primerjava – zidana hiša:montažna hiša
anja01 verjetno ciljaš na “isospan” sistem. Ga poznam. Je nekaj podobnih, temu zidaku.
anja kako investitorja prepričat , da vzame montažno, ni moj namen , samo komentiram in povem kako in kaj je s tem.
Ja, podobno isospanu, je pa izboljšano. Nekoč isospan (mislim, da zdaj prav tisti stari isospan ne obstaja več) ni imel notranje izolacije, zdaj pa je ogromno stiroporja in stene so debele do 40 cm, gre za krasno izolacijo, na gradbenem inštitutu je ocenjen kot daleč “naj naj” zidak. Tudi če ga daš v vodo – so naredili preizkus – 1 mesec je bil v vodi in je bil prav tak kot preden so ga dali v vodo. Za moje pojme je to najboljši material za hišo – ne trdim pa, da ni boljšega. Po MOJEM prepričanju mu montažna hiša ne “seže do kolen”. Saj pravim, to je moje mnenje, nikogar ne prepričujem. Gre za krasen material če želiš kasneje dati npr. le talno gretje na solarni sistem – ker potrebuje ta sistem res dobro izolacijo.. potem pa lahko dražijo plin, eletriko…sonček bo vedno sijal 🙂
no, dejstvo je, da zidani objekti obstojajo in stojijo že stoletja, nekateri iz kamna celo več kot 1000 let, pa tudi nekaj 100 let stari leseni niso izjeme .
vse ostalo je dokaj nepreizkušeno.
Eno generajcijo pa zdržijo skoraj vse gradnje, celo tiste ameriške palične
Tako da je izbor tehnologije gradnje bolj stvar okusa kot fizikalno-tehničnih argumentov
Bi se pa osebno izogibal vsem nepreizkušenim gradbenim tehnologijam (takih, ki niso na tržišču vsaj eno generacijo), še posebno, če jih ponujajo pravkar nastale firme
Tudi midva sva se odločala med montažno in zidano predvsem zaradi tega,da bi se hitro vselila in zaradi racinalnosti.
Moja sanjska hiša je še vedno montažna Vita Nova od Kager-ja ampak odločila sva se za zidano iz Ytonga(jasno zelo podobni Vita Novi:-)) Finančno gledano je gotovo v dobro zidani hiši. Ne potrebuješ toliko denarja naenkrat.Organizacija in živci pa vzamejo svoje-itak se moraš pa za vsako stvar v življenju zelo potrudit in malo stvari pade z neba.
In temelje smo vlili 30.junija 2007,vselili pa smo se decembra 2008. Ne morem trdit da je hiša popolnoma suha, dovolj pa tudi za parket položit.
Skratka po moje gre + zidani:-)
lepi,tvoja logika ne štima…
Če bi imela dovolj denarja, bi zgradila montažno hišo na ključ, ker pa
ga nisva imela, sva gradila postopno in sicer
-najprej se je zapufal en
-ko je zmanjkalo, se je zapufal drug,
-potem sva si malo sposodila od staršev
-in potem sva prodala stanovanje, da sva hišo sfiniširala in se vselila in poplačala del pufov….
Od izkopa pa do vselitve v hišo 220 m2 sva potrebovala 20 mesecev in ne 10 let, kot napačno sklepaš.
Lahko bi tudi vnaprej prodala stanovanje in skeširala hišo na ključ, a kaj če bi se kaj zalomilo…Predvsem pa sva se odločila, da bova organizacijo sama vodila in prišparala na provizijah, ki jih v primeru gradnje na klju pobere Marles, Jelovica ali kdorkoliže.
Lepi in pameten,
zakaj že bi bla v dreku…
Ves čas gradnje do zaključka hiše smo živeli v svojem stanovanju in družina ni bila pod stresom zaradi morebitne vmesne selitve…Stanovanje smo prodali šele takrat, ko je bila hiša že skoraj končana.Če se pa ne bi izšlo, bi prodali nedokončano hišo, poplačali kredite in naprej živeli v stanovanju, kot da se ni nič zgodilo…
Seveda bi nama bilo žal, če se ne bi izšlo, ker smo se hiše veselili in v projekt vložili kar nekaj energije in prostega časa.
Obstaja seveda tudi možnost, da na neprodano stanovanje vzameš kredit, ki ga vrneš tako ko zgradiš hišo in prodaš stanovanje, mar ne?
Ali pa da se za čas gradnje hiše (ki kot sam priznavaš je pri montažni precej kratek) se preseliš v najemniško stanovnje, mar ne?
Vse se da, samo malo iznajdljivosti je potrebno….
Prednosti montažne hiše so: hitro končana, ker je izdelana industrijsko je manjša možnost napak pri sestavi, če pa bi bile napake je ne bi bilo možno sestaviti,energetska varčnost, glede izolacije in posedanja se mi zdi nesmiselno razpravljati, doma imamo pritličje zidano in nadstropje montažno, problemov z vlago ni bilo nikoli. Bolj se je potrebno prepričati o izvajalcu oz proizvajalcu, saj večkrat hočejo poceni prit skos in zaradi tega tržijo nekvaliteto. Tudi pri zidavi je ogromno primerov nekorektnosti izvajalcev, od posedanja, odpadanja delov itd. najbolj pomembno je, da pri gradnji katerekoli hiše boste pač izbrali sodelujete sami, živcev ne boste prišparali ne pri zidani ne pri montažni. Vsak material mora biti ustrezno utemeljen, saj pa vendar na to temo obstaja ogromno literature. Obrnite se morda na kakšnega gradbenika ki ima izkušnje s tem.
Dejstvo je, da ni potrebno poudarjati nadaljne generacije, saj ima vsak svojo vizijo življenja, mogoče ne bo hotel imeti takšno hišo, morda bi raje živel v stanovanju, morda bo živel pri partnerju, itd. nešteto razlogov je lahko. Vsekakor pa je potrebo vsak prostor obnavljati ne glede na vse in tudi s tem so povezani številni stroški…tudi za naslednje generacije.
Kakorkoli že zidana ali montažna pri obeh so prednosti in slabosti, v vsakem primeru se mi zdi najbolj pomembno, da je izvedba kvalitetna, sicer pač ni poante.
Kot pa vemo je za slovence značilen stereotip zidana al pa nič in s tem smo zelo determinirani. Če pa pogledate malo okoli se je gradnja zelo razvila v tem času, nekateri si gradijo kar lesene itd.
Pozdravljeni!
Tema, ki me zanima že nekaj časa ni aktualna, pa vendar upam, da moje vprašanje ne bo obviselo v zraku. Zanima me namreč gradnja zidane Vita Nove, kot navajate naj bi se jo z možem lotila. Zanima me, če ste pripravljeni dati kakršno koli informacijo v zvezi z gradnjo (projektanti, zadovoljstvo, okna, …). Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.
Judita