Prijateljici je umrla mama
Prijateljici je umrla mama. Nisva taki prijateljici, da bi se slišali vsak teden, družijo naju bolj otroci in bližina, ker živiva v isti vasi. Rade sva zmeraj kaj poklepetali, tudi o tem, da je mama hudo bolna. Sedaj sem izvedela, da ji je mamam umrla. To sem izvedela od druge sosede. Pravi, da ne bo osmrtnice, ne bo ležala v vežicah, temveč samo pogreb najožjih. Prijateljica me ni poklicala. Meni je hudo, ne vem pa kako naj ravnam? Naj jo pustim, če ni nič javila. K njej osebno tudi ne vem kako je sedaj olikano iti, ne vem v kakšnem stanju je, če je sploh doma, če ni tam njena družina… Po telefonu pa naj bi bilo tudi neolikano. Kako bi vi postopali?
Tudi meni je pred 9 meseci umrla mama in čeprav smo imeli vse v ožjem krogu, se mi je zdelo lepo in primerno, da so mi prišli bližnji sosedi, še posebno pa prijateljice izrečt sožalje in ponudit pomoč. Nimaš kaj zgrešit, če greš k njej in ji osebno izrečeš sožalje in ponudiš pomoč, glede na njen odziv boš potem že videla. Aja, tudi sama nisem nikogar obveščala in tudi ni bilo osmrtnice….pa so prišli sami od sebe….
Lahko greš tudi na obisk, izraziš sožalje…ali pa na pogreb in tam izraziš sožalje…..vsekakor ji izreči sožalje OSEBNO.
Ni treba veliko komplicirati.
Praviš, da ne veš v kakšnem stanju je prijateljica.
Če ti mama umre si zelo žalosten in jokaš, si pa normalno priseben, tako da se ne obremenjuj s tem.
Čim prej boš naredila ta korak in izrekla sožalje, manj ti bo neprijetno.