Dragi Goran,
napisala bom primer dveh treningov, ki se jih vec ali manj kompletno drzim ze mesec in pol, vsake toliko si privoscim kak dan pavze (na kake 3-4 treninge), da si malo odpocijem. Na koncu pa pridejo še vprasanja 🙂
Jem pridno 4x na dan, vcasih celo 5x (za zajtrk musli z mlekom 1.6%mm, sadje vmes, za kosilo pac kar pride – izogibam se mastni hrani in probam jest cim vec rjavega riza, polnozrnatih stvari, beljakovin, vmes spet kako sadje ali jogurt, obstgarden ali kaj podobnega, po treningu pa se posvetim vnosu cimvec beljakovin – jajca, strocnice, fizol, puranje meso in nekaj malega OH. Spijem okoli 1liter tekocine tekom dneva, 0.75 med treningom in se ekstra liter po treningu v roku 3 ur)
Trening1: prsi (bench + rocke – razlicni nakloni, metuljcek), rame (dvig rock vstran, dvig palice), roke (biceps s palico cikcak + rockami, triceps s palico in izteg komolca).
Trening2: hrbet (veslanje sede z oporo in brez, priteg na prsi siroki in ozki prijem), noge (vse misicne skupine, grem cez vse naprave), trebuh (trebusnjaki in dvig nog na tak ali drugacen nacin)
Ponavadi naredim po dve vaji za vsako misicno skupino, vcasih celo tri, seveda se prej ogrejem in na koncu raztegnem. Na koncu si “privoscim” se vsaj pol ure teka ali kolesarjenja med 70-80% max srcnega utripa – torej naj bi kurila mascobe takrat. Vsake toliko me po 30min teka prime se 30min kolesa, kar je toliko bolje, ker se aerobna aktivnost podaljsa.
Stara sem 23let, visoka sem 161cm, težka še kar 69kg (ceprav mi teza niha od 67,3 – 69,6, odvisno od dneva?!?!). Tak trening furam ze mesec in pol.
Sej vem, da sem verjetno morala dobit nekaj misicne mase, pravzaprav sem kar vidno ojacala in oblikovala zgornji del telesa (biceps, triceps, prsne misice), kar se vidi in cuti tudi na otip (vsaj ena vzpodbuda!), stegenske misice so bolj napete, noge nic vec tako “mahedrave”, kar mi je res ZELO vsec, ampak se vedno sem zelo DALEC od svojega koncnega cilja (spravit mascobo okoli pasu stran in posledicno tehtati do 60kg do septembra 2002!). Tehtnica velikokrat laze, to vem, ker ne pokaze razmerja mascobe:misicna masa, ampak po vsej logiki bi morala it dol VSAJ kak kilogram! Kje se v Ljubljani lahko izmeri telesna mascoba?!
Ali je mozno, da pridobivam na misicni masi tako hitro kot kurim mascobo in imam tezo enako ves cas (ceprav mi niha od dneva do dneva tudi za 1.5 kg!). Kakšen se ti zdi moj trening? Skusam biti kar najbolj skoncentrirana ko delam posamezne vaje, raje imam proste utezi ker mi fantje, ki zraven resno “buildajo” dajejo motivacijo in moc, da se bolj potrudim. Ne uporabljam nobenih dodatkov k prehrani, ekstra beljakovin ali kakih fat blockerjev, morda bi jih mogla? Lepo izoblikovano telo z doloceno mero misic bo zame samo bonus, ki ob pravilnem delu pride zraven, cesar se veselim. V nasprotju z dekleti ki jih je strah da bodo imela “mocne” roke, noge in ostalo, je to meni vsec – do neke mere.
Kaj mi lahko še svetujes, da bom bolj uspesno kurila mascobe in spravila tezo dol? Tvoje clanke sem vse ze lepo pridno prebrala in se, upam, tudi kaj naucila iz njih.
Hvala za odgovor in tvoj trud z nami,
Nin@
Nin@
Ja tvoj pristop k treningu je pohvale vreden. Tu najbrž ne delaš veliko napak… tudi izbor hrane je v redu. Najbrž pa je treba še malo bolj porihtat razmerje Beljakovine/Oglj.hidrati. oz. kaloričnost posameznega obroka.
Manjše število ljudi ima odlične predispozicije, da hkrati izgublja maščobo in pridobiva mišično maso.. najbrž si tudi ti med njimi.
Procent maščobe je v tvojem primeru še posebej smiselno merit, tako boš ob vnovičnem merjenju lahko izvedela ali se je res spremenilo razmerje mišične in maščobne mase. Če si iz Ljubljane pojdi na Fakulteto za Šport v Fitnes SportClub, kjer imajo izjemno točen analizator maščobe. Tudi sama meritev mislim da pride 1000 ali 1500 SIT.
Glede treninga… dan1 ok, dan 2 ok… dan3: izključno cardio… prvih 40% časa lahko treniraš na 70-80%MHR, drugih 60% časa pa na na 60-70%, dan 4 po potrebi počitek, nato ponovi zaporedje.
Lp,
Goran