Najdi forum

A lahko poveste kaj se v tem obdobju na vrtu najprej začne delat. Kakšen bi bil vaš predlog.

V tem času je v vrtu toliko dela, da se je kar težko odločiti, kje bi začeli. Nekaj opravil pa je nujnih, da bo vrt izgledal lep skozi vso sezono.

OKRASNI VRT
Z gred očistimo listje in odmrle ostanke rastlin ter jih pokrijemo z lubjem, približno 3 cm na debelo. Lubje ohranja vlažnost tal, preprečuje rast plevela in polepša videz gredice.
Vzpenjalkam porežemo vse suhe in stare veje ter preverimo ali so dobro pritrjene na oporo.
Vrtnice močno pognojimo, če jih še nismo obrezali, to storimo takoj v začetku meseca..
Pognojimo grede s trajnicami. Preverimo katere so že odgnale (te lahko rahlo okopljemo). Precej jih odžene pozneje, zato nam še ni treba skrbeti, če jih ne vidimo.
Zdaj je idealen čas tudi za obrezovanje iglavcev. Odstranimo vse posušene, bolne in odvečne poganjke.
Forzicijo in ostale cvetoče grmovnice obrežemo, ko odcvetijo.

SADNI VRT
Sadno drevje smo obrezali že marca, tako da zdaj samo še preverimo, kakšne so rezi.
Ribezu, kosmulji in robidam še vedno lahko izrezujemo stare, posušene in poškodovane poganjke. Škropimo proti boleznim in škodljivcem, preden se odprejo brsti ali ko odpadejo venčni listi. Škropimo proti škrlupu, jablanovi plesni, cvetni moniliji in listni luknjičavosti. Od škodljivcev pa proti jablanovem cvetožeru in sadni pršici.

TRATA
Trato prezračimo s posebnimi grabljami ali prezračevalnikom, da odstranimo odmrle dele. Po vsej površini potresemo kremenčevo mivko, približno milimeter na debelo. Če so se pokazala prazna mesta, travo dosejemo in pognojimo z začetnim gnojilom. Po potrebi lahko potresemo tudi gnojilo z dodatkom odstranjevalca mahu.

New Report

Close