Priprava telesa na 2.postopek
Pozdravljene!
Po krajsi odsotnosti se vam ponovno javljam.
Za sabo imam prvi neuspesen postopek ICSI (v LJ).
Zanima me, kako bi lahko svoje telo maksimalno pripravila na “uspesen” drugi postopek. Je katera med vami, ki ima za sabo neuspesne postopke in ji je v naslednjem uspelo, ker je spremenila “nacin zivljenja” – s tem mislim prehrano, ali kar koli drugega (mogoce s telovadbo…).
Ker sem bila zelo, zelo razocarana, bi naredila VSE, da bi mi v drugo ratalo (uspelo) oz. v cim krajsem moznem casu.
Sama sem glede prehrane ze spremenila veliko stvari in sicer: odpovedala sem se sladkorju, mleku, belemu kruhu, vsem stvarem, ki so konzervirane, raznim kupljenim sokovom…v mejah normale. Povecala pa sem vnos sadja in zelenjave, ki jih mogoce prej sploh nisem uzivala (npr. avokado, melone, rdece zelje…).
Zanima me vsaka vasa koristna informacija, ki bi ugodno vplivala na moje/nase zdravje in pocutje, predvsem pa vse, ki bi lahko kakorkoli pripomoglo k boljsemu “stanju” pred naslednjim transferjem.
Verjamem v to, da z dolgotrajnim uzivanjem zdrave prehrane izbolsas zdravje celotnega organizma (s pravilno prehrano si obnavljas celice).
Mogoce se tudi kaj koristnega za mosko stran…?….
Ajda
No jaz sem v enaki situaciji. Prvi neuspešni postopek ICSI je za mano, pripravljam se na drugega (prej še grem po enega zamrznjenčka). Zdravo se že ves čas prehranjujem, občasno pa si privoščim tudi kakšno čokoladico. Ker sem nekje tri mesece pred ponovnim postopkom, spet uživam matični mleček, Q10, multivitaminsko tableto. Zadnji dve zadevi tudi možek. Pa pijem veliko tekočine ipd. Zadnji postopek je bilo enako in je bil, če odštejem negativni rezultat, dober postopek. Nisem imela nobenih stranskih učinkov, dobro sem se počutila. Moja filozofija je taka, da moram bit čimbolj fit, tako da če postopek slučajno ne uspe, ne bom kot razvalina in čisto brez energije. Telo bo, če bo vse po sreči še dolgo let moje:) in zato je potrebno z njim lepo delat (polnovredna hrana, rekreacija, čas za počitek, svež zrak, dosti vode). Če pa to kaj pripomore uspešnosti postopka, bo pa tudi fajn.
lpA
Tudi jaz sem nekje tri mesece pred novim postopkom, zato še imam nekaj časa, sa si svoje telo spravim v kar najboljšo “kondicijo”. Tudi jaz in moj partner sva pričela z uživanjem prehranskih dopolnil, vendar z FidiProtekt, kapsule, katere nama je priporočala farmacevtka v lekarni. To so antioksidanti za varovanje celic, ki vsebujejo vit.C, vit.E, cink, selen, ribje olje z omega-3 in betakoroten. Rekla nama je, da morava vzet vsak dan po eno kapsulo, vendar, ker sva oba malce “skeptična” glede vit. dodatkov,zato sva se odločila, da jih partner vzame vsak drug dan, jaz pa vsak tretji dan po eno kapsulo. Odločila pa sem se tudi, da zadnji mesec pred postopkom preneham z jemanjem tek kapsul ter pričnem z folno kislino, ki je še nisem nikoli.
Kot sem že omenila, sva oba pričela z uživanjem zdrave prehrane, pijeva veliko vode, limonade brez sladkorja, v glavnem vse kar je čimbolj naravno. Povečala sva tudi vnos morske hrane (ostrige, ribe, lignji), ki sva jo do sedaj imela na jedilniko zelo redko.
Pa ni “vrag”, da se ne bi v treh mesecih stanje kaj izboljšalo!!!!
Ajda, jaz sem glede prehrane naredila skroaj enako kot ti. Nisem pila dodatkov, sem pa jedla bolj zdravo in uravnoteženo hrano. Zraven pa sem začela teči (v bistvu že eno leto pred IVF). Ne vem, če fizična kondicija pomaga pri sami plodnosti, čeprav bi znala, mi je pa pomagala predvsem pri prenašanju psihičnih obremenitev med tem čakanjem na plusek. Še posebej, ker sem bila prej antišportnica, tako da so mi dosežki pri teku dvignili samozavest.
Lp,
VV
Oba jemljita nekaj mesecev prej folno kislino (tifol) in matični mleček (gelee royale). Pri moških traja 3 mesece, da se zaloga semenčič “obnovi”. Tako so nama svetovali strokovnjaki v tujini. Pa pojdita na kakšen daljši dopust, da si telesno in fizično opomoreta od prejšnjič. In zavedajta se, da je pri vsem tem večkrat ko poskusiš, večja verjetnost, da zadeva uspe.
Nama je uspelo v 2. postopku, ko sva najmanj pričakovala, saj so bili rezultati iz prvega neuspešnega postopka precej neoptimistični. midva sva zamenjla klinko – iz GK LJ sva šla v Dravlje k dr. Rešu z vsemi dotedanjimi izvidi. Zamenjali smo zdravila, terapijo in probali – in je uspelo.
Vso srečo!
Kar se tice locevalne diete, se jaz osebno za njo ne bi odlocila, ker naj bi vsaka dieta pred postopkom slabo vplivala nanj. Sem pa mnenja, da z zdravo prehrano pripomores k temu, da telo ocistis raznih “strupov”, ki se nabirajo v tebi vsa ta leta, ko sploh ne pomislis kaj neses v usta, govorim o konzervansih, emulgatorji, barvila, sladila,…
Res je, da smo si razlicni, vsako telo se razlikuje od drugega, vsako drugace reagira…
Ampak ce imamo le malo volje in karakterja, lahko marsikaj spremenimo na bolje…rezultat pa je odvisen tudi od nase psihe (kaj se dogaja v nasih glavah!!!).
Ajda
Jaz sem imela pred leti IFV in je bilo uspešen že v prvem poskusu, pa nisem imela posebnih priprav. Zdaj pa npr. že nekaj časa ne uspe in gremo že v postopku z eskimi nazaj na “injekcije” – ki mislim, da bodo bolj učinkovale name kot kopica vitaminov. Mislim si, da same priprave, ki jih opisuješ, same po sebi niso bistvene, so pa seveda zelo dobre že same po sebi. Mislim si tudi, da prav veliko ni odvisno od naše glave. Jaz sem v 2. postopek šla zelo neobremenjena saj eno hčerko že imam, pa ni ratalo.
No, saj boš videla čez 1 ali 2 meseca, ko bom tu na netu kaj napisala, če je ratalo ali ne… Jaz pravim, da horm. zdravila naredijo svoje – že to, da je prava sluznica, ovulacija…. .
Draga vanja se kar ne morem strinjat s tabo. Ni vse v inekcijah! Imaš srečo, tako kot večina punc na tem forumu, da jim ni treba skrbet za kaj več in hvala bogu, da je temu tako. Pri meni in še kom pa je pa drugače. V prve 3 postopke sem šla neobremenjujoče,saj sploh nisem vedela kaj naj pričakujem, vse kar sem vedela in čutila je bilo navdušenje in pozitivizem, da nam bodo inekcije in zdravila končno pomagala do nosečnosti. Iz vseh 3 postopkov je bil en velik poraz, nikoli nisem pridelala nobene zrele celice in zato nisem niti prišla do ET. Ginekolog mi je rekel, da zame upanja ni in naj grem v Prago po darovalsko celico, pa se nisem dala. Začela sem uporabljat internet in dodala vitaminske dodatke. Prvič sem prišla do ET in 3 zarodkov. Postopek je bil neuspešen, zato sem še bolj raziskovala in poleg vitamisnkih dodatkov totalno spremenila prehrano. Rezulatat 21 celic, 7 odličnih zarodkov.
Je pa vse odvisno kako neplodnost imaš, pri nekaterih pomaga le misel, da jim bo IvF pomagal, pri drugih zdravila naredijo svoje, pri tretjih prehrana, pri četrtih kaj drugega, pri petih pa nažalost ne pomaga nič….
Ajda, jaz sem bila v Ljubljani. Ves čas pri Tomaževiču.
Ostalim puncam pa moje mnenje: vse imate prav. V bistvu mora vsak od nas pogruntati, kakšne morebitne predpriprave so zanj najboljše. Meni je prehrana in gibanje zagotovo pomagalo, ker imam pco. In vemo, da gre za presnovno motnjo. Če ima katera zamašene jajcevode, jih tek pač ne bo odmašil. Meni je tek pomagal tudi zato, ker mi je psiha začela popuščati, če me razumete. Po nekaj letih neuspehov smo ženske počasi zmatrane in baterije se morajo nekako napolniti. Lahko bi kateri pomagalo tudi kaj drugega, kakšen nov hobi, karkoli, kar pomaga lažje prenesti obremenitve in ostati zdrav (v glavo, če se malo grdo izrazim).
Lp,
VV
Pozdravljene!
Se popolnoma strinjam z vv. Vsak od nas je zgodba zase. Seveda je res, da so kljub temu nasa telesa podobno narejena in vecinoma potrebujejo iste stvari.
Zagotovo hrana bogata z vitamini, minerali, cisto vodo in vsem ostalim pripomore k zanositvi. Kajenje zelo zmanjsa moznosti zanositve in uspesne donositve – to moram omeniti ne da bi moralizirala. Prav tako povisana telesna teza ne vpliva pozitivno na zanositev in nosecnost. Kot pravi vv telesna aktivnost ni blagodejna samo za naso tezo in kondicijo ampak tudi za nase pocutje.
Verjamem, da bo zenska, ki je naravno plodna (ima dober bioloski potencial za zanositev) zanosila tudi ce kadi in je pretezka, ce zlorablja alkohol ali se drogira, pri zenski, ki ima tezave s plodnostjo pa je pomembna vsaka malenkost.
Priznam, da se nisem kaj posebno pripravljala na zanositev. Jemala sem samo folno kislino in pri tretjem (uspesnem) poizkusu dodala koencim Q. Koencim Q 10 mi je priporocila sestra Blanka. Baje so ga vcasih predpisovali andrologi moskim s slabsim spermiogramom, pomagal pa naj bi tudi zenskam. Ko zdaj sestejem vse skupaj, si mislim, da sta pomembna zdravo zivljenje in prehrana, se najbolj od vsega pa vztrajnost. K sreci bomo kmalu imele na voljo 6 postopkov, kar moznost za zanositev zelo poveca. Zelim vam veliko uspesnih postopkov in veselja z otroci! Vso sreco!
Tudi jaz se strinjam, da morata na zdravje pri spocetju otroka poskrbeti oba, vendar je v vecini problem na strani moskega, ki ga je zelo tezko prepricat oz. ga navadit na zelenjavo, sadje…
No, vsaj moj je tak, da nikoli ne more pocakat tako dolgo, da skuham kosilo do konca, med tem casom pa bo ze nasel kaksno pasteto….
No, sedaj ko sva se odlocila za bolj polnovredno in zdravo prehrano, v najinem hladilniku ne najdeva vec kaksne konzerve in mislim, da je temu tudi prav tako.
Mi lahko katera pojasni kaksni so ti dodatki Q 10, kaj vsebujejo???
Ajda
kar kopiram iz http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1649
Koencim Q10
Koencim Q10 je vitaminom sorodna življenjsko pomembna učinkovina, ki je dobila pri nas posebno veljavo šele zadnje desetletje. Telo ga deloma proizvede samo, deloma pa ga vnesemo s prehrano. Po kemični zgradbi je nekoliko podoben vitaminoma E in K.
Vloga koencima Q10
Znotraj celic se nahaja 40-50 odstotkov vsega v telesu prisotnega koencima Q10. Njegova glavna naloga je, da pretvarja energijo iz hrane v telesno energijo v obliki ATP/adenozin trifosfata. To energijo naše telo izkorišča za presnovne procese ali mišično delo. V tej vlogi ga ne more zamenjati nobena druga kemična substanca.
V svoji drugi vlogi lovilca radikalov ščiti skupaj z vitaminom E in selenom celično membrano in celično jedro pred radikali. Prosti radikali namreč prednostno napadajo beljakovine in maščobe v celični membrani in dedni material (DNA) v celičnem jedru. Povzročajo škodljive oksidacijske spremembe v celici, zato zaščitne snovi imenujemo antioksidanti. Radikali nenehno nastajajo v našem organizmu pri presnovnih procesih, v telo pa vse bolj zaidejo od zunaj, z zrakom, s hrano, preko UV-žarkov Koencim Q10 je močno lipofilen (maščobotopen) in se znotraj celice lahko prosto premika.
Praviloma nastaja koencim Q10 v mitohondrijih, vendar je njegova koncentracija v različnih celicah različna. Največ ga je v skeletnem mišičju in celicah srčne mišice, potem v jetrnih celicah, ledvicah in trebušni slinavki. Del potrebnega koencima Q10 dobimo s prehrano. Največ ga vsebujejo meso, ledvice, mastne morske ribe (sardele), pa tudi maslo, rumenjak in rastlinska olja. Nahaja pa se tudi v nekaterih vrstah rastlin, kot so brokoli, špinača in korenje ter v polnovrednih žitaricah.
Koencim Q10 je pri višjih temperaturah nestabilen, zato ga pri pripravi hrane s kuhanjem in pečenjem izgubimo približno do 50 odstotkov, s sušenjem pa še nekaj več.
Pomanjkanje koencima Q10
Prehrana, ki pokriva živila iz vseh skupin, vsaj v mladih letih zagotavlja zadosten vnos koencima Q10.
Do pomanjkanja koencima Q10 pride:
pri povečani potrebi, npr. pri aktivnih športnikih, pri trajnem izpostavljanju stresu; pri večjem vnosu alkohola in tobaka, dolgotrajnem jemanju zdravil in nekaterih boleznih;
s premajhnim vnosom koencima Q10 v telo pri raznih dietah z omejenim vnosom maščob, kjer niso zadosti zastopane skupine zdravil z vsebnostjo koencima Q;
pri zmanjšanem nastajanju v telesu to je lahko posledica pomanjkanja nekaterih vitaminov, ki so potrebni pri nastanku koencima Q10, in pri premajhnem vnosu beljakovin.
Z naraščajočo starostjo upada sposobnost nastajanja koencima Q10 v telesu in vnos s hrano postane čedalje pomembnejši. Pri 40-letniku je zmanjšana proizvodnja že za 30 odstotkov, pri 80-letniku pa kar za 60 odstotkov.
Koencim Q10 v terapiji
Q10 so odkrili Američani v srcu goveda pred nekaj manj kot 50 leti. Na njegov pomen so začeli opozarjati znanstveniki po letu 1970, ko so ugotovili njegove pozitivne učinke pri koronarni bolezni, povišanem krvnem tlaku, povišanem krvnem sladkorju, trigliceridih in holesterolu.
Danes je priporočljivo jemanje koencima Q10 v starosti in pri pacientih, ki se zdravijo s statini zaradi povišanega holesterola. Pri njih je namreč lastna proizvodnja otežena, ker statini posegajo ne le v nastajanje holesterola v jetrih, ampak tudi ovirajo sintezo koencima Q10.
V raziskavah so ugotovili še:
ugoden vpliv dodajanja koencima Q10 pri mišični distrofiji (oslabelosti mišic),
povezavo med nizko vrednostjo koencima Q10 in pojavom tumorskih bolezni,
znižane vsebnosti koencima Q10 pri ljudeh z obolelimi dlesnimi,
terapija s 1200 mg koencima Q10 lahko upočasni napredovanje Parkinsonove bolezni,
koencim Q10 ugodno vpliva na kožo pri stresnem vplivu UV A-žarkov.
Koencim Q10 v kozmetiki
Negovalni izdelki s koencimom Q10 so zelo pogosti med izbranimi kozmetičnimi izdelki. S tem naj bi se izboljšali antioksidativni status kože, gube in njihovo nastajanje staranje kože. Q10 je v dermalnih pripravkih stabilen in ga dobro prenašajo tudi občutljivi tipi kože.
Marsikje naletimo na kritiko, da je koencim Q10, ob njem pa še mnogo drugih izdelkov, spet eden od proizvodov farmacevtske industrije z namenom, povečati paleto antiaging (protistarostnih) izdelkov in njihovo prodajo. Na eni strani je to najbrž tudi res. Vedeti pa moramo, da znanost in tehnologija vse bolj napredujeta in z njuno pomočjo tudi raziskave in dognanja o delovanju našega organizma. Rezultati raziskav pa govorijo o tem, da je koencim Q10 vse kaj drugega kot placebo.
Avtor: Edith Jošar, mag.farm., spec.
Datum: avgust 2005
in še http://www.zdrava.si/koencim-q10-a-78.php
Neplodnost pri moških
Jemanje dodatka koencima Q10 je lahko učinkovito pri moški idiopatski astenozoospermiji zaradi vpliva na motihondrijsko biokinetiko in njegovih anatioksidantnih lastnosti. Po šestih mesecih jemanja se je izboljšala mobilnost spermijev in našli so višje vrednosti koencima Q10 v semenskih tekočini in v samih spermijih.