega poje manj sena in zelenjave, ki bistveno pripomoreta pri brusenju zob. Kuncem in glodavcem zobje namrec neprestano rastejo in si jih morajo zato z drgnjenjem spodnjih ob zgornje pri prehranjevanju brusiti.
Drugi pogosti vzrok zakaj do tega pride je genetska pogojenost – nepravilen ugruz, lahko pa tudi zaradi poskodbe, ce si je npr. zlomil en zob, se potem nasprotni ni mogel obrabljati.
lp, m.
Hvala za vse odgovore.
Na voljo je imel vedno, oz ima še veje in pa “kamne” za brušenje zob iz trgovine. Ampak tega nikoli ni maral.
Je pa res da zadnje čase, res je bolj kot ne samo semensko hrano, dobi solato, deteljo…. Sena in pa “trše” zelenjave pa bolj malo, tako da je razlog očitno tukaj.
Bomo uredili, tako da bo za našga zekota najboljše.
Lp