Pozdravljeni,
imam vprašanje,ki me zadnje čase skrbi in sicer je to moje hitro pridobivanje na teži.V treh mesecih sem se namreč zredila za skoraj 5 kg in teža kar narašča,ne razumem zakaj??Stara sem 37 let,življenskih navad nisem nič spremenila,oz.včasih jem še manj(npr.ko delam cel dan pojem v 24 urah en sendvič),vmes tudi ne jem kakih sladkarij in nikoli ne jem zvečer.Ne razumem od kje potem tako pridobivanje na teži?
če imate kakršenkoli nasvet glede tega,vam bom zelo hvaležna.
Pozdravljeni,
z leti nas mati narava (če se bolj poetniško izrazim) vse bolj pušča na cedilu. Eden od razlogov so lahko hormonske spremembe, ki pri ženskah vplivajo na telesno težo. Hormoni namreč določajo stopnjo izgorevanja. Povečana telesna teža je v tem primeru posledica padca telesne stopnje izgorevanja, ki je posledica upada estrogena pri ženskah. Ker ste še mladi, razlog verjetno tiči kje drugje (za nosečnost bi najbrž že vedeli 🙂 ).
Normalno je, da odrasli z leti pridobijo na telesni teži, čeprav večina ljudi v svojih tridesetih ali štiridesetih letih dejansko je manj, kot v dvajsetih letih. Naraščanje telesne teže s starostjo je posledica padanja potreb po energiji vključno s padcem telesne stopnje izgorevanja.
Če ste pod nenehnim stresom, je to lahko tudi razlog za upad telesne stopnje izgorevanja, ravno tako neredne in nezdrave prehranjevalne navade.
Lep pozdrav!