Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija priraščen jezik

priraščen jezik

Spoštovani,

prosila bi vas za mnenje. Hčerka ima priraščen jeziček. To je verjetno podedovala po svojem očetu, ki pa so mu to vez ob rojstvu avtomatsko prerezali (tako kot vsem pred 30. leti). Pediatrinja mi je svetovala, da počakamo in bomo videli, kako se bo razvijala. Njen bratranec po očetovi strani ima isto težavo, pa mu bodo ta poseg izvedli sedaj, ko je star 8 let, saj naj bi imel težave pri lepi izgovarjavi. Ali je to res povezano.

Meni je pediatrinja rekla, da če želim naj jo peljem k otologu prerezat. Hčerka je sedaj stara 1 leto in vsa odločitev je na meni. Raje bi videla, da to opravimo čim prej, kot pa pri 6-8 letih. Zanima pa me, kaj menite vi. Kakšne pa so morebitne negativne posledice posega (prerezanja)?

Imam pa še eno vprašanje, ki se tiče mene.
Že več let se mi v grlu, ob mandljih, na vsake toliko časa nabere kar precej belo-rumenkaste goste vsebine, ki zelo smrdi. Včasih sem mislila, da je angina, ampak sedaj pa menim, da se mogoče v tistih “žepkih” nabira hrana. Zaradi tega imam občutek slabega zadaha iz ust. To pa odstranim s prstom, ko dobesedno pritisnem na mesto ob mandljih in odstranim te smrdeče grudice, kot bi prilezle ven iz nekakšnih kanalov. To se mi nabira ves čas, na levi strani več kot na desni. Ali je potreben pregled pri otologu?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Najprej odgovor za vašo hčerko: priraščen jezik ji lahko prerežemo že v tej starosti. Poseg naredimo kar v ORl ambulanti. Priporočam va, da se za ta poseg odločite pred 4 letom starosti.
Glede vaših težav sem že pisal v enih od prejšnjih odgovorov. V mandljih so normalno prisotne male vdolbinice-žepki, kjer se lahko nabirajo ostanki hrane, pomešani s slino in odmrlimi celicami. Pri nekaterih je to vzrok slabega zadaha, takrat svetujemo odstranitev mandljev. Lahko poskusite z grgranjem ustne vode, v kolikor pa to ne bo pomagalo, pa pridite na pregled v ORl ambulanto.

Lepo pozdravljeni, B.O.

New Report

Close