Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija prilagojeno mleko, alergija

prilagojeno mleko, alergija

pozdravljeni!

Zopet tečnarim. Zanimata me dve stvari:
1.Hčerka je stara 5 m, do 6.m nameravam polno dojiti, ker ima starejši alergijo na jajca, pršico in v manjši meri še nekaj prehranskih alergenov. Sem na dieti brez jajc in lecitina, izogibam pa se tudi ostalim alergenom. Morda se bomo tokrat a. izognili. (Upam, verjamem pa skoraj ne; kljub dieti se včasih pojavijo pikice…)
Obstaja precejšnja verjetnost, da bom zaradi zdravil morala povsem prenehati dojiti (zavlačujem že 2 meseca). Stekleničke z mojim mlekom ne mara, ga pljuva ven. Rada bi jo postopoma odstavila in navadila na prilagojeno mleko. Sedaj pa bistvo. Katero formulo naj ji dam? Vem, da mi znamke verjetno ne boste svetovali, lahko pa vsaj namignete… Začetno ali nadaljevalno? HA ali običajno? A. na mleko je po moje izključena, ker ga sama spijem, pojem ogromno in ni reakcij.

2. Skorajpetletnik ima a. na beljak – stroga dieta od 7.m. Pred 2 letoma nazadnje testiran po Prick metodi: +++ beljak, + jabolka, banane, pleveli in žita, kokošje perje, mejno kakav in arašidi, – pršica, pasja in mačja dlaka, plesni, travni pelodi, breza, leska, mleko, lešniki. Celokupni IgE 432 mkrg/l. Presejalni test na pršico pozitiven.

Torej. jajc in lecitina ne uživa. jabolka in banane niso bile strogo prepovedane.
jabolka (domača) smo preizkusili in ni bilo težav, v zmernih količinah jih je. Enako je z bananami. Arašidov ne je, kakav občasno in v omejeni količini (čokolešnik – ni bilo reakcij).
Ukrepi proti pršici uvedeni.

Skratka, ves čas se držimo predpisanih in preverjenih ukrepov. hudih težav po njihovi uvedbi ni bilo več. Občasno so se pojavljali posamični izpuščaji in je za kak dan, dva bil potreben kortikosteroid. Redno mažemo kožo z Eucerinom. Lahko rečem, da smo alergijo in AD zelo uspešno obvladovali.
Ko je lani jeseni nehal hoditi v vrtec, je bilo še bolje (totalna kontrola nad prehrano).

Po novem letu pa se mu je na prstu pojavil izpuščaj in tu in tam še kak manjši madež po vrhu dlani (med prsti, zapestje). Od takrat zadeva ne izgine povsem. Mazali smo z Advantanom, Elocomom, Diprosalicom. Vse kar je doslej delovalo, ne deluje več… Dokler mažemo, izginja, skoraj mine, ko nehamo je spet isto. Začaran krog. Ukrepi isti kot vedno. Poskusili smo povsem izključiti tudi jabolka, banane in ostale alergene, ki so bili glede na test pri njem vsaj malo pozitivni. Učinka ni.
Vaše mnenje, nasvet?

Joj, sem se razpisala… Hvala za vaš čas.

Pozdravljeni nat75,
glede na to, da vi uživate kravje mleko in jue deklica praktično brez težav, potem bi poskusili adaptirano mleko. Sicer v preventivi alergijskih bolezni svetujemo tudi pri sorojencih hipoalergeno formulo, vendar vaša deklica praktično preko vašega mleka uživa kravje mleko brez težav.
Glede na starost boste izbrali med nadaljevalno, če ga firma predpisuje za otroke nad 5 meseci, sicer poglejte. Nekatere imajo eno formulo do 6. meseca, pa potem naslednji prehod. Druge že od 4,5 meseca. Pravzaprav so le majhne razlike v kakovosti, bolj pa pri otrocih, ki nekatere lažje prenašajo, druge slabše.

Izpuščaj med prsti, ki se je razširil na zg.stran dlani, srbi, je razpraskan … bo verjetno res poslabšanje AD. Če ste poskusili z vsem, bi morda najprej še poskusili antibiotično mazilo (znano je, da vnetje kože s stafilokokom močno zaplete AD, oziroma, da se na tako kožo stafilokok zelo rad naseli in dela probleme).
Morda po kortikosteroidni 3 dnevni terapiji (saj veste iz “alergij”) in izboljšanju Elidel v intermitentni terapiji, torej mazati 1 teden, premor.
Sicer bo potrebno zopet narediti pravo študijo, kaj mu dela probleme.
Ob cvetenju pomladi je bil brez težav? Pršica? Zjutraj zabasan nos? Skriti alergeni? V naslednjih dneh bom prepisala SKRITE in NAVZKRIŽNE alergene (ampak mislim, da vi to že imate), pa še malo pobrskajte, če boste našli kaj takega, da vam je sumljivo.

Saj vem, da zadevo že dodobra obvladate. Tako kar pogumno naprej. Res poskusite še npr. Betrion ali Fucidin antibiotično mazilo večkrat dnevno 1 teden. Morda pa bo bolje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close