Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina pridobivanje teže v nosečnosti

pridobivanje teže v nosečnosti

Stara sem 26 let in sem noseča 19 tednov. Imam predpisano strogo mirovanje (24 ur v postelji). Pred zanositvijo sem bila zelo telesno aktivna (aerobika). Zelo si prizadevam za zdravje otroka in sebe. Zanima me kakšen naj bo vnos hrane (koliko kalorij) dnevno, glede na to da sem celi dan v postelji. Ali kljub mirovanju, telo “pokuri” kaj kalorij za osnovno delovanje organizma? Lepo prosim za vaša mnenja. Hvala.

Spoštovana Lucija!

Telo porabi za osnovno delovanje – tako imenovani bazalni metabolizem – kar nekaj kalorij, v nosečnosti pa je ta poraba še zvišana. Izogibajte se kalorijskim bombam (sladkarijam, čokoladi, mastnim jedem, velikim količinam kruha), pijte nizkokalorične napitke, poskrbite za redno odvajanje in jejte več zelenjave in sadja, vse obroke pa malo zmanjšajte. Poskusite tudi v leže malo “migati”: z nogami, rokami, razgibajte vrat in ramenski obroč, seveda pa nežno in neagresivno, brez sunkovitih gibov. Nikakor pa ne stradajte! Odvečne kilograme, ki bi se vam eventuelno nabrali boste bolj agresivno lahko “sneli” po porodu, že med dojenjem.

Pozdravljeni!!
Sem v 26 tednu nosečnosti in imam tudi strogo mirovanje .
Do sedaj sem se zredila že 10 kg (od začetnih 62 sem sedaj na 72kg)…Pred kakšne 2 tedna sem začela računat vnos kalorij in sem omejila na 2000 kcal )..ampak vidim da je tehnica že spet napredovala v enem tednu za 1 kg…Nevem al lahko omejim kalorije na 1800 kcal ker se bojim zaradi dojenja dojenčka , da nebi imelo kaseje kakšnih posledic ker se mi zdi da zelo malo pojem…

hvala !
l.p

Do dojenja je se dalec. Jejte uravnotezeno, zdravo hrano, prevec se pa res ni vec dobro zrediti, bolj pa je pomembno kaj jeste kot da stejete vsako kalorijo. Glede na to, da ste doma in mirujete imate veliko casa – malo pobrskajte, uporabite iskalnik, gotovo boste nasli kaksno ustrezno dieto oziroma navodila za prehrano.

Lep pozdrav, Katarina

New Report

Close