primarna artroza kolka
Pozdravljeni.
Star sem 32 let. Približno eno leto se mi pojavljajo bolečine v obeh ingvinalnih predelih. Začelo se je pri vožnji z avtomobilom, potem pa čedalje bolj pri sedenju. V službi namreč sedim po osem ur. Najprej me je splošna zdravnica poslal na RTG slikanje (kolkov in hrbtenice), vendar je po pregledu slik rekla, da ni kaj hujšega. Ker pa sem še vedno vztrajal, da imam v pregibu bolečine, me je napotila k urologu. Urolog je najprej postavil diagnozo prostatitis in me zaradi tega tudi zdravil. Ker se mi je stanje nekoliko poslabšalo, da sploh nisem mogel sedeti, sem si sam plačal pregled pri urologu, ki je nato sum na prostatitis izključil. To sem povedal svoji zdravnici, a je vztrajala, da še opravim tr UZ prostate, na katerega sem bil naročen pri prvem urologu. Ko je še on izključil sum na prostatitis, je v izvid napisal, da bolečine niso urološkega izvora.
Nato me je splošna zdravnica napotila še k ortopedu. Ta me je pregledal in napotil še 1x na slikanje kolkov. Ko sem opravil slikanje, so ortopedu odnesli slike na pregled, jaz pa sem moral počakati v čakalnici na izvid.
Rtg medenice s kolki-skleroza streh obeh acetabulov. Širina sklepnih špranj je še ohranjena.
Terapija: glede na klinično sliko je vzrok težav začeten degenerativen proces obeh kolčnih sklepov. Priporočam kolesarjenje, plavanje, preparate hialuronske kisline in glukozamin sulfata ter kontrolo čez 2 leti.
Ker mi ortoped v izvidu ni predpisal fizioterapije me zanima ali obstaja za takšne težave tudi kakšna masaža oziroma vaje, da bodo bolečine izginile. Ali je bolje počivati in čimmanj sedeti, ali je bolje se dovolj gibati? Ali je dobra tudi zmerna hoja?, saj sem začel izvajati cca pol urne sprehode vsak dan.
Hvala za vaš odgovor in lep dan.
Pozdravljeni!
Artroza ne boli, saj hrustanec ni oživčen in zato ne more povzročati bolečine. Svetujem vam, da obiščete fizioterapevta specialsta za Cyriax koncept, da ugotovi katero tkivo vam povzroča težave (sklepna ovojnica kolka, prosto telo v kolku, burzitis, vnetje kit adduktorjev, m. iliopsoas, ledveni del hrbtenice…) in na osnovi pregleda, se lahko izbere ustrezna terapija, ki vam bo pomagala.