primarna celebralna paraliza
Spoštovana,
navedena diagnoza je postavljena tako splošno, da bi Vam težko navedla značilnosti, ki bi veljale za otroka Vaše prijateljice. Lahko bi vaju le prestrašila, ker je veliko vrst CP in vzroki ter znaki so zelo različni. Te splošne opise sem že navajala na tem forumu v prejšnjih vprašanjih o cerebralni paralizi (CP) in si jih lahko tam preberete.
Hkrati pa je otrok še tako majhen, da kake natančne in dokončne diagnoze zdravniki običajno ne navajajo tako hitro; če pa že, pa navedejo tudi tip in vrsto CP. Zato bo najbolje, da prijateljica o podrobnostih in natančnejši diagnozi pobara svojega pediatra oziroma še bolje razvojnega pediatra v razvojni ambulanti – verjetno jo je tja napotil njen pediater. Če je ni, naj prosi za to napotitev.
Lepo od Vas, da želite prijateljici pomagati, kajti starši so v trenutkih, ko izvedo za razvojne težave svojega otroka, v hudi stiski in običajno dobijo kup neuporabnih nasvetov, premalo pa pravega razumevanja. Moje izkušnje kažejo, da je najboljša pomoč poiskati stik z drugimi starši s podobno izkušnjo, kajti le-ti jih bodo zares razumeli in jim pomagali z uporabnimi nasveti. Občutek, da nisi sam, je dobrodošel pri sprejemanju otrokove drugačnosti.
Pri tej povezavi z drugimi starši lahko pomagam in vabim Vašo prijateljico in Vas (verjamem, da bo lažje prišla, če ji bo nekdo stal ob strani) na klepet, kjer bosta dobili nekaj informacij, podatke o programih, ki so namenjeni staršem (šole za starše, družinske delavnice, predavanja, druženje v samopomočnih skupinah, svetovanje, terapevtske kolonije,…) in o pravicah do različnih storitev. Pa še kaj več o CP boste izvedeli, ker boste lahko povedali kake težave ima otrok.
Vse je brez vsakih obveznosti, niti ni vezano na kako članstvo v društvu – le na kavico vaju povabim.
Pogovorita se in pokličite me na GSM 041 770 683 ali pa mi sporočite na e pošto [email protected].
Srečno in lep pozdrav.
Marija Božič