Pri koliko letih bi dovolile hčerki ali sinu da kadi v stanovanju oziroma zraven vas?
Mnogi starši pač ne razumejo pojma kultura pitja – in ker jim doma ne privzgojijo spoštljivega odnosa do občasnega decilitra odličnega vina pri obedu, se potem nalivajo z litri najbolj cenenih pijač.
Mi smo našega peljali v priznano vinsko klet, degustirali smo nekaj odličnih vin, vinar mu je razložil vse o kulturi pitja in o zlorabi alkohola in fant zdaj ve, kdaj in koliko ter predvsem zakaj se alkohol občasno uživa.
moja tašča ma 60 let in še živo mamo, nikoli in nikdar ni zvedela , da ji hči kadi. se še vedno skriva…
mož kadi in sin 16 letnik vidi, kako je če si odvisen od čikov. pravi, da nikoli ne bo kadil. nikakor pa ne dovoilimo kajenja v hiši. zunaj, če je že treba, tud za goste.
sem pa že videla, “mamico”( sram jo bodi), ko je kadila v avtu, odzadaj pa par letni otrok.
Midve sva živeli sami z mamo, ki je kadilka. Pred njo sem prvič prižgala cigareto pri ene 18-ih. Takrat sem že sama sebe živela in seveda tudi sama plačala za cigarete. Mami je vedla, da kadim in enkrat ko smo pile kavo, sem rekla, če ji lahko vzamem en cigaret (nisem pač takoj svoje vrgla ven na mizo:-). Od takrat pa do danes, stara sem 32 let, vedno kofetkava in kadiva skupaj. Pa iskreno rečeno, je zame najboljša mama na svetu. Nisem pa nkoli v lajfu probala ene droge (vključno s travo), prvič sem se ga napila na maturantskem plesu, pa ni nič znorela. In mam danes povsem zdrav odnos do alkohola (s tem mislim, da uživam v dobrem vinu ob primernih priložnostih). Ne nameravam solit pamet nikomur, to je samo moja izkušnja, da vidite, da tudi, če ti starši dovolijo kadit, ne pomeni nujno, da bo otrok zapadel v mračni svet droge in alkohola. Se pa pogovarjava, da bove nehali :-)))
Argument, da ji čike dovoliš tudi iz tega razloga, da se pa ne bo potem dotaknila nobene druge droge, mi je pa čisto mimo. Mislim, kako eni sami sebi lažete. Normalno, da ji čikov ne moreš prepovedati, ko si pa sama odvisna od njih. In to je to. In nič drugega zraven. Kaj bo pa tvoja odvisnica od čikov kdaj na skrivaj počela z drugimi drogami, no, o tem pa ne moreš vedet.
Vem, da smo si različni, zato lahko povem le iz enega zornega kota. Ko je mama izvedela, da kadim, je bila norišnica. Prej sva se kar dobro razumeli, večkrat šli kam skupaj. Da bi kadila doma, tega mi nikoli ni dovolila, čeprav oče tudi kadi. Sem si pač vzela pravico v svoji sobi in prižigala, ko sem vedela, da ne bo prišla not. Če je že kdaj prišla not, mi je bilo hudo neprijetno, očitno je to opazila, zato v mojo sobo, ko sem bila doma, ni več zahajala. Končali so se pohodi sem in tja, jaz bi namreč prižgala, če pa že sem, me je gledala tako grdo, da raje nisem. Pa zato raje nisem več hodila z njo naokoli. Ni bilo vredno ohladitve odnosov, res ne.
Še danes, ko živim samostojno, ne kadim pred njo, ker tistega pogleda izpod čela nočem videti. Daljši skupni izleti pa tudi ne pridejo v poštev, skrivat se ne mislim, tistih pogledov pa tudi ne kasirat. Pri nas so bili cigareti razlog za ohladitev odnosov. Če boste svojemu najstniku občutljivejše narave zbujali preveč slabe vesti, se zna zgoditi le to, da bo od vas pričel bežati. Popolnoma dobronamerno sem to opisala, saj ne želim, da se zaradi brezvezne traparije še kje zgodi to, kar se je pri nas.
Pri nas je bilo podobno kot pri ayi* in je še, čeprav mi abraham že z roko maha.
28 let sem bila stara, ko sem jih fasala z električnim kablom zaradi cigaret, tri dni ležanja v bolnici…
Danes še vedno kadim, tudi hčerka kadi, nikdar mi na kraj pameti ni padlo, da bi ji prepovedala. Vsakemu rečem: “Življenje je tvoje…”
V najinem stanovanju kajenja ni in to velja striktno za vse, če kdo želi kaditi, gre lahko na balkon. Sama bi sicer rajši videla, da najin otrok ne bi kadil vsaj od polnoletnosti, prepovedali mu bova pa do 15-ega leta. Če se bo kdaj odločil kaditi, bodo zanj veljala ista pravila kot za vse ostale. Kadi se na balkonu ali zunaj.
..koliko od teh otrok kadilcev, ki jih poznate ali so vaši, se ukvarja s športom? Menim, da veliko športnikov ne kadi, zato sina že zdaj osveščamo kako je kajenje škodljivo. Upam da sva na dobri poti, moti me le to da mož kadi, iskreno predvsem iz finančnega vidika. Kar pa se tiče njegovega zdravja, sam je zanj odgovoren, poznam pa kar nekaj primerov smrti zaradi pljučnega raka pri nekadilcih (tako mladi kot stari).
Meni je bilo skrajno neumno, ko sem se na lastni poroki morala skrivati pred svojo mamo, ko sem kadila. Ker bi drugače imela izpad (kot že nekajkrat, ko me je “zalotila”).
Tako da jaz bi na začetku, če bi najstnica začenjala kaditi, naredila vse, da bi jo prepričala, naj neha, ko je še na začetku, ko je veliko lažje. Če pa bi sčasoma opazila, da je pač postala redna kadilka kljub mojemu trudu, pa bi ji ne bi več težila, ampak bi pač to dejstvo sprejela.
Amapk doma pač ne bi kadila, ker se doma pri nas ne kadi, ji pa ne bi težila, če bi kadila pred blokom, če bi našla cigarete pri njej ipd.
Oba ne kadiva, tako da se v stanovanju ne kadi. Tudi če bodo otroci kdaj kadili bodo morali kaditi lepo na balkonu, kot obiski. Tudi v njunih sobah ne bosta mela kaj kaditi.
Kdaj bom to dovolila??? Ne vem, a po 18 letu jima itak ne bom smela kaj reči. Prej se bosta pa verjetno itak skrivala, tko kot se vsi.
Se strinjam s tole zadnjo izjavo! Poznam precej ljudi, katerih stariši so bili verižni kadilci, pa njihovi otroci ne kadijo! Toliko o vzgledu!
Sicer pa pri nas kadiva oba. Mož več, jest dosti manj cigaret na dan. Vedno kadiva na balkonu ali zunaj, notri ne dovoliva niti obiskom! Otroka sta še premajhna, da bi jima dajala kakšne pametne nasvete, vendar upam, da ju ne bo mikalo. Načeloma, pa jima nebi dovolila ne notr, ne kje drugje! Seveda je to lažje rečt, kot storit! Je pa tako, da so prepovedane stvari najslajše. Pri nas sta oba starša nekadilca, pa sva obe z sestro pričele kaditi nekje v srednji šoli. Sestra sicer ne kadi več, le ob stresnih situacijah kakšnega sfehta, jest sem na polovici škatlice dnevno, pa bi rada prenehala. Upam da mi uspe preden bosta otroka v kriznih letih. Moja starša sta bila vedno striktno proti, od očeta (bivši kadilec), sem jih dostikrat celo fasala, ker sem prismrdela po cigaretah, pa mu ni uspelo! Nikdar nebi prižgala pred njima, čeprav oba dobro vesta, da kadim. Gre se tudi za spoštovanje prepovedi kajenja pred njima in tega nebi nikoli izzivala. Zakaj bi se odnosi krhali…, je pa res, da očetu sedaj dam prav, v najstniških letih pa seveda tega sploh ne dojamešna tak način!
Se pa strinjam tudi z eno zgoraj, da zagotovo otroci pokadijo manj, če ne smejo kaditit doma, ni pa to povezano z drogami, vsaj direktno ne. Gre se bolj za zaupanje. Starši in otroci, ki so tudi sicer bolje povezani in si zaupajo, bodo zagotovo imeli manjše težave. Če pa misliš, da si na tak način bolj cool mama, ker dovoliš kajenje, se pa motiš. V očeh najstnice in njenih kolegic ta moment verjetno res izgledaš tako, vendar to počni raje na drugih področjih. Prenehaj še sama in ji daj dober motiv, da tudi sama razmisli o tem. Povej ji o svojih težavah, ki so povezane s kajenjem, morda jo to odvrne (pa ne samo finančnih, ker mularija danes denarja ne strada- žal!). Pogovori se z njo kot cool mama- prijateljsko, te bo bolje razumela, kot da noriš in vohuniš za njo!
Vsaj pri meni bi to zagotovo bolj vžgalo. Danes to vem!