Priporočamo film na slo 1
Jutro, v sredo ob 20. uri bo na prvem programu TV slo dokumentarni film Morgana Spurlocka “Super Size Me”, ki se je 30 dni prehranjeval samo pri McDonald´su in s pomočjo treh strokovnjakov spremljal, kako je to vplivalo na njegovo zdravje.
Toplo svetujemo ogled, če si ga niste ogledali v kinu, seveda skupaj z vašimi otroci.
LP
Pozdravljeni!
Smo si skupaj s sinovoma (najstnikoma) ogledali film in moram reči, da smo vsi trije dobili jasno in glasno sporočilo – da se človek lahko hrani zdravo ali pa tudi ne – vse je odvisno od izbire posameznika.
Film je bil dobra osnova za debato, ki je sledila: kakšne so naše možnosti, da se kolikor toliko zdravo prehranjujemo? Vse preveč je ponudbe hrane, ki naravnost škodi in vse premalo je možnosti, da prideš do zdravega obroka. Posebej za srednješolce, ki iz šolskjh malic in kosil pridejo v kupovanje sendvičev in hamburgerjev. Oba sina sta resno razmilsila, kaj bosta jedla (ker nikakor ne želita postati debelinkota kot se je zgodilo glavnemu junaku filma).
Prepričana sem, da je namen filma bil dosežen. Zdaj vemo, kaj želimo in poznamo tudi nekaj poti do tja, nekatere pa bo treba še odkriti. Sicer sem jaz že prej opozarjala na hrano, tudi nisem kuovala določenih živil, ta neodvisna informacija od zunaj pa mi je v veliko pomoč.
Hvala avtorju za pogum in hvala za obvestilo!
Če kdo filma še ni gledal, naj ga nujno pogleda, skupaj z družino, kajti zdrava prehrana je temelj kvalitetnega življenja.
S to vašo izjavo se nikakor ne strinjam. Mogoče se otroci v slovenskih OŠ res učijo o zdravi prehrani, ampak je ne dobijo za jesti. Šolski jedilniki so katastrofalni, razen redkih izjem, ker vsebujejo preveč mlečnih izdelkov, sladkorjev, ogljikovih hidratov in premalo vitalnih snovi. Tudi doma dobijo vse prej kot zdravo hrano, razen redkih izjem.
Če se ne strinjate, si lahko pogledamo tedenski jedilnik kakšne šole in ga analiziramo s stališča zdrave prehrane.
LP
V naši OŠ so se trudili pod strokovnim vodstvom prof. gospodinjstva, da bi kuhali zdravo hrano. Profesorji so jo celo nosili domov za kosilo in jo sami pohvalili. Je pa res, da se otroci niso najbolj navduševali nad njo, jaz sem na koncu ugotovila, da sem vso OŠ plačevala več ali manj v prazno, ker moja gdč. ni izvolila jesti… Doma pa lačna!
Morate se pa vsaj toliko strinjati z mano, da ni kot v Ameriki ali GB. Sicer je bila v filmu prikazana tudi šola, v kateri je zdrava hrana-ena od redkih pri težavnih otrocih.
Če pa pogledam znanje mojih otrok o zdravi prehrani, pa nič ne zaostajajo za strokovnjaki, samo praksa je včasih drugačna in tempo je hud. Težko vsak dan delam na tem, čeprav se trudim…
Zelo dober in poučen film. Cela naša družina si ga je pogledala in po filmu se je razvila dobra debata na temo o zdrava prehrana. Mislila sem, da sem kar dobro informirana o zdravi prehrani, sedaj pa sem dobila še dodatne informacije o tem. Res, da ta hitra hrana paše ene 2-3x na leto, več je pa niti ne kunzumiramo, niti je nimamo v našem kraju. Sedaj so se tudi otroci navzeli moje teorije o domačih jabolkih, ki so malo pikasta.
Pohvaljen Dominik, ker nas je na to opozoril in se priporočamo še v naprej, ko bo kakšna takšna ali podobna oddaja.
Moram še jaz pristavit piskerček 🙂
Sporočilo filma je, kaj se zgodi, če se prehranjuješ zgolj in le s hitro prehrano – v tem primeru ne priporočam zahajanja v takšne restavracije.
Nihče pa ni naredil raziskave, kako vpliva takšna prehrana na zdravje, če ješ v McDonaldsu 1x na teden, 1x na mesec … ne poznam nikogar, ki bi jedel samo v McDonaldsu.
Moram povedat, da ne bom kaj skritizirana, da imam njihove burgerje zelo rada, vendar jih jem enkrat do dvakrat v po leta ali še manj.
Bi pa rada dodala še nekaj o zdravi prehrani v OŠ.
Niso samo učenci prevzetni – krivi so tudi njihovi starši.
V zadnji šoli, kjer sem učila, so se starši pritožili (bilo jih je kar nekaj), da otroci ne dobivajo belega kruha in da morajo žvečiti polnozrnatega in črnega. Da če že plačujejo za malico, naj jim dajejo belega.
Toliko o ozaveščenosti staršev.