Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija primernost za lasersko korekcijo

primernost za lasersko korekcijo

Že dlje časa se sprašujem, če bi laserska operacija kakorkoli lahko prispevala k izboljšanju mojega vida.
Trenutno sem 5 mesecev po porodu, podajam pa izvid izpred dveh let (dioptrija je približno stalna že 20 let, stara sem 35 let):

ANAMNEZA:

ER:
-0.75+4.0/108
-0.75+3.5/81

STATUS:
Dlo Špr: esotorpia alternans praec. dex
Fdi dlo: PNO bp, žile in makula primerni
Nekontaktna tonometrija dlo: 20 00Hg
Cover test : neg.
Worthov test fuzije: patološki
Vdo:0.7 cc+0.50 Dsph +3.50 Dcyl/ 105 =0.5-0.6
Vlo: 1.0 cc +0.50 Dsph +3.0 Dcyl/80 =1.0
Rp/pd 61

DIAGNOZA
H53.0 Amblyopia ex anopsia
H52.2 Astigmetizem
H52.0 Daljnovidnost (hipermetropija).

Prosim za razlago statusa in diagnoze ter kaj bi se dalo z lasersko operacijo izboljšati ter v kakšni mer.
Najlepša hval za odgovor.

Ksenja

Pri vašem izvidu povzamem, da gre za slabovidnost na desnem očesu ter tudi za motnje fuzije. Fuzija pomeni, da težje pogledate z obema očesoma na blizu, oziroma, da se eno oko lahko celo odmakne. Slabovidnost pomeni, da se vam vidna ostrina na desnem očesu v mladosti ni razvila in je ostalo le 70 odstotkov vida – to pomeni številka 0,7. Da se vid ni razvil, k temu je v veliki meri vplivala vasa dioptrija in sicer razmeroma visok astigmatizem na obeh očesih – to sta številki +3,0 in +3,5 z osjo astigmatizma. Astigmatizem pa bolj poenostavljeno pomeni, da vaše oko ni okroglo kot je na primer nogometna žoga, ampak je v različnih smereh različno ukrivljeno, kot je na primer žoga za ragby. Astigmatizem je mogoče korigirati (z očali, težje z mehkimi kontaktnimi lečami, bolj s poltrdimi kontaktnimi lečami), vendar včasih zelo težko. Ena od možnosti je tudi operacija, seveda pa je potrebno pred tem narediti preiskave in glede na to napovedati ali je operacija možna. Potrebno pa je povedati, da po operaciji vid verjetno ne bo 100%, kot je na levem očesu ampak verjetno malo manj, pridobili bi lahko 10 do 20 odstotkov vida, seveda odvisno od korekcije astigmatizma. Predvsem pa bi se vam povečalo vidno polje (tako povedo pacienti sami). Seveda pa je za dokončno odločitev potrebno kar nekaj preiskav (debelina roženice, površina roženice, preiskava optičnih aberacij očesa, očesni pritisk, količina izločanja solz, temeljit pregled očesnega ozadja in sprednjih očesnih delov, merjenje širine zenice v temi). Zelo pomembno je, da ste zdravi in tudi, da ne dojite več.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close