pridobivanje teže in količina mleka
Spoštovani!
Dojenčica je sedaj stara 6 tednov.
Rodila se je težka 2730g in šla po 3 dneh iz porodnišnice z enako težo. Bila je zelo ješča in v porodnišnici so rekli, da je zmagovalka v naraščanju teže (iz enega na drug dan je pridobila 100g, na obrok je popila ogromno). Vseskozi sem imela vsaj 3kratni presežek mleka, zato to ni bil problem. Tudi doma je teža naraščala naprej. Njeni obroki so bili enormni, patronažna se ni mogla načuditi. Na 3 ure je popila tudi po 250 ml mleka! Včasih, ko se je predozirala, je tudi bruhala, ampak ne velikokrat. Zelo rada se je dojila, dudo jo odločno zavračala (pa bi zelo prav prišla, saj sem jo moglo zelo velikokrat dojiti, ker se tako želela pocrkljati, ampak je kljuib temu, da je bila sita, popila mimogrede še 60 ml – doma imam tehtnico). Na dan je pridobivala po 50g, tudi več…. No recimo, da je imela pri 4 tednih kakšen kilogram več.
Sedaj, pa se je vse to spremenilo. Poje precej manj (jo tehtam po obroku), nikoli več po preko 100ml… Tudi ne želi se več tolikokrat “priklopiti”, oziroma ko se, hitro začne histerično opletati in jokati, kot bi hotela sesati, ampak hkrati noče. No in pri 6 tednih je sprejela dudo – kar naenkrat. In ve teh primerih, ko ob dojki histerično opleta, želi le dudo in se popolnoma umiri. Prej sem mislila, da ima krče oziroma jo boli želodček, pa očitno temu ni bilo tako. očitno je hotela sesati, ampak ne mleka. prej je to ni motilo, če je teklo in teklo… Saj gre teža gor, ampak se mi zdi, da je šla v 14 dneh sedaj vsega skupaj dobrih 200 g. Prej je toliko v parih dneh dobila.
poleg tega tudi kaka manj – potem pa ne vem ali zato, ker manj poje, ali manj poje, ker je boli trebušček oz. jo zvija. Neutoložaljivo sicer nikoli ne joka. v vseh primerih, ko je pred sprejetjem dude jokala, hkrati pa zavračala dojko, ter sem mislila, da jo kaj boli, jo sedaj duda popolnoma pomiri.
Kaj menite? Je lahko kaj narobe? Sicer zgleda zdrava in zadovoljna,…Prvi pregled ima drug teden.
hvala in lep pozdrav!
Spoštovana,
po opisanem sodim, da ji ni prav nič hudega – ampak je le dozorela in je namesto “žretja in nacejanja” začela primerno jesti. Seveda zato tudi manj kaka (prej je morda veliko preveč, saj prebavila niso zmogla prebaviti vsega, kar je pospešeno prihajalo iz želodčka). Pridobivanje 200 gramov v 2 tednih ni nič slabega – prej bi kritizirala enak prirastek teže v nekaj dneh.
Svetujem torej, da upoštevate njeno voljo in želje, vsaj toliko časa, dokler se bo zdela zadovoljna in umirjena. Vsekakor pa ne vidim prav nobene potrebe, da jo vsak obrok tehtate. Ravno obratno – “obsedenost” s tehtanjem in grami zna biti hudo moteč dejavnik vsakdana z majhnim dojenčkom.
Pozdrav,
Spoštovani!
Iz pon na tor ponoči me je pričelo boleti žrelo. Zjutraj mi je začela naraščati temperatura do 40 C. Bilo je obupno, kot bi imela gripo, niti premakniti se nisem mogla. Šla sem k zdravniku, saj sem posumila na angino. Zdravnica je v videla, da ježrelo povse bp, je pa krvni izvid pokazal, da gre za bakterijsko vnetje. Pogledala je dojke in videla rdečo liso, zato je bila diagnoza mastitis in antibiotik Anaclosil (bolečin sploh nisem imela, sem imela pa že en mastitis in po prvem porodu 3). Nasledni dan vročine nisem več imela. Zdravnica mi je sicer naročila naj pridem nazaj, če bi me grlo bolj začelo boleti, otekle bezgavke itd… da zamenjava antibiotik. Kaj posebno slabše ni bilo, zato sem šla naslednji dan na bris žrela samoplačniško, ki je bil negativen (sicer po cca 22 urnem jemanju Anaclosila).
Včeraj je 7 tedenska dojinčica dobila vročino. Bila je bolj zaspana in je veliko spala, manj jedla in ker se mi je zdela še bolj topla, sem ji namerila povišano TT. Ta je ves čas nihala med 37.2 – 38. Odšli smo v dežurno. Splošni pregled je bil bp, kri bp, urin bp. Zdravnica je rekla naj pridemo danes v dežurnona kontrolo, če bo še vročina ali bo punčka slaba.
Ponoči je še bila vroča, danes pa je že cel dan brez vročine, je več budna, živahna, zgleda ok. Še vedno pa manj je.Plenička na 3 ure sicer je pulalana, a manj polna.
Za kaj menite, da je pri vsem skupaj šlo??? Punčka prehladnih znakov nima. Sin je bil zdrav (danes mu sicer že iz noska teče, ampak ok..). Jaz domnevam, da je bilo moje boleče žrelo ena viroza neodvisno od mastitisa, ki se je punčka nalezla in odregaigala s povišano TT? angina je najbrž izključena?
Kaj menite? ali lahko pozabim na vse skupaj? Ali je zaskrbljujoče, da deklica še nima oravega apetita (tehtam obroke in vem da poje manjše količine)? ali je to lahko normalno, ker je bila pač včeraj slaba?
Sicer sem ob njej nosila masko, ampak očitno prenosu znotraj družine ne moreš ubežati kljub vsem preventivnim ukrepom…
Hvala in lep vikend!
Spoštovana,
žal odgovarjam z zamudo. V službi (dežurstvo preko vikenda (-: ) se je ob električnem mrku sesula računalniška mreža, včeraj doma ni bilo časa za brskanje po spletu.
Kot ste verjetno že ugotovili, so bile – ne glede vzrok vaših težav: mastitis ali kakšna viroza – težavice pri dojenčici bolj kratkotrajne. Še zlasti, ker je temperatura pri tako “mladem” dojenčku lahko pogojena s pregretjem pri “vroči” mami. Glede na opis poteka bi jaz sicer bolj “stavila” na mastitis in na uspešno terapijo z Anaclosilom (značilno je, da ob zdravljenju s pravim antibiotikom temperatura pade v manj kot 24 urah in se vrne skoraj normalno počutje). Seveda je lahko šlo tudi za težave v žrelu, negativen bris je bil posledica jemanja antibiotika.
Dojenček njene starosti pa angine sploh ne more imeti, saj še nima razvitega limfnega tkiva mandljev…
Srečno, lep pozdrav in čim manj bakterij – virusov doma,