Prijaznost medicink-ginekologija
Sem v tretjem mesecu nosečnosti. Moja ginekologinja pa je na dopustu. Prejšnji teden sem prišla z morja, ob prihodu domov sem opazila rjave izcedke, nakar sem poklicala na oddelek k moji ginekologinji, ker je ni, se je oglasila centrala in jasno povedala do kdaj je ni. Ob vprašanju kdo je nadomešča, sem dobila odgovor, da nihče do 26.08.
Tako sem se odločila počakati. Nakar ta teden se pojavijo še drugi problemi, zaradi katerih bi morala imeti pregled.
Danes zjutraj se odločim poklicati, ker po zakonu vem, da mora imeti zamenjavo.
Seveda sem dobila zelo neprijazno medicinsko sestro od dr.med.Preskarja.
Lepo sem jo vprašala ali lahko pridem na pregled, in je odvrnila, da kaj naj z mano,
da sem neodločna in da kaj bi rada? Ali hočem imeti otroka? To so bile tako stroge in krute besede, da sem planila v jok. Seveda sem se na koncu zmenila, da se lahko oglasim naslednji teden, ampak da jo še vidim, ko izgovarja tako krute besede, saj me lahko še kap tisti trenutek.
Pa še to; da sem dobila odgovor na centrali, da nihče ne nadomešča, sem se pa lepo kar izmislila, mi je rekla.
In zdaj sem jaz tista velika koza, ki tudi ne sliši dobro.
Kaj naj naredim? Ali naj čakam mojo ginekologinjo dokler ne bo res hudo narobe?
Zelo me je prizadela, saj nisem pričakovala kaj takega. Ker na istem oddelku pri moji ginekologinji so zelo prijazni obe sestri.
Od kod se je ta uzela, ne vem.
Ali naj jo še danes pokličem, ko se umirim in ji povem svoje?
Lep pozdrav,
val
Ogromno je bilo napisanega o neprijaznih sestrah v zdravstvu. Tudi mene bi najbrž spravila v jok, še posebno, ker je ženska v nosečnosti bolj občutljiva in čustvena.
Če te je naročila, pojdi. Po telefonu je težje nekomu kaj nazaj zabrusit. Če ti bo tam še kaj takega rekla, ji kar lepo povej, da je to tvoje telo, tvoj otrok, ki ga boš rodila in da te upravičeno skrbi. Ginekolog je najbrž bolj prijazen.
Ne čakaj. Če bo šlo kaj narobe, si ne boš odpustila.
Žal je veliko ginekologinj in ginekologov, ki imajo koncesijo in ne sprejemajo več strank, ker imajo polno.
Mislim, da bi vsaka, ki jo skrbi za svojega nerojenega otroka, takoj odšla na pregled. In tukaj ni važno, ali je sestra nesramna ali ne. Važno je, da se pregled opravi. Sicer pa ga naredi ginekologinja, ne sestra.
Za vse, ki imajo izkušnje z neprijaznostjo medicinskega ali drugega osebja !
na vsak način je potrebno takim ljudem dati vedeti, kaj je bonton, kaj je profesionalno vedenje in delo. Res, da smo takrat v tem stanju bolj občutljive, morda pomaga to, da se vnaprej pripravimo na verjetne zaplete pri sestrah, …
jaz sem se že. Veste, tako kot se postavimo zase in zahtevamo svoje, tako nas bodo drugi sprejeli.
Sestra MORA dati informacijo o nadomestnem zdravniku, drugače krši svoje delovne obveznosti , prav je, da ji to damo vedeti, zahtevajmo drugega nadrejenega, če seveda imamo možnost lahko opravimo te zadeve osebno.
Osebni stik bo tudi za nasprotno stran v takih primerih bolj kočljiv, saj običajno niso več tako “pogumne”.
Še enkrat: postavite se zase in zahtevajte kar pač morate,
Kljub vsemu pa je žalostno, da tako mora biti. Namesta za kakšne neumne stvari bi jih lahko poslali na kakšen seminar o lepem vedenju ( profesionalnem vedenju)
Sicer pa nikoli ne veš, kdaj biodo pomoč potrebovale tudi one…..
prijaznost in strokovnost je vodilo marsikaterega zdravstvenega delavca ne samo želja,vendar je zaenkrat organizacija zdravstva taka,da se dogajajo tudi take stvari kot ste jih opisali.Učenje komunikacije pa bi sodilo že v osnovne šole in ne samo na medicinsko fakulteto,kjer tudi že poteka.Pomembno je pravzaprav povsod,kjer ljudje komunicirajo.Osnovni bonton(etika ,morala)od nas zahteva ,da smo prijazni,pa se vseeno dogaja,da v konfliktnih situacijah ne znamo reagirati pravilno.Mislim,da v današmjem času manjka predvsem strpnosti.Kaj mislite?
In vi dr.Kersnik?
:)))))))