Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija PRIROJENA SRČNA NAPAKA IN NARAŠČANJE TEŽE

PRIROJENA SRČNA NAPAKA IN NARAŠČANJE TEŽE

POZDRAVLJENI!

Vem da veliko staršev skrbi zaradi teže otrok, ampak ali mene upravičeno skrbi???
Hči se je rodila 6 dni čez rok, porod so sprožili. Do dneva-3 tretji dan po porodu-ko so že rekli, da greva domov, pa se je zataknilo. Hči je na UZ, kjer pregledujejo ledvičke in kolke vsa omodrela ob glasnem joku. Takoj so jo odpeljali v Pediatrično kliniko v LJ, kjer sva bili 3 dni. Ugotovljena je bila blaga mitralna regurgitacija, aritmija, odprt botalov vod ter ASD tip sekundum. Ob odhodu domov sva dobili kot diagnozo le še manjši defekt atrijskega septuma ter blaga mitralna regurgitacija.
Klara se je rodila z 3640g in 52 cm. Dojila sem jo polno do 4 meseca, potem začela dodajati kašice in jo ob dodatkih dojila do 9 meseca. Njena teža je napredovala takole:
rojstvo: 3640g 52 cm
1 mes.: 4450g 53 cm
2 mes.: 5120g 54 cm
3 mes 3 tedne.: 5850g 59,5cm
5 mes. 5 dni: 6690g 63cm
6 mes 3 tedne: 7000g 65cm
8 mes. 7250g 67cm
9mes 14 dni: 7650g 69cm
12 mes: 7950g 73,5cm

Sedaj je hči stara 14 mes. in tehta približno 8200g in je velika cca 77 cm.
Ali je možno da hči ne napreduje dovoljna teži zaradi srčne napake-kri in urinso ji pregledovali na vsaki kontroli od 5 meseca dalje a je vse o.k. alibi bilo pametno da si ji pregleda tudi blato? Koliko pa naj bi tehtal tako otrok, kot je moja hči. Kolikor vem je kar dosti pod krivuljo, ampak ne vem kaj naj naredim. od 5 meseca dalje je tudi postala dosti bolj neješča kot prej. ponudim ji 5-6 obrokov dnevno,ampak poje le 3-4, včasih še 3 ne. mleko na flaško spije le v spanju, tako nam jo je uspelo malo porediti ko je po enem letus težopadla z 7950 g na 7500g. ponoči ji kar v spanju dam mleko z dodatkom čokolina, ker zvečer noče pojesto po 7 uri niti grižljaja več ,pa je lahko od prejšnjega obroka minilo tudi več kot 2 uri.

KAJ NAJ STORIM?
Na forumu za kardiologijo sem pisala dr. cibicu in me je vprašal zakaj pediatri kardiologi ne naredijo operacije-meni pa klarin kardiolog zagotavlja da z srcen ne bo imela večjih težav v življenju. Kaj bio potem lahko bil vzrok? Tudi njena pediatrinja je rekla da ne ve, kaj bi lahko bil vzrok temu, saj je zelo živahna, čveka. Se pa kar hitro utrudi. še vedno spi 2x po 2 uri na dan. 1 uro hoje po stanovanju ali dvorišču še zmore, na sprehodu ni sposobna prehoditi več kot par sto metrov, medtem ko je moj sin pri 11 mesecih-shodil je pri 9 prehodil tudi po 1 km!! Veliko je zadihana, s pije dnevno okrog 2-3 dcl pijače, več noče, še to jo nonstop silimo, drugače ne bi spila niti 2 dcl.

Pediatrinja je predlagala da ji v hrano pri kuhi dodajam olivno olje-2-3 kapljice-a ji tudi to ne dviguje teže, tako da sem to opustila.

HVALA ZA ODGOVOR;

Adela

Lep pozdrav Adela,
kor razumem, je otrok imel po rojstvu ugotovljen Ductus Botalli apertus, ASD in blago mitralno regurgitacijo. Ductus se je med hospitalizacijo na Ped.kliniki zaprl, ostajata ASD in mitralna regurgitacija. Skoraj gotovo imata letne kontrole pri kardiologu na ped.kliniki, če ne, se naročite. Slediti je potrebno.

Sam ASD ni taka zadeva, da bi morali ukrepati, če ni drugih težav. To, ali je potrebno zapirati ASD bo odločil otrokov kardiolog, ki je najbolj usposobljen za te zadeve. Glede mnenja dr.Cibica lahko dodam le to, da so pediatrični kardiologi zelo specializirani za prirojene srčne hibe in najbolj vedo, kaj je potrebno storiti. Že nekaj let pa večinoma ASD zapirajo katetersko (torej brez klasične operacije), če se le da. Ampak večinoma se da. Zapiranje opravijo pediatri-kardiologi. Torej, pravi naslov za srčno hibo je kardiolog-pediater.

Kar se tiče slabšega uspevanja na tel. teži sicer pri kronično bolnih otrocih vidimo, da počasneje napredujejo. Pri vašem otročičku, če je srce takšno, kot ga opisujete, ne more biti vzrok za slabše uspevanje.
Kot vidim, je deklica do 5. meseca dobro pridobivala na tel. teži, potem pa se je njena krivulja upočasnila. Ali je v času po 5. mesecu prebolela kakšno hujšo bolezen, imela kakšno vnetje sečil? Ali kaj drugega?

Sedaj raste sicer simetrično, sledi svoji krivulji, na katero je “padla” po 5. mesecu.
Torej je jasno razvidno iz krivulje: dobra rast do 5. meseca, nato padec hitrosti pridobivanja in do sedaj primerna rast, ampak na nižji krivulji.
Odgovorite mi, prosim, še na moja vprašanja, pa bova videli.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Klara ima redne kontrole pri otroškem pediatru kardiologu, vsako leto-januarja so ji nazadnje kot diagnozo pripisali le še mitralno regurgitacijo-insuficienco-ter da zaradi tega potrebuje ustrezno profilakso bakterijskega endokarditisa po potrebi.
DR. Cibic je mnenja, da se pri otrocih včasih zaradi srčnih težav pojavijo motnje hranjenja in da lahko otrok počasneje pridobiva na teži-Klara vmes tudi včasih shujša za 300g potem jih hitro dobi nazaj in to obdrži lep čas, kar nadoknadim z nočnim hranjenjem.
Klara ni do leta dni preživela nobene infekcije, nobene bolezni, nič. Samo po 5 mesecu je postala zelo neješča-spuščala obroka in jedla na cca 5 ur, ponoči ne je že od 1 meseca dalje. Pri 6 mesecih je jedla že hrano v koščkih sedaj je vse. Ima 1 zobek, hrano prilagajam njenim okusom in kar ima rada-tudi pretlačim ji po potrebi.
HVALA ZA ODGOVOR,

lp,

Adela

Seveda, Adela, da ima vsak otrok s pomembno prirojeno srčno hibo težave s pridobivanjem na teži. Ampak hiba mora biti res pomembna, ker mu pač hranjenje predstavlja tolikšen napor, da ne more v redu piti ali se dojiti. Vaša deklica pa je v prvih mesecih tako odlično pridobivala na teži, da je to izključeno. Saj to slabo pridobivanje vidimo že takoj. Pri 5 mesecih ji hranjenje pač ne predstavlja več takšnega napora, da bi se zadeva pokazala šele zdaj.
Jaz bi najprej poskusila izključiti kakšne infekte in sicer v prvi vrsti vnetje sečil (urin, urikult, po potrebi Sanford, UZ sečil). Čeprav je malo verjetno, da bi tako majhen otrok preboleval vnetja sečil brez znakov bolezni (povišana temperatura, mrzlica) saj kot pravite, da je vaš otrček popolnoma zdrav. Kako pa kaka? Ali je blato normalno, normalne barve?
Če je torej vse v redu, potem je potrebno energijsko gostiti obroke (dodajati maščobe, kot so vam svetovali, gostiti z dobrimi ogljikovimi hidrati). Na ta način količinsko poje enako, energetsko pa dosti bolj bogato.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

DOBRO JUTRO
naši KLari sourin zaradi suma vnetja že pregledali, p ani izvid pokazal nič. Kaka vsak dan-do 9 meseca nekje je kakala 4-5x dnevno, potem do 1 leta 2x, zdaj pa 1x včasih tu in tam še 2x ali 3x na dan. Je pa imela od 9 meseca dalje obdobje ko je 1x mesečno po 3-5 dni kakala 2-3x dnevno zelo trdo blato, da je komaj kakala. Ampak je minilo kar samo od sebe-pediatrinja ko soo sem ji omenila je rekla da če kaka vsakdan, ni nič posebnega in sva to teorijo pustili na starni. Blato je normalne barve-včasih tu in tam je res imel močan vonj, ampak bp. Saj v hrano ji še sedaj dajem po 2-3 kapljici olivnega olja. Ko zaspi ji dajem flaško z 2 dcl mleka ter malo čokolina da vsaj nekaj poje, ker drugače noče. Ampak pri Klari je problem, ker ona za kosilo poje 5 malih žličk in je znjimi zadovoljna včasih celo do 5 ur!!! Tu in tam poje normalno količino kosila, drugače včasijh sploh noče jesti kosila-vse pljune ven.

HVALA KER STE SI VZELI ČAS IN MI SVETOVALI,

z lepimi pozdravi,

Adela

Verjetno so torej vse težave zaradi zahiranosti. Kot pravite, so sečila v redu, črevesje tudi (kar se je dalo pogledati).
Kot sem napisala, energijsko bogatite obroke, morda tudi z energetskimi dodatki za otroke, kar vam lahko svetuje dietetičarka na Pediatrični kliniki.
Tako v enaki količini dobi energetsko bogatejši obrok.
lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close