Pridobivanje teže ter obseg glavice dojenčka
Spoštovani,
prosila bi vas za mnenje o napredovanju mojega sina, drug teden bo star 4 mesece. Porodna teža 3305 g, 50 cm, OG 36 cm
1. mesec 4370 g, 55 cm, OG 39 cm
2. mesec 5200 g, 57 cm
3. mesec 5800 g, 61,5 cm, OG 42 cm
3m in 3 tedne: 6300 g, 63 cm, OG 42,5 cm (merila in tehtala sama)
Predvsem me skrbi zelo počasno pridobivanje na teži zadnja 2 meseca, res da je zelo veliko polival od 2. do 3. meseca, se je pa stanje precej izboljšalo v zadnjih treh tednih, kljub temu pa se mi zdi, da je v 3 tednih pridobil zelo malo na teži, glede na to da doji na 2-3 ure, 7-8x v 24ih urah.
Druga stvar, ki me tudi zelo bega je prevelik obseg glave, glede na njegovo težo. Pediatrinja ni kaj posebej omenjala, da bi imel preveliko glavico. Sem pa v zadnjih dneh opazila, da ima zelo vidne žile na glavi ter zatipala zadaj na mali mečavi kot eno vdolbinico, kot da se še ni povsem zarasla, prej tega nisem opazila. Naj povem še, da fantek ne obvladuje še povsem dobro glavice, sicer kravice lepo pase ampak samo za kakšno minuto ali dve potem pa začne jokat, kot da bi mu zmanjkalo moči, ob potegu za rokice je noče niti slučajno dvigniti, ob potegu avtomatsko dvigne ritko in hrbet. Se pa tudi precej zvija nazaj ko je na levem boku. Vse to sem .omenila pediatrinji in je rekla, da bomo počakali do naslednje posvetovalnice (7.5.), če ne bo bolje bomo šli v RA. mene pa skrbi, da ne bo prepozno, ker bo že razvil nepravilne vzorce. Najbolj me pa to bega, da je vse skupaj povezano z velikostjo glave.
Za odgovor se Vam zahvaljujem.
Lep pozdrav
Čeprav je bil odgovor objavljen že v drugi temi, ga zaradi “novega naslova” teme kopiram še tukaj:
Draga Zorica984,
najprej k pridobivanju teže, ki je povsem v mejah normalnega. Pravzaprav skoraj idealnega – “staro” pravilo je, da zdrav in primerno rastoč dojenček v starosti 5. mesecev podvoji porodno težo. Vaš tu očitno prehiteva 🙂
In kot sem na tem forumu že velikokrat napisala: pridobivanje teže je največje v prvih mesecih, potem se upočasni – in med 1. in 2. letom skoraj “ustavi”.
Vaš dojenček je očitno bolj bučman – na to kaže obseg glavice ob rojstvu = 36 cm. Sedaj glava (in s tem možgani) normalno rastejo, čisto po idealni rastni krivulji. Vidnost podkožnih ven je prav tako nekaj normalnega – dojenčki imajo kožo še tanjšo, bolj prosojno, v podkožju je malo maščevja, tudi pigmenta v koži je malo – zato se vse spremembe (vključno z buškami) bistveno bolje opazijo.
Da mečave (vključno z malo) še niso zaraščene, tudi normalno.
Prav tako tudi vse njegove veščine in upiranje “pasenju kravic” in “vlečenju za roke”.
Nič ne boste zamudili, če greste na pregled šele 7. 5. – le če bo vaš strah imel večje in večje oči, je (zaradi vas) najbolje, če se dogovorite za zgodnejši termin.
Pozdrav,