Najdi forum

Prisotnost učiteljice

Ker va sje tu kar nekaj iz stroke, me zanima, če kdo ve, kako je urejena prisotnost učiteljice v razredu pri drugošolcih. Namreč, stalno enkrat doma izvemo, da “učitelce ni blo not”. Počasi dobivam občutek, da je skor nikol ni not :(((, sploh ne ob koncu pouka, ko imajo otroci čas za igranje. V tem času prihaja do vrrste konflikotv, ko skupina 3 fantov “terorizira” preostali razred. Tako je sin že lani poročal, pa ne enkrat, da je prišlo do pretepov, ko je pal učiteljica “na stranišče”. Ko sem jo o tem povprašala, mi je tudi sama rekla, da jih “včasih” pusti za 5 min same in gre po čaj zase ali na WC. Letos se to kar stopnjuje. Tiste 3 fantje očitno prav čakajo na učitlejičin odhod, ki se pa očitno kar redno dogaja in ponavlja. 3 tedne nazaj je sin prišel domov z modricami po glavi, ker so mu ti trije fantje sedeli na hrbtu, eden pa ga je s pestmi tolkel po glavi. Seveda sme šla v šolo in izvedela, da učitlejica o tem ve bore malo, ker jo ni bilo not. Včeraj je spet prišel domov z modrico na hrbtu in ona spet o tem ne ve nič, ker je spet ni bilo not. In ker je ni bilo “not”, se ona ne čuti dolžna urejati teh sporov, ker – to je njen aizjava – “ne ve, kdo je začel”. Moje mnenje je, da je DOLŽNA ugotovit, kdo je začel in temu primerno tudi ukrepat ob tem, da se mi tako nasilen način, ki pušča modrice itak zdi totlano nesprejemljiv. Ti 3 fantje uporabljajo fizično silo za vsako malenkost, ustrahujejo cel razred, vse igrače so njihove, če se jim kdo postavi po robu, se nad njim znesejo fizično in pa z izkključitvijo iz igre. Pri tem so dejansko skrjano grobi. Učiteljica se temu problemu nekako izogiba, kot bi se sama bala teh 3 kalibrov ali, bolj verjetno, njihovih staršev. Tako da vidim 2 problema: prvi je za moje pojme premajhna prisotnos učiteljice v razredu in drugi je pač obvladovanje te skupine.

Ali obstaja kak pravilnik, ki določa prisotnost učitelja v razredu? Kje ga lahko dobim?
Kako pripraviti učiteljico in ostali kader v šoli, da bodo na problem teh 3 fantov reagirali, preden bo prepozno?

obstajajo tudi odmori.

kar pa se tiče fizičnega nasilja, pa seveda zahtevaj, da se razčisti na šoli. take incidente je v vsakem primeru potrebno prijavit. ne tega tolerirat. pa magari je treba na policijo in prijavit napad, če bodo na šoli še naprej ignorantski.

sina od kolegice so na eni podružnični (mali) šoli dobesedno terorizirali in je dobil od nasilnih sovrstnikov poškodbe ledvic. in to pri devetih letih. na šoli niso vedeli in videli nič.

Ti ne lulaš? Jaz večkrat na dan – in včasih celo kakcam. Znaš to narediti v 20 sekundah?

A si ravnateljico že klicala? Ji poslala mail? Lahko ji pošlješ copy paste tega sporočila.
Dolžna je ukrepati oz. preveriti situacijo. Če sta si z učiteljico blizu, bo verjetno verjela njej, da dela vse kot je treba, če sta bolj tko, bo seveda zgrabila priliko in jo “faširala”. Lp!

Ne razumem take nonšalantnosti, res ne. Varnost bi morala biti na vsaki šoli prva, če imaš take patrone v razredu, pa sploh.

Pri nas je 3. razred obupen. Prihajalo je že do resnih poškodb. In učiteljica tajhujših učencev niti za sekundo ne pusti samih. Niti med odmorom, niti med kosilom. Še na vece morajo z njo. Ja, na vece! Ker pravi, da jih ne upa pustit samih.

Tako hudo je že. Zato te vaše učiteljice resnično ne razumem. Svetujem resen pogovor in grožnjo najprej z ravnateljico, potem pa s policijo. In še kakšno odškodninsko tožbo zaradi malomarnega opravljanja dela.

malo manj nestrpnosti, no, lcg… Kar ti boš postavlajla norme za malomarno opravljanje dela. Prav, pa ti ne hodi med službo na WC, nii enkrat! Abotno!

Lepo se začnite otem pogovarjat v šoli, nepopustjivo, korektno, odločno, brez primitivnosti, boš videla ,d a boste nekaj rešili. Če pa boš tiho, se ne reši samo od sebe, a ne.

Žalostno, da bi jih moral kdorkoli. Če imaš razred, v katerem prihaja do poškodb, je najmanj, kar moraš narediti, da priskrbiš zamenjavo takrat, ko te ni. Pa to je 2, razred, ne osmi!

Otroke pošiljamo v šolo, da bodo varni. Je obvezna in država je dolžna poskrbeti, da se otrokom v šoli nič ne zgodi.

Ampak boli vas K… ponavadi, dokler se ne zgodi vašim. Zato pa so naše šole teksas.

Oprosti, tole je pretiravanje čez vse mere.
Učiteljica je človek in ima pravico do izhoda na stranišče.
Peljati na WC cel razred (20+) otrok, ko moraš iti, zame ni rešitev sposobne učiteljice / ravnatelja šole.

Vsak razgrajač se lahko užene. Zlepa ali zgrda.

Ni mi do tega, kdorkoli koga “sfašira”. Pouka imajo točno 3 ure in pol, od 8h do 11,30. V tem času imajo odmor za malico. Razumem sicer, da je WC za vsakogar nujen, še za cesarja :), ne razumem pa, da so otorci večkrat sami po 10 min in več. Ni moj namen nekoga tunkat v drek, me p azanima, kako je to določeno in urejeno. Kolikor so nam na 1. sestanku povedali, naj bi bile učiteljice prisotne tudi med odmori. Ne zanimajo je glupe pripombe posamezikov, ki jim je MON mesto za izživljanje frustracij, zanimajo konkretne izkušnje ali morda pravilnik, predpis, ki to ureja, kako imate stvari urejene pri drugošolcih po drugih šolah. To me zaniima, povsem konkretno.

Peljati na WC cel razred (20+) otrok, ko moraš iti, zame ni rešitev sposobne učiteljice / ravnatelja šole.

Vsak razgrajač se lahko užene. Zlepa ali zgrda.[/quote]

No, da te slišim s predlogi. Pa ti že vnaprej povem, da se s starši ne da pomagat, ker menijo, da je učiteljica v razredu za to, da naredi red. Dalje.

Sem se lani razpisala na veliko o vsem tem nasilju, pri nas je bilo v prvem razredu med poukom in pa tudi v podaljšanem bivanju, z davljenjem otroka, grizenjem v rit, ma vse živo. nazadnje sem klicala ravnateljico, ona je opravila razgovor z obema učencema skupaj, naš si ni upal niti pisniti, kaj vse mu je drugi počel, ker se ga dejansko boji, v glavnem ravnateljica je rekla, da se ji ni zdelo nasilje. Sem se pozanimala na policiji, lahko prijavim nasilje in bodo potem oni ukrepali s CSD in tako naprej. To sem povedala tako učiteljici kot ravnateljici, da naslednjič ne mislim v šoli sploh nič več govorit, ker itak utuškajo vse skupaj oziroma skoraj prikažejo, da je žrtev začela, in se bom obrnila direkt na policijo. Tudi ta mali je to povedal sošolcu, tako da zdaj v drugem razredu so še problemi, samo ni pa več tepeža in ostalega šikaniranja, če pa bo, pa grem direkt na policijo.

Sem zadnjič prišla ravno med glavnim odmor po otroka, otroci v drugem razredu so sami, učiteljice so spodaj v kabinetu. Koliko časa in kolikokrat še med poukom pa ne vem.

Jaz bi na tvojem mestu šla do zdravnika, da imaš evidentirano poškodo, modrico v šoli, potem pa do ravnateljice. Pa poskusi vključiti še ostale starše, ker jaz ko sem enkrat omenila sem mislila, da je naš edina žrtev, jih je bilo pa še kar nekaj zraven.

Vsak razgrajač se lahko užene. Zlepa ali zgrda.[/quote]

No, da te slišim s predlogi. Pa ti že vnaprej povem, da se s starši ne da pomagat, ker menijo, da je učiteljica v razredu za to, da naredi red. Dalje.[/quote]

Ne, staršem nasilnežov se zdi, da je njihov sonček frajer. tko je pri nas.

Tudi tu je prisoten problem, da se drugi bojijo teh treh in da nočejo bit “špeckahle”, ker so potem še bolj zasmehovani in šikanirani. Moti me, da se ta problem kar ignorira, ker naj bi menda bilo povsme normalno, da se vrstniki “zravsajo” med sabo. Ja, ok, zravsajo že, samo da gre pa to čez vsako normalno mejo, da nekdo odnese modrice, to je zame drug film.

Iza bela, kako je učiteljica pri vas prisotna? tudi hodi po 3 x v 3 urah na WC? PA po čaj? Pa na sestanek?

Poglej, konkretno ti lahko govoriš z računovodjo. Toliko in toliko številke kažejo in pika. Pri delu z ljudmi, pri vzgoji in izobraževanju to tako enostavno ne gre. Ti lahko rečeš:”Moj otrok je bil v šoli tepen”,po tem in tem pravilniku naj se ukrepa. To tako ne gre. Ti moraš svoj problem vsekakor predstaviti učiteljici in ravnateljici. Nujen bi bil razgovor. Ptem se postavi vprašanje, kakšen je tvoj otrok, ali upošteva navodila, je konflikten itd. So otroci, ki se tudi v prisotnosti učiteljice na hitro zravsajo in je vidna praska…
Kar se odmorov tiče- prisotnost mora biti, če ne razrednik, so dežurne učiteljice/učitelji, ki kontrolirajo stanje v razredih. Vrata morajo biti odprta.
Kar se WC tiče, poznam primer, ko je deček nenehno hodil na WC in ga ni bilo nazaj v razred. Ali lahko učiteljica hodi na moški WC in preveri, kaj se tam dogaja. Lahko bi spet starši narobe razumeli.
Ali se skupina otrok, ki čakajo učiteljico pred WC, ne more stepsti. In še in še!
Pravila in pravilniki so, tako za učitelje kot učence. Upoštevali naj bi jih vsi, tudi učenci. Če jih ne, sledijo sankcije za ene in druge.
Torej še enkrat: POGOVOR oz. RAZGOVOR!!! Nujno, zaradi otroka! Lp!

Ga bom danes izprašala. Drugače je pa drugi otrok zdaj voden posebej pri specialni pedagoginji, potem imajo vsako mesečne sestanke s starši in učiteljico ter psihologinjo, verjetno so še kaki ukrepi zadaj, pa se pač ne ve.Samo dokler nisem zagrozila s policijo, se ni zgodilo nič. Je pa otrok problematičen že od vrtca dalje. Žalostno, meni so svetovali naj ga h karateju vpišem, čeprav zdaj mu kakšen sošolec priskoči na pomoč.

S tem se pa ne morem strinjati. Če pravilnik določa, da je učitelj dolžan biti v razredu ves čas pouka, potem to lahko od njega zahtevam in ga tudi vprašam, zakaj za hudilča ga stalno enkrat ni?! Če pa pravilnik določa, da so otroci med odmorom ali med igranjem ali v času PB (lahko?) sami, potem nimam kaj praskat – razumeš?

Moj otrok je otrok. Navaden, kot sto drugih. Ni nobeno jagnje, ni nobena poosebljena svetost, verjamem, da se kdaj zravsa ali jezika ali počne druge neumnosti, ki jih vsi otroci. Nimam s tem nobenega problema, ne smatram za šikaniranje, če je kaznovan, ker si zasluži – nič od tega. Se nisme in se ne bom nikoli pritoževala, če je kaznovan za kakršnokoli neprmerno obnašanje ali ravnanje. Ni pa pretepač, niti ni nasilnik, ne mara niti iger, kjer se greod razne boje ipd stvari Ni tako redko, da se gre z deklicami “kuhinjo” ali “zdravnika”. Vem tudi, da so mnogi starši prepričani, da os njihovi otroci svete krave – jaz nisem. Bi pa rada vedela, kako je to povsme formalno urejeno, preden grem ponovno v šolo.

Stopite do ravnateljice in če je res tak problem, razbijte to skupinico, naj gre vsak fant v svoj razred. To je včasih učinkovalo.

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

Točno tako. Med POUKOM mora učitelj biti v razredu. Med ODMOROM za malico je različno-ponekod 15 minut v razredu,15 za malico, med tem časom prevzame dežurni.
Če učiteljice med poukom NI v razredu, ukrepaj!Lp!

Poglej, konkretno ti lahko govoriš z računovodjo. Toliko in toliko številke kažejo in pika. Pri delu z ljudmi, pri vzgoji in izobraževanju to tako enostavno ne gre. Ti lahko rečeš:”Moj otrok je bil v šoli tepen”,po tem in tem pravilniku naj se ukrepa. To tako ne gre. Ti moraš svoj problem vsekakor predstaviti učiteljici in ravnateljici. Nujen bi bil razgovor. Ptem se postavi vprašanje, kakšen je tvoj otrok, ali upošteva navodila, je konflikten itd. So otroci, ki se tudi v prisotnosti učiteljice na hitro zravsajo in je vidna praska…
Kar se odmorov tiče- prisotnost mora biti, če ne razrednik, so dežurne učiteljice/učitelji, ki kontrolirajo stanje v razredih. Vrata morajo biti odprta.
Kar se WC tiče, poznam primer, ko je deček nenehno hodil na WC in ga ni bilo nazaj v razred. Ali lahko učiteljica hodi na moški WC in preveri, kaj se tam dogaja. Lahko bi spet starši narobe razumeli.
Ali se skupina otrok, ki čakajo učiteljico pred WC, ne more stepsti. In še in še!
Pravila in pravilniki so, tako za učitelje kot učence. Upoštevali naj bi jih vsi, tudi učenci. Če jih ne, sledijo sankcije za ene in druge.
Torej še enkrat: POGOVOR oz. RAZGOVOR!!! Nujno, zaradi otroka! Lp![/quote]

O pogovorih “bluzijo” ljudje, ki se s tem problemom niso še nikoli soočali. Potem pa pridejo še kakšne delavnice o nenasilju, najprej za otroke potem pa po možnosti še za (neproblematične) starše. Potem se pa repertoar šole izprazni. Rezultati? Običajno zelo omejeni.

[/b]
Meni je pa žalostno, da ne ubogaš nasvetov strokovnjakov. Ko je moj sin hodil v oš, so imeli v razredu hiperaktivnega otroka, za keterega je že v vrtcu spec. pedagoginja svetovala, da ga vpišejo , kaj si misliš – točno h karateju. Ob tem je odsvetovala kolektivne špotre ( nogomet , košarka ipd.), zelo pa priporočala ravno karate, ker se otrok tam mora ob borbi držat nekih pravil igre….. Mama je NI ubogala in ga je vpisala k nogometu. V NK so imeli taaaaake probleme, da tule sploh ne bom naštevala. In kaj je sedaj s tem otrokom- sedaj mladostnikom?!
Vsi v kraju vedo zanj ( vemo v kakšnem smislu )in ko se pojavi na ulici , se vsi izognejo v velikem loku.In tako imamo “produkt” nezaupanja staršev , ki ne verjamejo NOBENIM dobronamernim nasvetom strokovnjakov.

New Report

Close