Najdi forum

priprava na bratca

Draga dekleta!
Kaksen svet se mi je odprl, ko sem nasla tale forum. Sem mislila, da ga ni v slovenscini pa lej ga smenta… Juhuhuhuh.
Zdaj pa k uganki, ki se mi zastavlja. Čez dva meseca bom rodila drugega otroka, drugega sina. Starostna razlika med prvorojencem in drugim bo dve leti. Zelo se ubadam, kako naj pripravim starejsega na bratca, ker se mi zdi, da se ne razume kar mu razlagam. Me pa tudi zelo skrbi, saj je izredno navezan name, ceprav ima hudo angaziranega ocita. Ima kaksna kaksen nasvet ali pa ze iskusnjo s tem?

Pa pozdravcek vsem!
Eva

To bi tudi mene zelo zanimalo, saj bom drugega otroka rodila maja, prvi pa bo tedaj imel 21 mesecev. Sedaj ima ravno obdobje, da je ob slikah ali pa ob živih dojenčkih čisto ganjen in raznežen. In tedaj spoznava besedo dojenček. Sama pa mu predvsem zvečer pokažem na moj naraščajoči trebušček in mu govorim, da imam mamica pa tam notri enega dojenčka. Ne vem koliko se zaveda, ampak prav rad se stisne zraven. Bomo videli kako bo šlo v naslednjih mesecih. Sporoči, kako bo pri vas! Vsekakor bo zanimivo.

LP Marija

Moja izkušnja: s triletnikom sem se veliko pogovarjala o prihajajočem dojenčku, z enoletnim otrokom pa se kaj dosti ni dalo. Vsekakor pa po dveh tednih z novim članom družine v obeh primerih nista več vedela kako je bilo prej. Tudi ljubosumja ni bilo.

Razlika pri meni je 2,5 let. Celo nosečnost sem sinu razglagala da bo dobil bratca ali sestrico in da je v mojem trebuhu. Včasih mu je bilo všeč včasih tudi ne. Nikoli pa ni bil navdušen nad dojenčki (niti pogledati jih ni hotel). Ko se je rodila hčerka nismo imeli nobenih težav, razen prva dva meseca ga je motil njen jok. Kadar je zajokala je pritekl k meni in mi rekel naj jo vzamem ven in koška. Sedaj je hči stara 6 mesecev in ga ne gane čisto nič, niti ko mala tuli na vse pretege. Ima pa jo zelo rad in je ne posodi nikomur.

Veliko sreče ob novem članu in ne delajte si skrbi, ko jih še ni.

Tudi pri nas je razlika 21 mesecev. Starejši sem večkrat povedala, da bomo imeli dojenčka, da bo v začetku ogromno dela z njim, potem pa se bo z njo igral. Ko se je mali rodil in je prišla na prvi obisk, sem uredila tako, da se ni ravno takrat dojil. Hčerka je bila zelo resna in takoj je hotela na hodnik (k sreči je mali spal). Doma ga je z radovednostjo gledala, vedno sem jo povabila, naj mi ga pomaga previjati itd. Večkrat sem ji povedala, da je lahko ponosna, ker ima bratca. Včasih sem šla sama z njo na sprehod. In nisem zaznala nobenega ljubosumja.

Hvala za spodbudo.
Tudi jaz mu razlagam, da imam bratca v trebuščku(za spol sem vprašala prav zato, da mu lažje razlagam) in da bo kmalu prišel na svet. Da bo včasih jokal in veliko spal.Zvečer pred spanjem božava trebušček, da bo dojenček zaspal tako, kot on, ki je tudi navajen na božanje. Kupila sem tudi knjigo Malček palček, ki se mi zdi prav pripravna za pripravo otroka na novega družinskega člana. Knjigo rad lista in gleda slike, prinaša jo k meni in možu, da mu jo bereva pa vendar…
Ali 23 mesecev star otrok razume tako abstraktno besedo, kot je bratec? Bi mu lahko še kako razložila in ublažila spremembo, ki prihaja in fantička, ki ne bo več edinec čim bolje pripravila.

Eva

Mislim, da še ne 2 leti star otrok lažje sprejme novega člana kot pa 3 letnik ali pa starejši. Majhen otrok v nekaj tednih pozabi, da je bil kdaj edinček. Važno je le, da še vedno uživa pozornost staršev in da se mu večkrat pove, kako ga ima dojenček rad (morda bi dojenček starejšemu, ko bi se rodil, prinesel darilo?). Pri nas je bilo v redu tudi to, da je hčerka prej in potem hodila v vrtec, kjer je zelo rada, jaz pa sem se lahko celo dopoldne posvečala malemu.

Tudi moj mali hodi v vrtec in, kakšna sreca, tudi in je tam zelo rad. Ta ideja z darilom pa mi je tudi zelo všeč. Hvala za nasvet.

Pri nas je razlika 3 leta. Tudi mi smo kupili knjigo Malček Palček in jo spet in spet prebirali. S hčerko smo se pogovarjali o dojenčku in kako bo lepo ko bo ona starejša sestrica. Povedala sem ji tudi, da bom, ko se rodi dojenček nekaj dni v bolnici in kdo bo v tem času pazil nanjo. Že nekaj ur po porodu me oz. naju je tudi obiskala. Prepustili smo ji izbiro imena ( z možem sva izbrala dve med katerima se je odločala ). Že prej sem pripravila darilo, ki ga bo ona dala dojenčku in pri prvem obisku je tudi ona dobila darilo od dojenčka. Še sedaj večkrat pove, da je Hana njej dala lučko, ko se je rodila. Mogoče se nam kakšna stvar zdi pretežka, da bi jo malček razumel, namesto bratec lahko rečete dojenček, kar je bolj predstavljivo, pa je vseeno bolje, da otroka počasi pripravljamo kot da mama za nekaj časa izgine in se vrne z novim članom.Lep pozdrav in srečno !

New Report

Close