Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pritisk/bolečina v ušesih

Pritisk/bolečina v ušesih

Spoštovani,

zadnje dni sem prehlajena, vročine nimam (bila je samo eno noč), najprej me je močno bolelo grlo, zdaj pa imam čuden občutek v ušesu, kot pritisk, ni tista vnetna bolečina. Občasno je tako,kot bi bila na letalu in en morem izenačiti pritiska.

Bi pomagalo dekongestivno razpršilo z dekspantenolom?

Ali bi morala k dr ali lahko zdravim le simptome?

Hvala za odgovor

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

v tujini je soprog zbolel, kot bi bila angina. Ker simptomi (boleče grlo, suh piskajoč kašelj in občasno rahlo povišana TT) niso pojenjali, se je oglasil pri zdravniku. Dobil je atb in še nek antihistamin. Ali je to običajna praksa? Pri nas tega še nisem slišala.

Hvala

Pozdravljeni,

 

res smola, da sta zbolela kar oba s soprogom hkrati.

Odgovor za vas:

Vsekakor poskusite z dekongestivnim razpršilom odpreti Evstahijevi tubi. Priporočam še nosni glukokortikoid.

Dodani dekspantenol v nosnih zdravilih je koristen za ohranitev normalne funkcije migetlalk na nosni sluznici, da te čim bolj efektivno odstranjujejo že tako povečano količino sluzi v nosu ob virozi. Virusi namreč kar pecej poškodujejo drobne dlačice – migetalke, ki bi morale premikati odejo sluzi na sluznici v smeri proti žrelu. Posledično je transport sluzi na sluznici nosu in sinusov oviran.

 

V primeru pojava šumenja, zelo slabega sluha, popačenosti zvokov ali vrtoglavice je potrebna timpanometrija in  meritev  sluha (ADG) , video HIT meritev ravnotežja brez odlašanja.

V primeru, da bi vas ponoči oz. v ležečem položaju uho še bolj bolelo ali pa v primeru ponovne vročine bo potrebno še kakšno dodatno zdravljenje akutnega vnetja srednjega ušesa (v mislih imam sistemski antibiotik in ev. sistemski glukokortikoid).

_____________________________________

 

Odgovor za soproga:

navedli ste simptome virusne infekcije.

Je zdravnik ugotovil angino oz. ali izvidi krvi kažejo na bakterijsko superinfekcijo, da gospod prejema sistemski antibiotik?

Če ni angina, je gospod morda sladkorni bolnik ali imunsko oslabljen, morda jemlej biološka zdravila?

Sistemski antihistaminik je zdravilo za alergijske reakcije različnih vrst.

Ali je gospod dobil antihistaminik, ker ima izpuščaj po celem telesu ali delih telesa?

Izpuščaj je prisoten pri škrlatinki (povzročitelji Streptotkoki izločajo toksine ), lahko izpuščaj spremlja virusne infekcije (enterovirusi,  parvovirus B19, coxsackie virusi), pa tudi bakterijske infekcije (meningokokne in sifilis).

 

Obema želim kar čim prejšnjo ozdravitev in srečno 2024!

 

 

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za hiter odgovor.

Moj soprog veliko časa preživi v tujini, tako da nisem seznanjena, kako se je bolezen začela, res pa je omenjal prijatelja z vročino in izpuščaji, tudi govorila sta po telefonu.

Zdravnik ga je pregledal in mu nato dal antibiotik. Tudi sama sem pogledala njegovo žrelo, zelo je pordelo in nabreklo, opazila sem rumeno vdolbino z rdečim robom, podobno opeklini.

Zdaj je stanje boljše. Edino grozno smrči, tako da sem ga bila primorana prositi, da nekaj dni spi v sobi za goste. Seveda samo začasno.

Vse lepo in dobro tudi vam:)

Pozdravljeni,

to razjedo pa vas prosim, da opazujete, morala bi se zaceliti in popolnoma izginiti v 14 dneh.

NAsprotno pa lahko kašelj, izcedek, blaga zamašenost nosu vztrajajo še 2 do 3 mesece po preboleli virusni okužbi ( to imenujemo postvirusno vnetje, povzroči ga pretiran, lahko celo iztirjen imunski odgovor sluznice dihal).

Upam, da bo po koncu infekcije oteklina povsem izginila in z njo tudi smrčanje, da boste tudi sami mirno spali in imeli sobo za goste spet pripravljeno (npr. za taščo).

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close