pridobitev skrbništva
koliko je možnosti da oče dobi skrbništvo nad otrokoma ki si nadvse želita ostati pri očetu? ali v ločitvenem postopku oče res nima pravice do otrok in so avtomatsko dodeljeni materi se šele nato da vloga za skrbništvo? kdaj je tista meja da se otrok lahko samostojno odloči kje želi biti? koliko pa se upošteva mnenje, priporočilo otroškega izvedenca pri otroku staremu npr. 7 let?
Zdravo!
Na centru za socialno delo ti povedo tvoje pravice, v korist otroka.Otrok se lahko sam odloči pri dopolnjenem 12 letu.Če že imata urejeno skrbništvo, kjer je otrok dodeljen materi, je težko priti do skrbništva.Razen, če mati za otroka ne skrbi, zanemarja in ji je zaradi tega odvzeto skrbništvo(alkohol, prostituiranje,psihične motnje, nasilje..).
Vaša hči je še premajhna in se ne more sama odločati, pri kom bo živela, ampak namesto nje,odloči center za soc. delo, ali pa sodišče( v nepravdni ali pravdni obliki).Če gre to tako daleč je za otroka zelo neprijetno, saj ga moraš voziti k psihologu, ki nato strokovno ugotovi, kje bo živela…Mislim, da je to najzadnja stvar, ki ji jo privoščite…je zelo mučno za otroka.Na sodišču pa je tako: da nikoli nobeden odvetnik ne ve koliko imate radi svojega otroka ampak samo zastopajo svoje kliente in ni rečeno, da bo dosežena pravica.Lahko poskusite vse možnosti…Tudi v mojem primeru sem otroka dobila jaz, vem pa za primere, ko je bil otrok dodeljen očetu.Skrbništvo se spreminja do otrokovega samostojnega odločanja.
lep pozdrav in vso srečo.