PRIMOTREN
Pozdravljeni,
po enem tednu jemanja primotrena zaradi vnetja mehurja, so se mi na obeh dlaneh pojavili drobni izpuščajčki kot drobne drobne pikice in koža je rdeča, topla in srbeča. Prizadet je le ta del, to je na desni strani dlani takoj ob zapestju, malo više. Ali je za tak tip alergije značilno tudi srbenje ali samo rdeča koža? Od strani izgleda, kot da bi se mi celo malo luščila kože, take mini drobne bele pikice vidim, čeprav ni zelo opazno.
Ker imam tudi alergijo na trave in pelode me skrbi, če ne gre za alergijo na seno, ki ga dajem morskemu prašičku ? Pomislila sem tudi že na miksrosporijo ? Kaj menite o vsem skupaj ?
Hvala in lp,
Spoštovani!
Težko rečem kaj drugega, kot le to, da gre najverjetneje za neke vrste alergije. Ali je povezana z jemanjem zdravila Primotren ali ne, pa vam žal ne morem odgovoriti.
Simptomi so sicer zelo podobni alergiji na zdravilo Primotren – gre za tako imenovani sulfa izpuščaj (pojavlja se lahko pri vseh zdravilih, ki vsebujejo učinkovine sulfonamidnega tipa), je pa res, da se takšni simptomi pri alergiji na Primotren običajno pojavijo v parih urah oz. najkasneje v dnevu ali dveh. Za alergijo na Primotren velja, da so v nekaterih primerih izpuščaji lahko blagi in omejeni, v drugih pa jih na primer lahko najdemo po vsem telesu in v hujši obliki. Izpuščaje spremlja blago do zmerno srbenje. Običajno so zelo občutljivi na svetlobo. Torej, ob neposredni izpostavljenosti sončni svetlobi, se navadno močno povečajo in poslabšajo. Včasih jih spremlja tudi zvišana telesna temperatura.
V nekaterih, redkih primerih lahko pride do hude alergijske reakcije, ki lahko vodi v anafilaktičen šok. V teh primerih je nujna takojšnja medicinska pomoč.
V kolikor še ni bolje, vam svetujem, da greste čimpreje do svojega zdravnika, da vam predpiše ustrezne ukrepe in ustrezno zdravljenje.
Lep pozdrav,