Najdi forum

Imam vprašanje, kako postaviti mejo prijateljem. Imam veliko prijateljic in se kar dobro razumem z njimi. Problem je v tem, da se velikokrat srečam v konfliktni situaciji in sicer imam občutek, da me ne spoštujejo kot bi jaz hotela. Ugotovila sem da vedno nekako privlečem dominantne prijateljice, ki me sprva le ogovarjajo nato si pa naenkrat preveč dovolijo, medtem ko ugotavljam da do drugih pač ni taka. Primer tako zelo je prepričana v svoj prav, da me je napadla in nadrla pred vsemi v družbi, da nimam prav, da se tako zelo motim, da so drugi kar utihnili in sem imela občutek, da čakajo kaj bom rekla, jaz pa sem čisto zablokirala, nisem se mogla znajti in se postaviti zase. Brrrrr..! Odzvala sem se tako, da zvišala glas in rekla, prav pa nevem, da je utihnila…
Drug primer je naprimer ta, da se sem velikokrat pustila prepričati, da sem šla nekam z njo, čeprav mi ni niti bilo do tega, naslednjič pa sem bila najbolj nesramen človek na svetu, ko se nisem več odzvala na to in nisem šla.
Sicer delujem zelo mirna in v družbi se ne izpostavljam rada, vendar pa znam znoreti in se ne pustim, vendar menim, da velikokrat prepozno, ko imam že vsega čez glavo, posledica pa je, da se skregam . Neučinkovito totalno! Res pa je, da ne maram, da ima nekdo oblast nad mano in razpolaga z mojim časom ali s tem da on vse ve, jaz pa nič, čeprav sem sama bolj razgledana in v velikih primerih bolj informirana, kot naprimer ta oseba.
Zanima me kako se v takih primerih postaviti zase, preden pride do tega da se skregam.
Je razlog v samozavesti, mogoče take osebe nagonsko začutijo in se po tem tako obnašajo. Vem, da je nekaj v meni da vedno privlačim takšne situacije, ne vem pa kako naj se odzovem oz kaj naj spremenim pri sebi.
Hvala za odgovor.

Živjo!

Glede na opisane probleme sklepam, da preveč daš na mnenje in želje drugih kot pa na svoje lastno. Težave se bodo zmanjšale, če se boš potrudila in odkrila svoje potrebe, želje, zanimanja – če boš imela vse to, potem preprosto ne boš več imela prostora in časa za druge. Tako se bo zate zmanjšala tudi pomembnost tega, kaj mislijo drugi in te bodo negativni odzivi manj prizadeli.

Preberi knjigi “Čar Samozavesti” in “Umetnost egoizma”.

Malo tudi opazuj, kako se vedejo zelo samozavestni ali zelo dominantni ljudje – posnemaj njihovo držo, hojo, ton njihovega govorjenja, da bo tvoje vedenje izpadlo bolj samozavestno.

Poročaj, kako ti uspeva!!

Lp

Draga Maya!

Po tem, kar ste napisali, bi rekel, da ste po temperamentu flegmatik. To so umirjeni ljudje, ki se ne izpostavljajo radi, so dobri poslušalci in prijetni za družbo, imajo pa premajhno samozavest, težko rečejo ne in se težko postavijo zase. Svoja čustva običajno potlačujejo, torej jih ne pokažejo. Ko pa se v njih nabere preveč nezadovoljstva, jeze …, lahko izbruhnejo – takrat pa je velikokrat že (pre)pozno. Nekako tako gre, kajne?

Izziv flegmatikov je, da postanejo bolj odločni, da upoštevajo tudi svoje potrebe, želje in zanimanja ter da v odnosih z drugimi ljudmi postavijo ustrezne meje. Seveda se vsega tega učimo v medsebojnih odnosih in prav zato privlačite takšne situacije in prijateljice, ki znajo biti dominantne (verjetno po temperamentu tudi nekaj kolerika). Prav te situacije iz vas vabijo vaše še neizražene potenicale (notranja moč, odločnost, samozavest …).

Dosedanje razmišljanje vam je verjetno bolj ali manj znano – pomembno je, da razumete, kaj se dogaja in tudi da sebe sprejmete takšno, kot ste ta hip. To seveda ne pomeni, da se ne boste spremenili. Vendar je prav sprejemanje prvi korak k resnični spremembi.

Torej kako lahko postanete bolj odločna, samozavestna, kako postavite mejo v odnosih (z njo drugim sporočite, kaj je za vas sprejemljivo in kaj ne ter jim sporočate, kako naj z vami ravnajo)? Pridobite si še dodatno znanje in razumevanje te problematike (preberite kakšno knjigo, v naši knjigi Od čustvene inteligence do modrosti srca bi vam še posebej priporočil članka Ne ni grda beseda in Postavljanje meja pa tudi Poznate svoj temperament).

Gotovo veste, da samo pridobivanje znanja in poglabljanje razumevanja ni dovolj – potrebno je praktično delo na sebi. Poizkusite z globinsko sprostitvijo (www.cdk.si/sci), s katero lahko v sebi okrepite čustveno stabilnost in postopoma v sebi prebudite notranjo moč in odločnost. Pomagajte si z afirmacijo (izdelajte si svojo, npr. Sem samozavestna in odločna. V meni je izvir notranje moči), ki si jih napišite na več listkov in jih tudi čez dan čim večkrat ponovite. Prav tako si pomagajte z vizualizacijo (ko v svoji domišljiji vidite sebe, kako ste v določeni situaciji samozavestni in odločni). Podporo si lahko daste tudi s telesno držo (poravnajte se, dvignite glavo, odprite prsni koš … ) in ob tem začutite v sebi notranjo moč. Raziščite tudi, kaj vam preprečuje, da bi bili bolj odločni in samozavesti (npr. strah pred tem, da se izpostavim, strah pred zavrnitvijo …) in potem delajte na tem, da počasi zmanjšujete te ovire.

Vse napisano gre lažje v skupini za osebno rast, kot so te v Šoli čustvene inteligence, kjer lahko dobimo ustrezno znanje, podporo, spodbudo in družbo podobno mislečih ljudi. Verjetno bomo februarja imeli vpis v krajši program in takrat se nam lahko pridružite, če želite.

Zaupajte vase!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

Rada bi se vam zahvalila, ker ste si vzeli čas, prebrali moje sporočilo in tudi odgovorili.
Vem, da je problem v samozavesti in neodločnosti in bom morala na tem gradit.

Hvala in lep pozdrav!

New Report

Close