Najdi forum

prijava/patent ideje

ali kdo ve kje lahko prijaviš/patentiraš idejo. sem dobila eno kul idejo ampak se bojim, da če jo ponudim proizvajalcem mi jo bodo pljunili (sploh ker ni nobenega proizvajalca v SLO, na svetu pa je ene par velikih, ki vse rulajo). ali lahko narediš prijavo tudi za druge države?

lp, mavrica

Pri nas obstaja nekaj patentnih odvetnikov, ki ti patentirajo izume. Eden od teh je Jure Marn (številka 1 ali 2 pri nas glede prijavljenih patentov) s strojnega faksa v MB (tudi pravnik sicer), malo ga počekiraj po internetu.

Ja, zaščito lahko narediš tudi za tujino, seveda pa vse to nekaj stane – koliko točno, sem pozabil, nam je vse to tudi povedal, ampak mi je ušlo iz glave. Če je ideja res tako kul, ga kontaktiraj. Srečno!

Patentni urad http://www.patent.si/

Prijavo lahko delas tudi za druge drzave po enotnem evropskem patentnem postopku. Vendar potem ta razpade na sopek patentnih zascit, ki je sestavljen iz toliko “rozic”, za kolikor drzav si se odlocil. Vec drzav, vec denarja, kot je zapisal ze Bello, zadeva sploh ni poceni. Ponavadi sklenes pogodbo s proizvajalcem in potem on placa patentno zascito.

Ne vem sicer, kaj si zelis patentirati, vendar vedi, da obstaja neko obdobje, ko je patent zasciten, potem pa ne vec. V ZDA je to npr. 17 let, ce se se prav spomnim, za Evropo po spominu nekaj let vec.

CE TE ZANIMA MALENKOTST VEC, SEM TI TU SKOPIRALA BESEDILO, KI SEM GA MORALA NAPISATI ZA EN MANJSI SEMINARCEK:

Za Slovenijo velja evropska patentna zakonodaja, bodisi vlaga zahtevek Slovenec ali tujec. Evropski patent ni enoten patent za celo Evropo, obstaja pa enotna evropska patentna zakonodaja. Kljub temu, da izum, ki je ključni element patenta, že nekaj časa ni več definiran, pa mora biti aplikacija nekega znanstvenega odkritja. Izum mora biti nov, imeti mora inventivno stopnjo (biti mora posledica nekega intelektualnega napora) in biti mora industrijsko obvladljiv – industriabilen. Novost patenta mora biti podana v svetovnem merilu in izum ne sme biti znan pred trenutkom vložitve prve prijave. Patent je uradni dokument, pri katerem so najpomembnejši patentni zahtevki. Vsak zahtevek mora imeti en sam stavek in tako se zgodi, da je polno podpičij in je stavek dolg tudi 8 strani. Če je vmes ločilo “pika”, mora biti to nov zahtevek. Od tega, kako je patent napisan, je odvisno, kakšen obseg patentne zaščite bomo dobili. Patent je potrebno brati dvakrat: 1. za kakšno rešitev gre in 2. kakšen je obseg patentne zaščite. Patentiramo lahko ali tehnološki postopek ali izdelek ali oboje. V Sloveniji je možno vse troje in odločitev, kaj zaščitimo, je vlagateljeva. Npr. da najprej v Sloveniji vložimo t.i. prvo prijavo. “Pariška konvencija” (1883) določa, da če vložimo prvo prijavo v eni državi (npr. v Sloveniji), imamo nato 12 mesecev časa, da vložimo tudi v ostalih morebiti izbranih državah članicah te pariške konvencije (kar je praktično cel svet). Če npr. v roku teh 12 mesecev vložimo prijavo tudi v Nemčiji, pa je pred nami na nemški patentni urad prišel s prvo prijavo nekdo drug prijavljat enak izum, dobimo patentno zaščito v Nemčiji mi, pod pogojem, da dokažemo, da je bila naša prva prijava vložena manj kot leto dni nazaj v Sloveniji in to še pred tem, ko je naš “tekmec” vložil prvo prijavo v Nemčiji. Ko je patent podeljen, to je, ko si izberemo ključne evropske države, kjer želimo, da bi patent veljal, ta razpade na šopek patentov in vsak patent velja v tistih regijah, kjer je bil vložen. To, da razpade na nacionalne patente, je eden največjih problemov evropskega patenta.

New Report

Close