Pridobivanje teze / stokanje v spanju
Pozdravljeni,
moja puncka je bila rojena ob roku in sicer 15.11., danes je tako stara dober mesec. Porodna teza je bila 3225 g (51 cm, HC 35 cm), najnizja 2920, odpustna 2975g. V porodnisnici dojenje od zacetka ni slo najbolje zaradi mojih ploskih bradavic, doma mi je z nastavki uspelo zaceti normalno dojiti.
Na prvem pregledu pri pediatrinji pri enem mesecu je imela 3640g (53,5 cm, HC 36,5 cm). Ker naj bi pridobila premalo teze (415 g od porodne), je pediatrinja svetovala dodajanje adaptiranega mleka predvsem popoldne in zvecer po “obroku” na dojki – kolikor pac se popije (v minulih dveh dneh je bilo to se cca 30-50ml), saj je problem verjetno v tem, da imam jaz premalo mleka… in striktno dojenje oz. hranjenje na 2-3 ure, tudi ponoci. Zbuditi pa mi je do zdaj se ni uspelo (na nek normalen, nezen, dojencku primeren nacin), vecino noci mi jo uspe “uloviti” v REM fazi in se potem v polsnu podoji, zbudi in zajoka zaradi lakote pa ne… Tudi podnevi se zgodi, da vcasih prespi vec kot 3 ure v kosu, vendar ne vec kot enkrat dnevno, vmes pa se sama popolnoma prebudi in tudi da jasno vedeti, da je lacna. Dnevno tako prideva nekje na 5-6 obrokov, vcasih celo samo 4 ali pa tudi 7. Kadar je budna izgleda zadovoljna, blato odvaja nekajkrat na dan, rumeno-zelene barve, plenicka je vsakic mokra (cca 5-6x dnevno) pa se med previjanjem se velikokrat polula (seveda preden ji uspem namestiti novo plenicko 🙂
Kaksno je vase mnenje glede njene teze, se vam zdi prenizka? In pa predvsem glede “hitlerjevskega” nasilnega zbujanja – je teza res tako nizka, da je to nujno potrebno ali ji lahko pustim svobodo odlocanja o tem, kdaj bo jedla in kdaj spala?
Pa se nekaj glede spanja – vsako noc med spanjem obcasno stoka, hrope, maha z rokicami in se zvija… njen ocka je zelo zaskrbljen in se boji, da ji kaj manjka oziroma da jo kaj boli ali moti. Jaz sicer mislim, da ji ni nic hudega, ker je takrat najbrz v REM fazi spanja in so razlicni zvoki in gibi normalni. Imam prav?
Pa se to – katera teza se uposteva za izracun pridobivanja teze – najnizja, odpustna ali porodna?
Vnaprej hvala za vas cas in odgovore.
Lep pozdrav,
Katarina
Draga Katarina,
pribitek 415 g od porodne teže (kar večinoma gledamo v naših grafih in tabelah) sodi med še primerne za prvi mesec, zato bi bila jaz bolj popustljiva kot je bila vaša pediatrinja. Adaptirano mleko bi hranila za nočne obroke, ko so dojke res prazne in vi preutrujena. Prav tako bi dete zbujala preko dneva – na 3-4 ure, najbolje s previjanjem, ponoči bi jo pustila spati – če le ne bi bil premor daljši od 5-6 ur.
“Stokanje”, godrnjanje, ihtenje, premetavanje – nekaj povsem normalnega v določenem obdobju spanja pri dojenčku (ki v enem “spancu” kar nekajkrat preide iz REM v nonREM fazo). Ne le pri vaši dojenčici, tudi pri mnogih odraslih v REM fazi spanja.
Pozdrav,