Najdi forum

Primolut Nor

Pozdravljeni,

na tem forumu je že bilo govora o teh tabletah.Zanima me kako pravzaprav delujejo za prestavitev menstruacije. Ovulacija nastopi okoli 14.dneva ciklusa, tablete je treba vzeti 3 dni pred menstruacijo. Na kakšen način tablete zavrejo krvavitev ?
To me zanima predvsem zato, ker se bojim, da bom menstruacijo vseeno dobila, saj tablete niso povsem zanesljive. Za koliko dni največ lahko prestavimo cikel naprej in nazaj ? Kaj če jih vzameš prepozno – se pravi dan pred nastopom menstruacije ? Ali drži, da cikli po takem prestavljanju nekaj časa niso urejeni?
Ali je res, da ženskam, ki nikoli niso jemale kontracepcijskih tablet in so v štiridesetih letih , raje predpišejo Primolut Nor kot pa KT ?

Že vnaprej hvala za izčrpne odgovore.

Lep pozdrav

Draga Kaja,

Primolut-nor je gestagen, ki oponaša delovanje jajčnika po ovulaciji in dokler jajčnik izloča ta hormon (to pa traja praviloma 14 dni po ovulaciji, v primeru, da ne pride do oploditve jajčeca pa potem preneha), ne pride do menstruacije. Dokler ta hormon umetno dovajamo torej ne pride do menstruacije, pod pogojem, da ga pričnemo jemati dovolj zgodaj. Osebno ga, če že uporabljam to obliko prestavljanja menstruacije, raje predpišem od 20. ali 21. dne dalje, ker po tem pade zanesljivost “preprečitve” menstruacije ob običajnem času pod raven sprejemljivosti. Tri dni pred siceršnjo menstruacijo je že precej tvegano za neuspeh.

Hvala za pojasnilo.
Ginekologinja mi je rekla, naj jih vzamem šele 3 dni pred menstruacijo, meni se je pa takoj zdelo čudno zakaj tako pozno. V navodilih piše , da se več kot 20 tablet naj ne bi pojedlo.Če pa jih bom začela jesti že okoli 20.dneva kot vi priporočate, mi jih bo zmanjkalo do konca dopusta. Začetek 14-dnevnega dopusta namreč sovpada z menstruacijo. Še nikoli nisem jemala teh tablet in res ne bi rada dobila menstruacije ravno na morju.

Lep pozdrav

Draga Kaja,

Ne obremenjujte se s pretiranim ťštudiranjemŤ navodil. Seveda se lahko Primolut -nor jemlje tudi dlje kot 10 dni, saj je treba na dan vzeti dve. Lahko jih jemljete tudi ves mesec, ce se seveda po 2 – 3 tednih ne bo slucajno pojavila ze kar krvavitev kljub jemanju. Iz omenjenega razloga osebno raje prestavljam menstruacijo s KT, ker so bolj zanesljive.

Hvala za pojasnila. Jaz še nikoli nisem jemala KT (stara sem 39 let) in mi je zdravnica rekla, da bi bilo za telo neprimerno predpisati KT in mi je zato napisala Primolut Nor. Ali jo lahko prosim še za eno škatlico, da bom potem bolj sigurna o nastopu mestruacije ?

LP, Kaja

Draga Kaja,

saj menda ne potrebujete mojega dovoljenja za to? Seveda, prosite svojo zdravnico, da vam omogoči ustrezno prestavitev menstruacije do termina, ki vam odgovarja, mar ne?

New Report

Close