prijateljčki in torta
Živjo vsi skupaj,
pri nas so se zadeve nekoliko uredile in pomirile…. Pogovorila sem se z vzgojiteljico in mali je kar nekoliko bolj pomirjen. Tudi mi je zagotovila, da bo malo bolj pozorna (ker problemov v vrtcu sploh ni bilo med njima) ter ga bolj poskušala usmerjati na igro z drugimi otroci. Včeraj ko so delali z glino, je že sedel drugje….
Pustila bom še malo času čas in bom vidla, kaj bo….. Včeraj je bil sploh neverjetno miren dan, oba malčka sta bila zadovoljna da je kaj. Mogoče (upam), da je bilo to samo novo prehodno obdobje (če pogledam nazaj, je prav zanimivo, kako se ta prehodna obdobja med seboj jasno razločijo) v razvoju otroka.
Kmalu praznujemo rojstni dan starejšega sina in mali si je zaželel, da skupaj spečeva torto. Tako lepa, kot kupljena sicer prav gotovo ne bo, bo pa najina. To soboto bova gotovo imela generalko, naslednjo pa bo šlo zares. Mam kar malo treme. Zdaj pa vprašanje: a mogoče kdo ve, kje bi lahko dobila kakšne originalne (in ne prav drage) okraske za torto – kakršnihkoli oblik? Smo z Gorenjske.
Tisti v trgovinah so strašno dragi, pa še nič kaj posebnega niso…..
Kaj pa če bi kupila marcipan (surovi – tako piše na škatlici) in poskusila sama narediti okraske? Iz marcipana se da marsikaj narediti. Vem iz lastnih izkušenj, pa nisem nevemkako umetniško nadarjena. Ali pa lahko s smetano in brizgalko kaj napišeta in naredita rožice. Ali pa iz biskvita izrežeta posebno obliko torte. Lahko naredita grad (biskvit spečeta v podolgovatem pekaču, ga namažeta s smetano in obložita z različnimi bonbončki, zastavice pa naredita iz papirja…).
Pa še nekaj: kupljeni okraski ponavadi niso prav zelo okusni.
Veliko uspeha pri peki. Sporoči, kako je šlo.
Živjo!
Prav tako kot torto lahko tudi okraske naredita sama.
Iz stopljene čokolade lahko naredita marsikaj, pa še mali bo verjetno v tem užival. Stopljeno čokolado nalijta v prej pripravljene modelčke ali pa kar tiste za piškote, podložene z alu folijo. Lahko tudi čokolado nabrizgata na alu folijo v različne oblike: metuljčka, medvedka, rožico, kar lahko potreseta z barvnimi mrvicami, ko je še toplo.
Okraske, ki pa ne bodo užitni, zato pa lahko bolj originalni pa lahko oblikujeta iz mase, ki jo naredita iz enakega dela moke in soli zmešane z malo vode, tako da nastane gosta zmes, ki jo lahko gneteta in oblikujeta. Oblikujta različne živalice, ki jih potem posušita v topli pečici. Ko so izdelki suhi pa jih lahko mali tudi pobarva ali samo nariše očke, brke itd.
Želim vama veliko užitkov pri skupnem ustvarjanju!
Jaz pečem vsako leto torto za moje otroke. Res ni potrebno zapravljat veliko denarja za okraske. Biti moraš le domiselen.
Naredila sem že:
– metulja ( spečeš biskvit v okroglem pekaču, ga prerežeš na pol po dolgem, kosa obrneš in že imaš dve metuljevi krilci. Samo lepo ju še okrasiš s kremo.)
– kraljično ( spečeš biskvit v modelu za kuglof in na sredino vtakneš punčko. Biskvit je dolgo krilce. Premažeš ga s kremo, s kremo narediš punčki tudi majico in krilce posuješ z barvnimi bomboni. Na glavo ji pritrdiš kronco iz papirja. )
– uro ( okrogel pekač za osnovo in v manjšem pekaču spečeš še malo biskvita, ki ga uporabiš za nogice in zvonec.)
– odprta knjiga ( pečeš v pravokotnem pekaču, poliješ s čokolado in s kremami dokončaš.
Veliko ustvarjalne žilice ti želim in lep pozdrav!
torto smo spekli in bila je odlična. Je samo še en kos v hladilniku. Seveda smo pogostili tudi dedija in babi pa strica pa teto….
Naredila sva sadno z vanilijevo kremo, smetano na vrhu, pa še okraske iz moke in vode pa soli. Mali je delal predvsem (zelo abstraktne rakete in polžke) jaz pa rožice in hiške in sončke.
Vse je zelo lepo uspelo, hvala vsem še enkrat za pomoč!