prigrizki pred in med fizično aktivnostjo pri preddiabetičnem stanju
Spoštovani!
Med nosečnostjo sem imela gestacijski diabetes, previsoke vrednosti na tešče. Kljub dieti, kjer sem spremenila bolj malo – povečala število obrokov in zmanjšala vnos sadja, saj sem zdravo jedla že prej, se stanje ni spremenilo. Najprej sem začela z injiciranjem dolgodelujočega inzulina, doze so se stalno povečevale, na koncu tudi majhne doze drugega inzulina pred obroki. Stalno sem imela tudi prisotne ketone v urinu, zato so me silili, da sem jedla več, kot bi mi ustrezalo in se na koncu tudi preveč zredila, pa že prej sem imela občutno previsok BMI. Po porodu naj bi po kontrolah bilo v redu, čeprav sem na obremenilnem testu imela bistveno nižjo vrednsot sladkorja kot na tešče in sem zaradi vrtoglavice tudi zadremala. Lističev mi je zmanjkalo, zato si sama sladkorja ne merim več. Po porodu sem se pol leta tudi zdravila za globoko vensko trombozo, skušam biti telesno aktivna – je pa to neredno zaradi težjega organiziranjaz dojenčkom.
V družini je diabetes – ena babica tip 1, druga tip 2, pred kratkim se je začel zdraviti tudi brat (54 let, jaz 42). Skratka, načel zdrave hrane se držim še naprej, razen da večinoma ne jem malic (sicer me partner sekira, da preveč jem in zato ne shujšam) in občasno pojem kaj manj primernega v gostih, zunaj..saj je težko razlagati, česa vse “ne smem” če pa uradno bolezni nimam več. Večkrat se mi zgodi, da postanem med dnevom grozno zaspana, se mi vrti…po kakšni kavi ki so mi jo ponudili, je bilo še slabše. Zaspim za cca 2 uri. (Ponoči spim 8 ur). Verjetno je bila to hipoglikenija zaradi neprimerne hrane?!
In sedaj k problemu, ki ne vem kako se ga lotiti. Moja najbolj priljubljena dejavnost je gorništvo, sem tudi kolesarila. Prejšnji teden sem se lotila trodnevne ture in popolnoma pogorela. Že na začetku ture se mi je vrtelo, opotekala sem se in se morala vrniti do avta, kjer sem spala več kot tri ure. zaradi visokih temperatur je bilo potem prepozno za nadaljevanje. Pred hojo sem pojedla lahko prebavljiv zajtrk, ki je gotovo vseboval preveč enostavnih OH ampak drugega v lokalni okrepčevalnici niti ni za dobiti, niti nisem pričakovala, da bo ob dejavnosti sladkor problem. Tudi kot hrano s seboj sem imela v glavnem energijske ploščice (Frutabela, musli-riegel ipd), saj je to v preteklosti delovalo. Naslednji dan sem opravila samo krajši vzpon na nižjo goro in jedla nisem nič, saj me je bilo strah, da do vrtoglavice ne bi prišlo na neprimernem mestu. V gore še želim hoditi, v kratkem pa imamo planirano večdnevno turo s kolesi. Kaj naj torej jem ob teh dejavnostih? Hrana mora biti lahko prebavljiva, saj mi sicer obleži v želodcu in ob naporih bruham. Ne sme biti težka, saj ne morem veliko dodatnega nositi. Nekaj energije pa vseeno potrebujem, saj sicer ne bom zmogla naporov? Tek sem začasno opustila, saj se zaradi prevelike teže bojim za kolena, ena vez me boli.
Ali bi potrebovala kakšen dodaten pregled? Morda lahko izkoristim zdravniški pregled ki ga moram opraviti pred nastopom službe septembra?
Pozdravljeni,
Če želite shujšati, morate jesti petkrat na dan po malem. Izogibati se morate maščobam, hitrim OH, sladkim pijačam, beli moki.. Izbirajte več zelenjave, stročnic, kaš, izdelkov iz polnovredne moke. Pa to že vse veste.
kako pa med telesno dejavnostjo? Lotili ste se trodnevne ture? Ali ste imeli dovolj kondicije? Saj veste, da je potrebno začeti počasi, najprej po eno uro, nato več in … Kako pa s hrano? Med telesno dejavnostjo jo pokurimo. Prve pol ure kurite samo glikogem iz jeter in mišic, nato postopoma pričnete kurit tudi energijo iz maščevja. Zato je gorništvo dobro za zmanjševanje maščob. Za dolgotrajnejšo telesno dejavnost potrebujete hrano, ki deluje dlje časa, na primer ovsene kosmiče z jogurtom ali mlekom, polnovredni kruh s salamo ali sirom, zraven ne pozabite na zelenjavo. Vem, da je rukzak vedno pretežek, vendar naredite si klasični sendvič, pazite pri izbiri kruha, ki ne sme biti bel, salami, ki naj bo s preveč maščobe, zelenjava. V koči pojejte kaj toplega. Ali ste pomislili, da se vam vrti zato, ker premalo pijete in vam pade krvni tlak? ali pa zato, ker nimate dovolj kondicije. Pri hoji uporabljajte palice. Na kolesu je težje, če imate težave s prepolnim želodcem. Pojejte manjšo količino večkrat. Pogrizljajte polnozrnati prepečenec. Pojejte jogurt. Za večdnevno zaporedno kolesarjenje z več kot 50 km na dan, potrebujete predhodno okoli 200 opravljenih km, da ne boste imeli težav.
lepo se imejte. Ne večje napore se predhodno telesno dobro pripravite. Mislim, da ni kriva hrana, temveč nezadostna telesna pripravljenost. Najbolj pa se poznate sami.
Karmen Janša
Na pregledu zaprosite za določitev ščitničnih hormonov.
Najlepša hvala za hiter odgovor. Za ščitnico bom omenila.
Vseeno krivim hrano, saj se je zaspanost pojavila takoj na začetku, na ravnem, ko se še zadihala nisem. Palice in pijača so. No, vsekakor bom poskusila s sendviči z dodatkom zelenjave. Kaj pa takile, ki reklamirajo nizek GI, jim je za verjeti? http://www.medex.si/shop/beljakovinska-ploscica-2/ Ne mislim kot osnovo prehrane ampak imeti s sabo kot priročno rezervo, ki se ne pokvari, če se ne porabi.
Forum je zaprt za komentiranje.