prilagojeno izvajanje programa za učence OŠ
Kakšne so vaše izkušnje s prilagojenim izvajanjem programa za učence 1.razreda OŠ. Hči je še vedno v vrtcu, vendar gre septembra v 1.razred OŠ. V svojem dosedanjem otroštvu je hči doživljala zlorabe (tudi spolne) s strani svojega očeta in zato sem se s hčerjo umaknila na varno. Sedaj so mi v šoli predlagali, da naj razmislim o prilagojenem programu. Zanimajo me vaše izkušnje. Ali je potem otrok zaznamovan tudi za naprej? Ali je sploh možno, da komisija odobri tak program za mojega otrokaglede na okoliščine? Naj še povem, da drugače v vrtcu ne opažajo nobenih neprimernih vedenj ali zaostajanj za sovrstniki.
1. razred OŠ,
se oproščam, da ste na odgovor malce čakali.
kdo vam je predlagal usmerjanje: vzgojiteljice v vrtcu, so vam svetovali ob vpisu v šoli ali vam je to svetoval kakšen strokovnjak? In zakaj vam je bilo to predlagano? Zaradi morebitni težav,ki jih hčerka ima (pa jih mogoče ne opazite) ali kar tako zaradi travme, ki jo je doživela. Kako vaš hčerko ocenjujejo ljudje, ki jo poznajo npr. babica, vzgojiteljice ali strokovnjak, k kateremu hodite?
V kolikor ste sami v dilemi otroka všolati »normalno«, z odločbo ali mogoče odložiti šolanje, se lahko obrnete na najbližji ZD (razvojno ambulanto ali oddelek za mentalno zdravje (pedopsihiatrija) ali Svetovalni Center, da otroka testirajo in vam svetujejo.
Kaj bo naredila in kako bo otroka usmerila komisija, je vse odvisno, kako deklica funkcionira in kakšno pomoč bi potrebovala. Lahko da se bodo pojavile učne težave, lahko pa ne. Bolj možne so razne čustvene stiske in vedenjske težave zaradi zlorabe (kot navajajo različne študije otrok,ki so bili spolno zlorabljeni)
Možnosti sta dve:
– deklico lahko vpišete v OŠ »normalno« brez usmerjanja in ste v »navezi z učiteljico« ter postopek sprožite takrat, ko se bodo težave pojavile
– za deklico sprožite postopek usmerjanja, tako da bo deklica z vstopom v šolo imela že dodatno pomoč
O zaznamovanosti pa smo na forumu že kar govorili,npr.
Dodatna pomoč je otroku v pomoč pri obvladovanju učne snovi in pri premagovanju težav, ki jih pri učenju, vedenju ima.
Če vas zanima še kaj, vprašajte.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
KLJUČNI SPLOŠNI INDIKATORJI IN OPERATIVNI KRITERIJI ZA UGOTAVLJANJE TER OCENJEVANJE RAZVITOSTI OZIROMA POSEBNIH POTREB
-šolski uspeh ( ocene internega in eksternega preverjanja)
-splošne izobraževalne potrebe – splošne učne težave
-specifične učne težave (disleksija, diskalkulija, legastenija,dispraksija)
-posebne emocionalne in vedenjske potrebe
-posebne telesna potrebe (telesne nezmožnosti,telesna prizadetost)
-posebne slušne potrebe
-posebne vizualne potrebe
-posebne jezikovne (komunikacijske) potrebe
-posebne zdravstvene potrebe
-posebne gibalne potrebe
Glede na zgornje kriterije, komisija odloča o tem ali bo otrok hodil v prilagojeno šolo ali pa v redno. Sama osebno nimam izkušenj, ampak v pogovoru (intervju) mi je ravnateljica enega centra za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje povedala da so kar strogi glede tega in da medtem ko prilagojene šole samevajo je vse več OPP v rednih osnovnih šolah.
Lp, Arijana
Arijana,
Potrebno je poudariti, da se vedno gleda celotno otrokovo funkcioniranje in ne le en segment (npr. da bi otrok samo zaradi zdravstvenih težav obiskoval šolo s prilagojenim programom, temveč se gleda kako njegove težave vplivajo na uspeh, obseg in vrsta težav, kako dosega temeljne ali minimalne standarde znanja…)
Integracija pomeni, da se čim več otrok vključi v »normalno« sredino, ob dodatni, učni pomoči in prilagoditvah. V tem smislu na šolo s prilagojenim programom pride otrok, ki je redni šoli ne dosega, niti s pomočjo, minimalnih standardov znanja ali pa se so njegove težave, sposobnosti takšne narave, da programa redne šole ne bo zmogel.
Dejansko se sedaj pomaga kupici otrok v redni šoli, ki bi bili pred 20 leti avtomatsko vključeni v šolo s prilagojenim programom. In da, roko na srce, se kar nekaj otrok prepozno prešola na šolo s pp.