Pritisk
Pozdravljeni,
Vem, da se ta vprasanje tukaj pojavi velikokrat pa vendar je za vsakega cloveka odgovor lahko drugacen.
Zato me zanima sledece. Pred kaksnim mesecom in pol sem cisto po naklucju pri sebi odkril, da imam delno povisam krvni pritisk, 144/86 (to je bila prva meritev). Po tej ugotovitvi sem opravil kardioloski pregled, kjer se je izkazalo da je srce vredu, nobenih abnormalnih delovanj ni bilo zaznanih, EEG je bil bp. Vendar je bil pritisk se vedno nekoliko povisan 142/82.
Kaksen teden po pregledih sem se si se enkrat izmeril pritisk, kjer se vrednosti pokazale 137/76. To je bilo zgodaj zjutraj. Po tem sem nekako pozabil na to, misloc da je vse ok. Dokler si nisem pred kaksnih tednom spet izmeril pritisk kjer je pokazalo da je spet povisan, 144/88.
Ta teden pa kar 149/94 ter 156/79. Srcni utrip nikoli ni bil vecji od 86. Med mirovanjem je okoli 70.
Glede na to da se fizicno pocutim dobro in ne kadim, redko pijem kavo kot tudi alkohol. Res da jem veliko mesa, sicer z minimalnim dodatkom soli, ne vem cemu naj predpisem taka nihanja pri izmeritvah krvnega pritiska.
Ali je mozno, da je vzrok takega pritiska psihosomatski? Namrec, imel sem dolocene tezave v zivljenju s katerimi se moram soociti v sedanjosti, je mozno da je stres kriv? Ter na kaksen nacin se zdravi simptome (povisan krvni pritisk)?
Med bolniki, k i se zdravijo zaradi visokega krvnega tlaka je malo takih, ki so imeli visok tlak že v otroških ali mladostnih letih. V večini primerov se visok krvni tlak začne kazati po 40 letu starosti, najprej z blagimi, občasnimi porasti. V taki dobi mnogo krat še ne znamo odgovoriti ali gre za začetni visok krvni tlak ali pa povišan krvni tlak zaradi vplivov “bele halje”. Če imate v ožjem sorodstvu bolnike z visokim krvnim tlakom je možno, da postajati tudi vi bolnik s tako boleznijo. Neodvisno od tega kaj bo pokazala bodočnost, skrbite za zdrav način življenja. Morda boste že s tem ukrepom zmanjšali nihanja tlaka in dosegli, da bodo vrednosti v večjem številu v normalnih mejah.
Hvala za odgovor,
Naj povem se nekaj pomembnih podatkov. Star sem 31 let, na dan prehodim vsaj 5 km (50 min hoje) hodim tudi na fitness (nekajkrat na mesec), sicer delam vaje bolj za misicno maso kot pa kardio vaje. V sluzbi je neka kolicina stresa samo ni neznosno (roki za oddajo dela).
Mogoce samo nasvet? Naj opazujem in merim pritisk se nekaj casa in se napotim k zdravniku ali je to ze znak dovolj, da se odpravim ze zdaj?
Kontrolirajte si krvni tlak ob raznih situacijah. Najbolj pomembne so jutranje vrednosti (ob koncu tedna, ko se nam nikamor ne mudi in si merimo tlak po ustaljenih navodilih – sede, v toplem prostoru, brez gledanja TV, pred jutranjim zajtrkom, z manšeto merilca v višini srca, tri meritve v presledkih nekaj minut, vedno na roki na kateri je tlak stalno višji od nasprotne, itd. Odčitane vrednosti si vselej zapišite in se vrnite po enem li dveh mesecih k svojemu zdravniku, da ugotovi če zadostuje zdrav način življenja za ohranitev normalnih vrednosti tlaka