Priprava na zaključek kajenja .
pozdravljeni. cigarete sem prvič poskusil z prijateljem pri 17ih letih.v enem letu sem postal reden kadilec, približno 12 cigaret na dan. kadil sem škatlo do pol nekje tri leta. nato sem se zaradi težav odločil prenehati, in sem, s pomočjo nicorette in močno voljo da se odvadim. botroval mi je tudi strah. nato tri leta nisem prižgal. potem pa je prišla ena zelo huda situacija, in sem spet po treh letih prižgal, in ponovno pristal v kotklovniku zvitkov in cigaret. zdaj se po treh letih počasi pripravljam na prenehanje. gre se mi predvsem za zdravje, pa tudi denar. uspelo mi je preiti iz 7 do 10 miligramskih cigaret na 3 miligramske, in pokadim enako kot prej: 14 do 22 cigaret na dan. vbistvu sem zdaj še znižal, zdaj kadim dvo in eno miligramske cigarete. prenehati želim postopoma. verjetno se bom kmalu poslužil vaših tehnik zmanjševanja ki ste jih objavili. želim spucat telo tobačnih strupov in to za vedno.. mogoče bom za krajši čas uporabil tudi kakšne obliže. glavno pa je trenutno da se držim teh lažjih cigaret in da ne preidem spet na kašne classic. prebral in skopiral si bom vaše nasvete in literaturo in se začel posluževati tehnik zmanjšanja in prenehanja. mislim da nam vsem zelo pomaga kak forum, in dobro da mamo enega, kjer se znajdemo vsi v nekako podobnih situacijah, problemih. držal se bom naslednjih korakov, in upam da mi cigareti niso že načeli zdravja, da ni prepozno…
Spoštovani!
Dokazali ste že, da zmorete!!! Zato sem prepričan, da vam bo zopet uspelo. Izberite si tisti način, ki vam najbolj ustreza. Poskusite tudi spremeniti način prehranjevanja in bodite čim bolj telesno aktivni. Prepričan sem, da vsi na forumu stiskamo pesti za vas.
Spet se mal javljam. trenutno sem začel uporpabljati nicorrete žvečilne z namenom zmanjšati obseg kajenja. vendar prežvečim samo 2 ali 3 na dan. problem je v tem, da dosti izkašljujem in pljuvam… imam težave z živci, tako da ob stresni situaciji spet prižgem. včasih pa prižgem samo tako, ker mi sede. nevem… vbistvu bi rad nekako prenehal, ampak nimam tiste prave volje, da se odločim za vedno. poleg tega pa me zelo skrbi zdravje. imam dražeč kašelj in pljuvam slino, ki se mi nabira nekje v grlu, požiralniku. za skupine in pogovore se še nisem odločil.. kaj bi še lahko poskusil? imate zame kakšno posebno mnenje? zelo se bojim da ne bi zbolel za kakšno pljučno boleznijo, nekako je prišlo do točke ko enostavno moram reči ne, vendar je skušnjava in odtegnitveni simptom zame trenutno hudo in predvsem živčno breme…
Spoštovani!
Vsekakor je cigaretni dim zelo dražeč in vam povzroča težave, ki jih opisujete. Vrjamem, da je prenehati težko. Poskusite najprej prebrati kakšno knjigo in pa nekaj mnenj na tem forumu in morda vam bo lažje. Vsekakor je dobro, da se pripravite, da spoznate svoj način kajenja (kdaj in kje prižgete cigareto) in ugotovite pasti, ki vas ob prenehanju čakajo. Ob prenehovanju se čim bolj ukvarjate s športom. Še posebej, kadar doživljate stres, pojdite na sprehod ali tek. Takrat se ne smete “smiliti sebi”, ampak se odločno podajte v druge aktivnosti, da ne boste razmišljali o težavah. Prepričan sem, da to lahko storite. Le pogum in držimo pesti za vas.
Spet se oglašam.. tokrat mi je uspelo prenehati kaditi za dva meseca in pol.. tako je šlo, odločitev je bila trdna, tako da sem se odločil prenehati z pomočjo obližev nicorette. začel sem z najmočnejšimi, 25 miligramskimi in kljub zbadanju sodelavca a boš en čik, a boš en čik vztrajal pri svojem ne. ob znižanju na 15mg obliže je prišla kriza, bil sem zelo živčen, težko sem se obvladal, vendar mi je nekako uspelo znižati na 15 mg. želel bi povedati tudi to, da me moje okolje niti ni kaj prida spodbujalo naj vztrajam.. zdaj sicer grem v novo delovno okolje, kjer ne vem če bo kaj drugače ampak upam na najbolše. danes, po dveh mesecih in pol sem si spet kupil škatlico cigaret, ob trafiki vrgel stran obliž in začel s kajenjem.. jutri nameravam spet dati gor obliž, vendar se priporočeno zdravljenje obližev vztrajno izteka. moram reči, da mi cigaretni dim ni več tako okej, celo ogaben mi je postal ob vsakem kiksu ki sem si ga privoščil. sledi razočaranje, tako mene, kot moje družine vendar tega ne bom dopustil. moram dobiti neko podporo, včlanil se bom v kašno skupino za zasvojence, če se bo dalo.. mogoče na novem delovnem mestu ne bo nekoga ki bi me hecal, a boš enga pržgal in tko naprej. mogoče ne bo toliko kadilcev.. nevem.. še vedno upam da se bom enkrat za vedno odvadil te proklete zeli.. ampak rabim podporo okolja, in to je trenutno problem..
Nehaj se smiliti sam sebi, ker si nehal kaditi!
In nehaj uporabljati vse te pripomočke in načrte in se slepiti, kako boš po planu prišel iz dreka v katerem s, ker nikoli ne boš! Stisni zobe in potrpi nekaj dni in čao kajenje! S temi žvečilkami in obliži si samo podaljšuješ agonijo, samo telesu daješ neko upanje na še eno dozo, samo vzdržuješ nivo nikotina, da te mala beštija lahko vedno grize od znotraj in zahteva še malo in še malo.
Pojdi v knjižnico, vzemi knjigo Končno nekadilci – Alen Carr in si jo preberi. Potrpi par sni in boš na konju.
Jaz sem knjigo prebrala in zdaj ne kadim že 3 mesece in se počutim popolnoma nekadilko! Prvi teden je bilo grozno hudo, nenormalno grozno, resnično hudo. Ne znam ti opisat. Potem je bilo še 1 teden zoprno, tretji teden pa sem bila že super!
Ni ti treba uporabiti mojo metodo in upoštevati moj nasvet, samo prosim, nehaj komplicirati in se že enkrat sooči z nekajenjem!
Tvoja okolica pa ni odgovorna za tvoja dejanja in te ni dolžna podpirai. Prenehati kaditi je tvoja lastna odločitev in stoj za njo kljub nepodpori okolice. Če si seveda prepričan v svoj prav!