pri katerih letih se otrok odloči sam kje bo živel
Otrok je povabljen na sodišče. Starost? Okrog 10 let. Vendar pa sodišče v nekaterih primerih še prej vseeno pridobi mnenje CSD, ker je to za otroka lahko velika travma. Večina otrok ne želi, da bi šla ati in mami narazen, ker otrok ima rad oba, z obema bi rad živel. Enkrat /ne v mojem primeru/ sem videla “trganje” otrok na sodišču; prizadelo me je v dno srca:-((
Sodišče upošteva tudi otrokovo mnenje, če ga je otrok izrazil sam ali po osebi, ki ji zaupa in jo je sam izbral in če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice…
Otrokovo mnenje se upošteva vedno, če ga je le sposoben izraziti, ločnica kdaj pa lahko res sam odloča pa je okrog 10 leta. Pa tudi takrat bo sodišče preverilo ali je ta odločitev res v njegovo korist.
Otrok se nikoli ne odloči sam, kje bo živel.
Odloči se sodišče ali pa starši sporazumno. Se pa posluša tudi otrokovo mnenje, kot tudi mnenja drugih vpletenih. Starejši ko je otrok, večjo težo ima njegovo mnenje pri odločitvi, sodišče se pa odloči tako, da bo odločitev sodišča njemu v korist. (tudi če ima otrok drugačne želje)