pridobivanje teže
Lep pozdrav!
Sem 21-letna študentka, ki jo zadnje leto vedno bolj muči ena težava. Ne glede na to, koliko se gibljem in koliko (ter kaj) jem, neprestano pridobivam na teži. Pred slabima 2 letoma sem pri 166cm tehtala cca 52 kg, zdaj pa tehtam že okrog 65 kg. Pri tem moram dodati, da sem bila vedno zelo aktivna, zdaj pa se gibam še več, ker poskušam z večjo gibalno aktivnostjo pokuriti kak kilogram. Tako se vsak dan gibam vsaj dve uri, včasih pa še kakšno več (fitnes, tek, aerobika). Pri tem pazim na zdravo prehrano, vendar zadnje čase jem vedno manj in manj, ker postajam vedno bolj obremenjena s tem, da hitro pridobivam kilograme, pa ne vem zaradi česa. A ne glede na to, da malo jem (pri tem ne uživam nobenih sladkarij, sladkanih sokov ipd.) in veliko gibam, se mi kilogrami kar nabirajo, tako da moram vsake 2-3 mesece dokupiti garderobo, ker starih hlač npr. ne morem več obleči. To me začenja vedno bolj obremenjevati. Že lani sem iz tega razloga obiskala osebno zdravnico, pa mi je le izračunala indeks telesne mase in mi rekla, da izgledam čisto v redu. To me je razočaralo, saj moj problem ni ta, da ne bi izgledala v redu (tudi zdaj nimam ravno pretiranega viška kilogramov), skrbi me predvsem to, kaj je vzrok za pridobivanje kilogramov. Povedati moram tudi to, da poleg težav s težo nimam kakšnih očitnejših drugih težav (nimam težav s spanjem, koncentracijo, zaprtjem – prej obratno). Resnično bi bila vesela, če bi mi kdo znal svetovati, kaj bi lahko bil vzrok za moje težave in na koga se lahko obrnem, da bi lahko opravila podrobnejši pregled. Do zdaj sem namreč naletela na same take zdravnike, ki so me odpravili z nasvetom, naj bom zadovoljna s svojo postavo in da je vse le v moji glavi, jaz pa vem, da temu ni tako, saj se tudi moja družina, fant in prijateljice čudijo, da se redim, ker vejo, da malo jem in se ogromno gibam. Hvala za odgovore.
moja mama je imela obratne probleme, veliko je hujšala in ogromno jedla. Sla je zdravnici, ki jo je tudi nekako odslovila. Mama je vztrajala, naj jo da na pregled šitnice, kar se je izkazalo za pametno potezo. Danes je zdrava in ima normalno težo, njena osebna zdravnica pa se kar ne more načuditi, da je bila kriva ščitnica…
Mogoče je v tvojem primeru enako…..vztrajaj!
lp